11 fraser från Lejonkungen som lär barn goda värderingar

Visste du att det finns fraser från Lejonkungen som kan vara fantastiska verktyg för att lära våra barn goda värderingar? Här delar vi några.
11 fraser från Lejonkungen som lär barn goda värderingar
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 14 februari, 2024

Vem har inte njutit av den episka och förtjusande filmen Lejonkungen? Säkert såg du den när du var barn och nu igen med dina barn, och den är fortfarande en av dina favoriter. Förutom att den är väldigt underhållande kan denna film också hjälpa oss att lära våra barn olika värderingar. Låt oss ta en titt på några av fraserna från Lejonkungen som kan hjälpa oss att lära våra barn goda värderingar.

Om vi tittar noga kan vi hitta några fraser som kan hjälpa oss att tänka på och lära oss viktiga värderingar. De hjälper oss att reflektera och förmedla lärdomar till våra barn. Som Timon och Pumbas sång säger, “Hakuna matata!” Låt oss ta en titt på några av dessa fraser som inspirerar och hjälper våra barn att växa och mogna. Missa inte detta!

Skriv ner dessa fraser från Lejonkungen för att lära dina barn goda värderingar

Jag måste erkänna att Lejonkungen är en av mina favoritfilmer fortfarande idag, och nu är den också min sons favorit. Att dela denna film med honom samtidigt som vi får kvalitetstid tillsammans är ovärderligt. Och om han samtidigt lär sig värderingar, vad kan vara bättre?

Lejonkungen berättar historien om Simba, som efter sin fars död i händerna på sin farbror Scar bestämmer sig för att fly eftersom han känner sig ansvarig för förlusten. Simba flyr och lämnar efter sig sin mamma, sin bästa vän Nala, och en näshornsfågel som heter Zazu, som är hans far Mufasas kungliga rådgivare.

När han rymt från sin familj, anländer Simba till ett ökenområde, där han hittas av Timon och Pumba. De skyddar honom och tar hand om honom tills han blir vuxen. Senare hittar Nala honom av en slump och försöker övertyga honom om att avsätta Scar från tronen. Efter mycket funderande finner Simba modet att göra det och återvänder för att göra anspråk på sin rättmätiga tron. Genom hela berättelsen finns det många fraser som är fantastiska verktyg för att lära våra barn goda värderingar.

1. “Det är viktigt att alltid se vart du är på väg snarare än var du har varit. – Timon –

Denna fras hänvisar till det faktum att vi måste gå framåt för att uppnå det vi tänkt oss och alltid ha vår blick på vart vi vill gå. Tänk på att vi utgår från det förflutna och att det har gett oss erfarenheter. Men vi måste alltid se framåt. Barn kanske inte kan förstå detta så lätt, men vi kan förklara det med vardagliga exempel.

2. “Du vet, kompis, i stunder som dessa säger min kompis Timon här: Du måste lägga dig bakom ditt förflutna.” – Pumba –

Naturligtvis felciterar Pumba sin bästa kompis i det här fallet. Vad han egentligen menar att säga är: “Du måste lägga ditt förflutna bakom dig.”

Det finns tillfällen i livet när saker och ting inte går som vi vill. Det är då vi tänker på vårt förflutna och hur vi borde ha gjort saker annorlunda. Det är dock ingen vits med att ångra saker man gjort. Vi måste lära av våra misstag istället för att fokusera på dem. Det blir alltid bättre.

Mufasa och Simba pratar i gräset under natthimlen.
Det är viktigt att prata med våra barn om rädslor så att vi kan analysera dem, låta någon annan lyssna på dem och, lite i taget, lämna dem bakom oss. © Walt Disney Pictures.

3. “Du måste vara mogen nog att förstå dina rädslor och övervinna dem.” – Mufasa –

Detta är en fras som Mufasa säger till sin son och tronföljare, Simba. Och även om det inte är en lätt sak att göra, och inte heller kan uppnås över en natt, är det viktigt att vara mogen nog att förstå våra rädslor och möta dem. Det måste vi lära våra barn. Men hur gör vi?

4 “Ja visst, det förflutna kan göra ont, men som jag ser det kan du antingen fly från det eller lära dig av det.” – Rafiki –

Det är alltid bättre att lära oss av vårt förflutna istället för att fly från det. På så sätt kommer det att hjälpa oss att växa som människor och övervinna våra misstag eller rädslor. Denna fras från den kloka mandrillen Rafiki ger oss en lärdom för livet som vi alltid bör ha i sinnet för att förmedla till våra barn.

5. “Simba, att vara modig betyder inte att du letar efter problem.” – Mufasa –

Mufasa säger den här frasen till Simba när han har hamnat i svårigheter för att han ska bevisa sitt mod. Det han vill lära den blivande kungen är att för att vara modig måste man veta hur man ska agera korrekt och ansvarsfullt i varje ögonblick och möta problem på bästa möjliga sätt utan att ta onödiga risker. Vi måste lära våra barn att vara ödmjuka, oavsett vilka omständigheter som råder, och att de inte behöver göra dumma saker för att bevisa sig själva för andra.

