Lax i mikrovågsugn på 4 minuter, ett enkelt recept för hela familjen

Lax i mikrovågsugn är en enkel, god och snabblagad rätt. På bara 4 minuter får du ett hälsosamt och utsökt resultat.
Lax i mikrovågsugn på 4 minuter, ett enkelt recept för hela familjen
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 14 november, 2022

Lax i mikrovågsugn kan enkelt tillagas på 4 minuter, och det är ett hälsosamt recept som är perfekt att inkludera i er kost regelbundet. Denna feta fisk har en hög koncentration av omega-3-fettsyror vilket är nödvändigt för att säkerställa att kroppen fungerar korrekt. Det är också en källa till proteiner av högt biologiskt värde.

Innan du börjar är det viktigt att betona att det är rekommenderat att inkludera skaldjur och fisk i kosten. Dessa har ofta en fördelaktig lipidprofil, så det är fördelaktigt att öka deras inflytande i rutinerna med avseende på animaliska proteiner.

Lax i mikrovågsugn

En tallrik kokt lax med citrusskivor och persilja.
Lax är ett hälsosamt livsmedel som innehåller fettsyror från omega-3-serien och mineraler, vitaminer och näringsämnen som är viktiga för barns tillväxt och utveckling.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skiva vitlöksklyftorna tunt.
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek vitlöken utan att den tar färg, när du är klar, ställ bort pannan från värmen.
  3. Lägg upp fiskfiléerna på en tallrik med lite salt ovanpå.
  4. Ös över oljan och vitlöken direkt från stekpannan och ställ in i mikron.
  5. Bered på medelhög effekt i 4 minuter, tiden behöver justeras baserat på kapaciteten på apparaten du använder.
  6. Om du vill kan du pressa saften av en citron över fisken för att förbättra den slutliga smaken. Du kan till och med smaksätta med olika kulinariska örter, som persilja och oregano.
  7. Servera med kokt potatis eller ris.

Varför laga det här receptet?

Som vi redan har nämnt är lax en fisk som är bra för hälsan. Den är särskilt känd för att innehålla rikligt med omega 3 fettsyror. Dessa element har visat sig kontrollera nivåerna av inflammation i den inre miljön, vilket hjälper till att förhindra utvecklingen av många kroniska och komplexa sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar.

Det är viktigt att notera att lax innehåller proteiner av högt biologiskt värde. Dessa är en källa till alla essentiella aminosyror och har ett bra betyg när det gäller kroppens förmåga att ta upp ämnena; deras användning blir optimal. Dessa näringsämnen är idealiska för små barns tillväxt och utveckling.

Enligt en studie publicerad i Annals of Nutrition & Metabolism bör man under de första stadierna av livet säkerställa ett proteinintag på mer än 1 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Mineral- och vitamininnehållet i denna fisk bör inte förbises. Det är ett av få livsmedel som ger oss D-vitamin.

Förbered lax i mikrovågsugn på 4 minuter

Som du har kunnat se går det väldigt snabbt och enkelt att tillaga lax i mikrovågsugnen. På bara 4 eller 5 minuter kan du få en utsökt rätt ur organoleptisk synvinkel och med hög näringstäthet. Dessutom kan denna rätt inkluderas i din kost regelbundet eftersom lax är en fisk som i naturligt tillstånd innehåller få tungmetaller.

Slutligen, kom ihåg att närhelst fisk konsumeras är det viktigt att se till att den tillagas på rätt sätt, särskilt under graviditeten eller i de tidiga stadierna av livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017;45(5):1105-1115. doi:10.1042/BST20160474
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.