Hur man bygger upp en god anknytning till sitt barn

Hur man bygger upp en god anknytning till sitt barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En god anknytning är bland det viktigaste som finns för både föräldrar och barn. En god anknytning är den enda riktiga nyckeln till att garantera ditt barns hälsa, säkerhet, lycka och tillväxt.

En lycklig barndom ger barnen många emotionella verktyg och resurser. De är alla viktiga för deras utveckling och kommer hjälpa dem att skapa en positiv framtid.

Den stora frågan är: hur kan du bygga upp en god anknytning till ditt barn? Det är mycket lättare än du kanske tror. Det grundar sig på att tillbringa kvalitetstid med det lilla barn som du älskar så mycket.

Detta speciella band börjar ni knyta under graviditeten, men det måste också underhållas efter barnets födelse. Glöm inte att arbeta aktivt med detta speciella band varje dag. Du måste ta till dig den magiska kärleken som förenar er båda.

god anknytning: mamma gosar med son

En god anknytning till ditt barn redan i magen

Vissa experter talar om tusendagsperioden. Den har sin början vid ögonblicket för befruktningen och varar de första två åren av barnets liv.

Detta är en viktig period eftersom det är då ett barns hjärna utvecklas. En bra kost och tillräcklig näring är självklart viktigt, men betydelsen av neurologi och psykologi bör man inte ta för givet.

En stark och god anknytning mellan mamma och barn är ett sätt att optimera barnets potential. Det förhindrar också att vissa känslomässiga sår uppstår.

Därför kan vi också säga att ett starkt band påverkar barnets trygghet, självkänsla och självständighet positivt. Ditt barns framtid är i dina händer.

Att tillbringa tid med ditt barn blir den bästa investeringen du kan göra inför framtiden.

Det starka band som bildas mellan mamma och barn är också känt som en “säker anknytning” eller “grundtrygghet”. Det betyder att barnet är i trygg förvissning om att någon är där som kan ta hand om dess överlevnad och grundläggande vård och välbefinnande.

Hur man bygger upp en god anknytning till sitt barn

Vi börjar älska våra barn från det ögonblick vi får reda på att de existerar i livmodern. Vi fantaserar om att ha dem i våra armar och ge dem kramar och kyssar. Innan de är födda föreställer vi oss deras ansikte hela tiden och vi börjar tänka på möjliga namn.

Därför är det inte fel att visa din kärlek och ditt hopp från den stund du blir gravid. Prata med ditt barn, berätta historier för henne, tröttna inte på att sjunga vaggvisor och smeka ditt barn genom din mage.

När ditt barn väl är fött kommer du se att det var värt alla besvär. Anknytningen börjar byggas upp tidigare än du tror.

När barnet är fött, sluta inte visa din kärlek. Inkludera ditt barn i din vardag och rutin, fortsätt att prata med honom och hjälp honom att växa till en underbar vuxen. Visa honom din kärlek genom handlingar som du gör för honom och inte bara med dina ord.

god anknytning: mamma bär son
Det spelar ingen roll om ditt arbete eller dina sysslor hemma hindrar dig från att vara med ditt barn hela dagen. Det är helt enkelt viktigt att tillbringa kvalitetstid med henne. Hur mycket tid det är behöver inte nödvändigtvis vara av betydelse.

Stimulera ditt barn på ett sätt som passar hennes ålder. Kramar, lekar och lugna stunder som kan vara lika enkla som en familjemiddag kan alla vara underbara ögonblick för ditt barns utveckling.

En trygg anknytning: nyckelfaktorer

I allmänhet är bandet vi har till våra barn trygga och starka. Att hålla dem sådana kräver dock en daglig insats. Dessa band är inte oföränderliga, men de kan underhållas genom att följa vissa riktlinjer.

  • Svara på hennes behov effektivt. Som föräldrar bör vi alltid veta hur hon känner sig och vad hon behöver. Genom att vara medveten om hennes behov kan vi uppfylla hennes krav på lämpliga sätt. För att göra detta, håll ett vakande öga och var empatisk. Att aktivt lyssna på henne kan också vara ett grundläggande verktyg.
  • Var inte överbeskyddande. Man behöver inte överdriva. Om det finns en situation som orsakar rädsla, ångest eller oro bör vi som föräldrar helt enkelt förmedla lugn till våra barn. Avsked bör vara korta och ska alltid sluta med en puss eller kram.
  • Ha tålamod i stressiga situationer. Det finns inget bättre än att reagera på stress med värme och förståelse. Ta inte hans raseriutbrott som en personlig attack – leta efter sätt att nå fram till ditt barn för att uppmuntra känslomässig intelligens genom dialog.

Att ha ett starkt förhållande med ditt barn garanterar din plats som en av de grundläggande pelarna i hans liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.