Vad är medveten disciplin?

Vet du vad medveten disciplin är? Ta reda på allt om det här så att du kan tillämpa det i ditt föräldraskap.
Vad är medveten disciplin?
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Medveten disciplin är inte någon trendig disciplin, men det är en typ av disciplin som krävs för ett bra föräldraskap. Som föräldrar vill vi ge våra barn de verktyg de behöver för att ha ett lyckligt och gott liv.

Föräldraskap har förändrats sedan vi själva var barn. Vi har tillgång till mer forskning och information än våra föräldrar gjorde när de uppfostrade oss. En filosofi och resurs för föräldrar som har en enormt positiv inverkan på både barn och de vuxna som uppfostrar dem kallas medveten disciplin.

Vad är medveten disciplin?

Medveten disciplin är erkänt som ett av de socialt och emotionellt bästa programmen som finns tillgängligt för både skolor och föräldrar. Det är ett program som lär barn att reglera och hantera sina känslor för att göra säkra och hälsosamma val.

Det största fokuset ligger dock på föräldrarna. Med andra ord, för att hjälpa våra barn på bästa sätt med detta tillvägagångssätt måste vi först själva gå igenom processen och ta itu med våra egna känslor. Endast på det här sättet kan vi få våra barn att lära känna sina känslor och arbeta sig igenom dem.

Medveten disciplin kontra traditionell disciplin

Medveten disciplin har ett helt annat fokus än den disciplin du kanske upplevde i din egen barndom. Den har att göra med anknytning snarare än straff.

medveten disciplin: pappa lyfter upp barn i luften
När du tänker på hur föräldrar traditionellt har svarat på det breda spektrumet av känslor som barn känner och uttrycker kommer du säkert ihåg reaktioner som sträckte sig från ilska till att de undertryckte sina känslor och bekymmer.

Medveten disciplin lär vuxna att kontrollera sina egna känslomässiga reaktioner gentemot sina barn. Detta är så att de kan vara närvarande med sina barn, knyta an till dem och sedan tillsammans arbeta igenom barnens känslor.

Dr. Becky Bailey, författare, lärare och skapare av metoden medveten disciplin, diskuterar hur föräldrar bör resonera om disciplin och hur de måste kontrollera sig själva innan de hanterar sina barns beteenden. Det kräver en förändring i ens tankesätt – att inte tänka på disciplin som straff, utan att tänka på det som en möjlighet att lära ut saknade färdigheter.

Föräldrar använder verktygen för att kontrollera sina känslor och förmedlar i sin tur de lugna känslorna till sina barn. De färdigheter som disciplinen lär ut ser till att barnet hela tiden har en stark anknytning till föräldern medan föräldern undervisar och guidar barnet.

Medveten disciplin är utformad baserat på forskning om människans hjärna och barns utveckling. Den fokuserar på att först göra förändringar i de vuxnas liv, och sedan i barnens. Därför kan denna strategi verkligen gynna hela familjen.

Varför du bör använda medveten disciplin hemma

Ibland kan disciplinen som används i föräldraskap göra oss frustrerade eller få oss att känna att vi inte har någon kontroll. Man kanske till och med känner att man misslyckas som föräldrar. Om du känner igen dig kommer medveten disciplin att kunna hjälpa dig i ditt föräldraskap med:

medveten disciplin: pappa talar med son i park

Denna disciplin kan ta frustrationen och känslorna av hjälplöshet ur dessa vardagliga situationer och förvandla dem till en chans att undervisa och lära ut.

Vilka är de sju färdigheterna som krävs för denna disciplin?

Enligt metoden medveten disciplin finns det 7 färdigheter som vuxna behöver känna att de behärskar och måste vara medvetna om deras betydelse i deras föräldraskap:

 1. Lugn
 2. Mod
 3. Självsäkerhet
 4. Val
 5. Empati
 6. Positiva avsikter
 7. Konsekvenser

Konsekvenser inom medveten disciplin

I traditionell disciplin förekommer det vanligtvis konsekvenser, men medveten disciplin har en annan strategi. Den ger först och främst barnet en känsla av trygghet, medkänsla och anknytning. När vi som vuxna behåller kontrollen över våra känslor och använder alla sju färdigheter som vi nämnde ovan kan vi med ett praktiskt exempel visa de färdigheter vi hoppas kunna lära våra barn.

Inte bara kommer både vuxna och barn att må bättre och lära sig av varandra, utan vi kan också ge våra barn en grund att lära sig och växa som människor på. Ett barn med goda sociala och emotionella färdigheter kan lära sig vad som helst.

Därför kommer användningen av medveten disciplin inte bara hjälpa dina barn att förbättra sin känslomässiga intelligens, utan kommer också att förbereda dem för att bli framgångsrika i skolan och i livet.

Skapa en trygg och säker plats

Att skapa en trygg och säker plats för ditt barn är en viktig komponent i medveten disciplin. En säker plats är inte någon time out eller skamvrå. Istället är detta en särskild plats som du går till med ditt barn för att hjälpa honom eller henne att ändra sitt inre tillstånd från irriterad eller arg till lugn och balanserad.

medveten disciplin: mamma talar med tjurig dotter
Denna plats kan vara ett mysigt hörn, en ombonad fåtölj eller en mjuk matta. Här kan du motivera ditt barn att andas djupt eller använda ett avslappnande verktyg. Detta är en plats där de kan öva på att kontrollera sina stora och svåra känslor, och det är en plats dit du kan uppmuntra ditt barn att gå när han eller hon känner sig ledsen, arg eller frustrerad.

Medvetna disciplinstrategier

Vilka är några medvetna disciplinstrategier som föräldrar kan pröva direkt? Här är några tips:

 • Var en förebild och använd dig av det beteende du vill se hos ditt barn. Visa självkontroll i svåra situationer eller när barnets beteende provocerar dig.
 • Ta dig tid att förstå det utvecklingsstadium som ditt barn är i så att du kan se saker ur hans eller hennes perspektiv.
 • Berätta för dina barn vad du förväntar dig av dem istället för att berätta vad de inte ska göra.
 • När ett barn är okamratligt eller elakt mot andra, ge alltid uppmärksamhet till offret först. Stärk den personen och lär honom eller henne att hantera situationen. Efter det kan du prata med barnet som var elakt och hjälpa honom eller henne att öva på tydliga gränser och på att kommunicera mer effektivt.
 • När barn inte verkar höra dig, skrik inte på dem för att få deras uppmärksamhet. Tala lugnt till dem och försök få ögonkontakt för att skapa en anknytning.
 • När du hjälper dina barn att utveckla sociala och emotionella färdigheter genom medveten disciplin utrustar du dem med verktyg som kan hjälpa dem att växa och lära sig. Med denna disciplin kommer ditt hem att bli en mycket mer harmonisk plats och ni kommer alla att må bättre i varandras sällskap.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.