11 fraser du aldrig bör säga till dina barn

Det finns fraser som du aldrig bör säga till dina barn eftersom de kan skada dem och påverka deras utveckling och tillväxt. Läs mer.
11 fraser du aldrig bör säga till dina barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 17 april, 2024

Det finns fraser som du aldrig bör säga till dina barn eftersom de kan vara mycket negativa för deras tillväxt, utveckling och självkänsla. Språket du använder med dem är viktigt, och du får inte glömma att barn tror på det du säger till dem, och om detta är negativt kommer de att tro även på detta.

Ord har kraften att bygga eller förstöra. I detta avseende måste du vara säker på att använda fraser som hjälper dina barn att växa, utvecklas och ha god självkänsla. I den här artikeln ska vi titta på några av de fraser som du bör radera från ditt ordförråd och aldrig säga till dina barn.

Fraser som du aldrig ska säga till dina barn angående jämförelser

Jämförelser bör elimineras från vårt ordförråd eftersom när vi gör dessa, får det små barn att känna sig underlägsna och det skadar deras självkänsla. Följande är några av dessa fraser:

1. “Du borde vara lite mer lik din bror”

Med denna fras skadar vi våra barns självkänsla och dessutom får vi dem att känna sig underlägsna. Det får dem att tro att alla är bättre än dem, när i verkligheten är så att varje person är unik och värdefull precis som den är. Därför bör vi aldrig jämföra.

2. “När jag var i din ålder hade jag ansvar för alla mina egna saker”

Vi bör inte jämföra oss med våra barn när vi var i deras ålder. Du var du, ditt barn är ditt barn, och ni behöver inte vara varandra lika. Om ditt barn har svårt att ta ansvar, hjälp hen med mindre uppgifter så att hen lär sig lite i taget hur hen själv kan göra det till slut.

3. “Du är precis som din pappa!” eller “Du är lika stökig som din mamma!”

Vi brukar använda den här typen av fraser för att lyfta fram något negativt beteende hos en av föräldrarna. Men vi måste vara försiktiga med dem eftersom det kan leda till att barn använder det som en ursäkt, och tänker att eftersom deras förälder är på ett visst vis, så kan de också vara det.

En svart mamma skäller ut sin dotter.
Vid många tillfällen tenderar vi föräldrar att jämföra våra barn med sina syskon, andra barn eller till och med med oss själva. Men genom att göra det kan vi få de små att känna sig underlägsna.

Fler fraser som du aldrig ska säga till dina barn

Du måste radera alla fraser från ditt ordförråd som attackerar en persons sätt att vara på ett nedsättande sätt. Dessa är skadliga för bildandet av ditt barns identitet, så eliminera dem från ditt språk.

4. “Du vet inte hur man gör någonting, du kan inte göra något bra”

Det här är en av de fraser som kan orsaka mest skada, och som du aldrig ska säga till dina barn. Barn, precis som alla andra, kommer att göra vissa saker bra och andra inte så bra, så vi bör inte generalisera. Istället är det bättre att korrigera det de inte gör bra och vägleda dem för att hjälpa dem att uppnå det de har svårare med.

5. “Jag trodde du var smartare”

Vi bör aldrig underskatta deras intellektuella kapacitet, under några omständigheter. Det vi i stället bör  göra är att stödja och sätta värde på deras beslut, även om de inte verkar rätt för oss eller vi skulle ha beslutat annorlunda.

6. “Du är så jobbig”

Vi ska aldrig förolämpa eller vara respektlösa någon, men allra minst våra barn. Förolämpningar är verbala aggressioner som skadar människor. När det gäller barn är detta än mer sant, eftersom de är mitt uppe i sin utveckling.

7. “Jag orkar inte med dig”

Kanske vid något tillfälle, inför vissa beteenden hos dina barn, har du yttrat den här frasen. Men när du kommer till den punkten, måste du beväpna dig med tålamod. Många gånger kommer dessa reaktioner från våra egna problem, snarare än våra barn själva. Därför gör du bäst i att reflektera och komma fram till varför du reagerar så här.

Fraser som du aldrig bör säga till dina barn eftersom de inte bekräftar deras känslor

Vissa fraser kan skada även en väluppbyggd känslomässig identitet och våra barns utveckling.

8. “Du ser ful ut när du gråter” eller “riktiga män gråter inte”

Varför skulle man inte få gråta? Gråt är ett uttryck för en känsla (ledsenhet, ilska, överraskning), precis som skratt (glädje). Därför ska du aldrig säga den här typen av fraser till dina barn. Om ditt barn gråter är det för att det behöver det. Och därför måste du följa med dem i den känslan.

En mamma och hennes unga dotter sitter i soffan och bråkar.
Några fraser som vi måste ta bort från vårt ordförråd är sådana som direkt skadar våra barns känslor.

9. “Utöver allt annat så är du nu dessutom arg?”

Självklart har vi alla rätt att bli arga, även barn. Det finns ingen anledning till att vi måste bli arga bara för att de är det. Ge ditt barn utrymme att uttrycka sin ilska, på ett konstruktivt sätt.

10. “Jag gillar dig bättre när du är tyst”

Vi bör aldrig säga till våra barn att vara tysta. När de sedan vill berätta något för oss kommer de att tro att vi inte vill lyssna på dem. Vi måste låta dem prata så mycket de vill. Vi bör också ställa frågor till dem för att få dem att berätta saker för oss istället för att vänta på att de ska göra det spontant.

11. “Om du är arg får du inte följa med”

Detta är en annan fras som du aldrig bör säga till dina barn. När ett barn blir argt, är det som det behöver mest vårt stöd, inte vårt avvisande. Med denna fras nekar vi dem vårt engagemang i dessa ögonblick.

Om de fraser du aldrig ska säga till dina barn

Nu när du har läst den här artikeln om fraserna vi aldrig bör säga till barn, har du säkert insett att några av dem har uttalats i din familj. Visst, du gjorde det utan att inse att dessa fraser var så skadliga och dessutom hindrar dem i deras tillväxt och mognad.

Så nu när du är uppmärksam på några av de fraser som du aldrig bör säga, undvik dem till varje pris. Det är dina barns hälsa och utveckling som står på spel.

“Uppfostran förändrar inte världen, den förändrar människorna som kommer att förändra världen”.

– Paulo Freire –


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Castañeda, L. (1995). Frases Que Cambian Vidas. Panorama Editorial.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.