8 vanliga lekar för roliga familjestunder

Vanliga lekar med barnen ger många roliga familjestunder tillsammans och är ett mycket bra alternativ för att få kvalitetstid med våra barn. Vi tipsar om några roliga lekar för både utomhus och inomhus.
8 vanliga lekar för roliga familjestunder
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 01 maj, 2024

Att spendera tid med våra barn är en av de bästa gåvorna vi kan ge dem. I detta avseende är ett bra alternativ att leka vanliga lekar och skapa roliga familjestunder. Dessa aktiviteter brukar vara väldigt roliga för alla familjemedlemmar och det behövs varken mycket material eller resurser. Dessutom kan vissa av spel och lekar vara en utmaning som ger många fördelar för barnen.

Vi kan leka lekar både för att ha kul utomhus, men också för stunderna när vi är hemma inomhus och vill underhålla oss själva. Dessutom älskar barn när deras föräldrar ger dem tid och uppmärksamhet. Fortsätt läsa för att lära dig om några vanliga lekar vi kan leka med våra barn.

Vanliga lekar för roliga familjestunder

Nuförtiden har lekandet förändrats mycket jämfört med andra tider, främst på grund av ny teknik. Men de vanliga lekarna som vi lekte förr är fortfarande roliga och underhållande, och utmärkta alternativ för att underhålla de små. Att leka på detta vis kommer att medföra många fördelar för dina barn, eftersom ni kommer bort från den stillasittande livsstilen av att vara klistrad vid en skärm, vilket också gynnar barnens känslomässiga utveckling.

Det finns många alternativ att välja mellan. Nedan tipsar vi om ett urval lekar så att du, om dina barn inte redan känner dem, kan visa dem hur man leker. Så låt oss sätta igång och leka och ha kul!

Vanliga lekar för roliga familjestunder utomhus

Vi ska börja med att titta på några vanliga lekar för familjeskoj utomhus. Förutom att ni får en rolig stund tillsammans kommer ni att vara i kontakt med naturen och utomhus, vilket är ett bra alternativ för att komma bort från den stillasittande livsstilen.

1. Kurragömma

Detta är en av de vanliga lekarna som vi alla lekte som barn. I kurragömma är det en som blundar och som sedan ska försöka hitta resten av deltagarna. För att starta leken samlas alla på en given plats. Personen som ska räkna måste blunda och räkna till en viss siffra medan alla andra gömmer sig. När du som räknar har räknat klart börjar sökandet efter de övriga deltagarna. När du hittar någon, nuddar du denna med handen och fortsätter sedan att söka.

Alla lekdeltagare som inte hittats eller som lyckas ta sig tillbaka till startplatsen utan att bli nuddade får gömma sig igen i nästa omgång. Den första spelaren som hittas blir den som räknar i nästa omgång.

2. Hoppa hage

Barn som leker hopscotch.
Hoppa hage är en av de mest klassiska barndomslekarna. Förutom att det är roligt att hoppa kan barnen här lära sig att utveckla balansen och öva på sin skicklighet.

Detta spel innebär balans och noggrannhet. Ta en krita och rita upp hopphagen på marken. Alla får varsin liten sten som man kastar var och en i sin tur, på en av de 10 rutorna. Därefter hoppar man på ett ben från ruta till ruta, och man måste hoppa över alla rutor där det ligger en sten. Detta spel är idealiskt för att utveckla motoriska färdigheter.

3. Bollkull

Detta är en annan vanliga och rolig lek som dina barn säkerligen kommer att älska. En spelare väljs som kastare och denna får tilldela ett annat nummer till var och en av de andra deltagarna. Sedan börjar leken genom att kastaren kastar upp bollen i luften och ropar ut någon av siffrorna. Spelaren vars nummer ropats ut måste stå still medan resten av spelarna ska springa. Spelaren med det tilldelade numret fångar bollen och skriker “fångad”, och då måste resten av spelarna stanna upp och stå helt stilla.