6. “Vänner håller ihop till slutet.” – Timon –

Det stämmer, vänskap är en dyrbar skatt, och vi måste ta hand om den. Vi måste berätta för alla våra kära hur viktiga de är för oss och stå vid dem i vått och torrt.

Fler fraser från Lejonkungen som lär barn goda värderingar

7. ” Hakuna Matata! Det betyder inga bekymmer för resten av dina dagar.” – Pumba och Timon –

“Det är vår problemfria filosofi… Hakuna Matata” Vem kommer inte ihåg texten till Timon och Pumbas sång? Denna trallvänliga låt hjälper oss att reflektera över hur viktigt det är att leva livet och njuta av det och att inte låta våra bekymmer dra ner oss.

Simba, Pumba och Timon går över en stock i djungeln medan de sjunger Hakuna Matata.
När vi känner oss ledsna, oroliga eller överväldigade kan vi sjunga Hakuna Matata med våra barn. Walt Disney bilder.

8. “Allt du ser existerar tillsammans i en delikat balans. Som kung måste du förstå den balansen och respektera alla varelser, från den krypande myran till den hoppande antilopen.” – Mufasa –

Vi kan använda den här frasen från Lejonkungen för att lära våra barn flera goda värderingar. På ett praktiskt plan kan vi ta upp vikten av återvinning och att inte slösa eller förorena de resurser som naturen ger oss. Hela planeten samexisterar i en balans som vi måste respektera för att kunna leva i en hälsosam miljö.

Vi kan också använda den här scenen för att prata med våra barn om vikten av att respektera och uppskatta skillnaderna i andra, oavsett deras färg, etnicitet, förmågor, kön, sexuell läggning, religion etc.

9. “Titta in i dig själv, Simba. Du är mer än vad du har blivit.” – Mufasa –

Den här frasen hjälper oss att se in i oss själva och komma ihåg våra styrkor och potential. I den här scenen står Mufasa upp för Simba, som har tillbringat de sista åren av sitt liv med att fly från sitt förflutna och från sin rättmätiga plats på tronen. Mufasa påminner Simba om att han är hans son, och är kungen. Som föräldrar måste vi också påminna våra barn om vilka de är och allt de kan bli; att gå bortom det förflutna och övervinna sina rädslor.

10. “Kom ihåg vem du är…” – Mufasa –

Den här frasen säger Mufasa till sin son Simba när han är vilsen och inte vet vilken riktning han ska ta. Vi kan säga det till våra barn när de är i en liknande situation för att hjälpa dem att inse vilka de är och hur mycket vi älskar dem.

11. “Så, när du inte mår bra, kom bara ihåg att kungar alltid finns där för att vägleda dig, och det kommer jag också att göra.” -Mufasa-

Denna fras kan vi använda ofta med våra barn. Berätta för dem och visa dem med dina handlingar att du och er utökade familj alltid kommer att finnas där för att vägleda dem, lyssna på dem och älska dem, och att ni alla i er familj tar hand om varandra.

En svart familj som sitter ner med en skål popcorn för att se en film.
Planera en eftermiddag eller kväll för att se Lejonkungen som en familj och kom ihåg alla dess värdefulla livsläxor.

Fraser från Lejonkungen lär ut viktiga värderingar

Som du har sett finns det flera fraser från Lejonkungen som fungerar som en fantastisk resurs för att lära våra barn goda värderingar. Den här filmen kommer inte bara att ge dig goda stunder med din familj tack vare den vackra underhållningen och glada musiken, den lär oss också att reflektera över livet och vilken betydelse det har för oss.

Glöm inte att dela dessa fraser från Lejonkungen med dina barn för att lära dem dessa goda värderingar och hjälpa dem att förstå dem och ta dem till sig. Lär dem också att betrakta det förflutna som en lärande upplevelse som gör att vi lättare kan agera i nuet.

Kände du redan till dessa otroliga fraser från Lejonkungen? Vilken är din favorit? Kanske har du något annat meningsfullt citat från filmen som har väglett dig i ditt liv. Berätta mer i kommentarerna! Vi vill gärna höra från dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jordán, M. E. L., & Medina, M. F. G. (2006). Disciplinar con inteligencia emocional: técnicas para enseñar hábitos y valores en los niños. Ediciones Gamma SA.Ayuso García, N. (2013). Literatura Infantil como medio para enseñar valores.
  • Gómez Jaramillo, F. (2007). Creciendo en valores. Editorial San Pablo.
  • Zamora, O. L., Villegas Requena, S. L., Vargas Amézquita, S. L., & Sanguino Gutiérrez, O. (2015). Estrategias didácticas para enseñar valores en el preescolar, para una mejor convivencia (Doctoral dissertation).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.