2 recept på barnvänliga glasstårtor

Glasstårtor kan tillagas tillsammans med barn och är idealiska för att göra det lite extra trevligt samt smaka något kallt och gott.
2 recept på barnvänliga glasstårtor
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 14 oktober, 2022

Att göra glasstårtor med barn kan vara ett bra sätt att ha kul i köket samt att introducera de små till de frusna desserternas underbara värld. Normalt sett är det väldigt underhållande att förbereda sötsaker som kan konsumeras senare. Detta är ännu mer sant då vi pratar om glasstårtor under sommarsäsongen, eftersom de är så uppfriskande!

Du bör dock alltid vara måttlig med intaget av rätter som innehåller en ansenlig mängd enkla sockerarter, och så vidare. Med det sagt … låt oss börja!

1. Blåbärsglasstårta

Blåbärsglasstårta.
Blåbärsglasstårta är ett utmärkt alternativ att förbereda med barnen samt njuta av en varm eftermiddag.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Häll av yoghurten väl.
 2. Förbered en puré med blåbären och blanda dem med sockret i en kastrull på medelvärme i 8 minuter.
 3. Passera resultatet genom en potatispress och låt den svalna.
 4. Blanda yoghurten med blåbärspurén och lägg det i frysen.
 5. Förbered plattor med mandelmaräng medan du värmer ugnen till 140 °C.
 6. Vispa äggvitorna tills de blir fasta med en nypa salt.
 7. Lägg mjölet och mandeln ovanpå.
 8. Rör om med omslutande rörelser tills du får ett homogent resultat.
 9. Lägg allt i en spritspåse och portioner ut det på en plåt. Grädda plattorna i en halvtimme och låt torka med ugnen avstängd i ytterligare 15 minuter.
 10. Lägg en del av glassen på ett fat och lägg en marängskiva ovanpå, redo att serveras!

Varför förbereda detta recept för barn?

Blåbär är en källa till fytokemikalier med antioxidantkapacitet. Dessa element neutraliserar bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader. Specifikt hjälper antocyaninerna i blåbär att förhindra utvecklingen av kroniska och komplexa sjukdomar, så det är en bra idé att inkludera dessa i kosten regelbundet.

2. Vanilj- och jordgubbsmuffins

Jordgubbstårtor.
Jordgubbar innehåller viktiga näringsämnen, som vitamin C. Passa på att dela detta goda och nyttiga recept med dina barn.

Ingredienser

Steg för steg

 • Dela kakorna och lägg i individuella koppar som bas.
 • Blanda yoghurten med glassen i en skål.
 • Dela upp blandningen i kopparna. Häll inte allt på en gång utan häll först på hälften, sedan ett lager skivade jordgubbar och häll sedan i den andra hälften.
 • Dekorera med jordgubbar på toppen och ställ i kylen några timmar.

Varför göra detta recept för barn?

Jordgubbar är en källa till C-vitamin, ett nyckelnäringsämne för att stärka immunförsvaret, vilket framgår av forskning publicerad i Nutrients. Det är viktigt att bibehålla nivåerna av detta element inom lämpliga intervall för att minska förekomsten av många infektionssjukdomar, särskilt de som påverkar de övre luftvägarna.

Förbered recept på glasstårtor som går bra att göra med barn

Som du har sett finns det olika alternativ för recept på glasstårtor som kan göras med barn att njuta av i köket. De är utmärkta desserter att konsumera under varma perioder, eftersom de är väldigt uppfriskande. Vi får dock inte glömma att de bästa alternativen för dagligt bruk är frukt och naturlig yoghurt ,,, och så vidare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kalt, W., Cassidy, A., Howard, L. R., Krikorian, R., Stull, A. J., Tremblay, F., & Zamora-Ros, R. (2020). Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)11(2), 224–236. https://doi.org/10.1093/advances/nmz065
 • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.