I detta steg får spelaren med bollen ta tre steg i valfri riktning och kasta bollen på en annan deltagare, som kan försöka undvika att bli träffad genom att flytta någon del av sin kropp utom fötterna. Om hon eller han fångar eller undviker bollen får den som kastade den bokstaven B. Men om en deltagare blir träffad på någon kroppsdel, får denna bokstaven B. Varje deltagare kan få upp till fyra bokstäver (BOLL), sedan är deltagaren ute ur leken. Den sista deltagaren som står är vinnaren!

I den här aktiviteten spelar reflexer och hastighet en mycket viktig roll, eftersom att vinna spelet beror på dessa färdigheter.

4. Dragkamp

Detta är en annan vanlig lek som är perfekt för familjeskoj. Deltagarna delar upp sig i två lag som, för att göra leken rättvis, bör vara mer eller mindre jämnt fördelade när det kommer till ålder och styrka. Därefter drar ni en linje på marken. Varje grupp får ställa upp sig på motsatt sida av linjen medan de håller i ett långt rep. Med detta rep ska vardera lag försöka dra över motståndarlaget över linjen. Laget som kommer över den dragna linjen blir det förlorande laget. Denna lek är mycket populär på födelsedagskalas och liknande.

5. Säcklopp

För den här leken behövs några säckar, gärna i säckväv, och går ut på att man hoppar i säcken från startområdet till en mållinje. Vinnaren är den som kommer först i mål. Denna aktivitet kan vara mycket rolig, men deltagarna måste vara mycket försiktiga så att de inte ramlar och skadar sig.

Vanliga lekar för roliga familjestunder inomhus

Nu ska vi titta på några vanliga lekar som hela familjen kan roa sig med inomhus.

Origami bygger upp finmotoriken. Dessutom kommer barnen att älska att vika sina egna figurer med papper och att dela stunden med familjen.

6. Origami

Detta går ut på att göra olika figurer med papper. För att göra detta behövs bara papper och era händer. Det finns många guider på internet som ni kan använda för att göra era skapelser. Det kommer att bli en rolig stund med familjen att upptäcka allt som ni kan göra bara genom att vika ett papper. Dessutom kommer den här aktiviteten uppmuntra barnens finmotorik.

7. Hela havet stormar

Detta är en annan lek som är väldigt populär på barnkalas. Dessutom är den mycket enkel. Du behöver en rymlig plats där du kan placera en cirkel av stolar i mitten av utrymmet. Antalet stolar du behöver är antalet deltagare minus en. Till exempel, om det är 8 deltagare behöver du 7 stolar. För att börja leken spelar du musik medan deltagarna går i en cirkel runt alla stolar. När musiken slutar måste deltagarna snabbt hitta en plats för att sitta. Deltagaren som blir utan stol elimineras samtidigt som du plockar bort en stol från cirkeln. Detta upprepas tills det bara finns en deltagare kvar.

8. Bilderbok

Den här leken är väldigt populär och går också att köpa i vilken leksaksaffär som helst. Men du kan också göra din egen hemgjorda version. Då är det dags att ta hjälp av era konstnärliga färdigheter! En av deltagare ritar en karaktär, ett djur, en plats eller en handling på ett papper samtidigt som övriga deltagare har en minut på sig att gissa vad det är.

Välj ut era lekar för att skapa roliga familjestunder

Som du ser så är dessa vanliga lekar enkla och mycket bra alternativ för att ha en trevlig stund med barnen. Om dina barn inte redan känner till dem, kommer de säkerligen snabbt att börja älska dem när de lärt sig vad de går ut på.

Många gånger glömmer vi att det är de små sakerna i livet som är det viktigaste. Men det är under dessa stunder med familjeskoj med lekar som deras små hjärtan fylls med lycka. Så vad väntar du på, sätt igång och lek!

“Tid som vi lägger på att leka med barn är aldrig bortkastad”

– Dawn Lantero –


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Öfele, M. R. (1999). Los juegos tradicionales y sus proyecciones pedagógicas. Lecturas: educación física y deportes, 4(13), 1-15.
  • Janot, J. B., & Arribas, T. L. (2002). Juegos multiculturales: 225 juegos tradicionales para un mundo global. Editorial Paidotribo.
  • Pérez-Latorre, Ó. (2012). Del Ajedrez a Starcraft. Análisis comparativo de juegos tradicionales y videojuegos. Comunicar, 19(38), 121-129.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.