4 livsmedel för att förbättra vitiligo hos barn

Det finns vissa livsmedel som kan hjälpa till att förbättra vitiligo hos barn. De som innehåller antioxidanter, B12, folsyra, vitamin D och zink är de mest rekommenderade.
4 livsmedel för att förbättra vitiligo hos barn

Senaste uppdateringen: 10 juli, 2024

Vitiligo är en sjukdom där man får vita fläckar på synliga områden av huden, vilket påverkar utseendet och gör detta till en känslig fråga att hantera som förälder och som barn. I strävan efter att förbättra välbefinnandet för barnet med vitiligo har kosten blivit en integrerad del av behandlingen, och denna innefattar rekommenderade livsmedel som är källor till antioxidanter och antiinflammatoriska komponenter. Egenskaperna i dessa livsmedel ska kunna förbättra vitiligo hos barn.

Det är viktigt att komma ihåg att medicinsk behandling är oersättlig. Att förlita sig på mat är med andra ord ett sätt att hjälpa personer med vitiligo, men det är inte hela lösningen. I den här artikeln ska vi berätta om fyra olika livsmedel som kan förbättra vitiligo hos barn, samt titta närmare på några alternativa produkter och även allmänna rekommendationer för barn.

Hur vissa livsmedel kan förbättra vitiligo hos barn

Det första du bör veta är att det inte finns någon specifik kost för att behandla vitiligo. Däremot har vissa näringsämnens inverkan på utvecklingen av sjukdomen studerats.

Följande kostrekommendationer har således stöd av modern vetenskap. Och de hjälper inte bara mot vitiligo, utan de är också bra för immunförsvaret och bidrar till att upprätthålla hudens hälsa hos barnet.

1. Livsmedel med antioxidanter kan förbättra vitiligo barn

Antioxidanter är föreningar som hjälper till att skydda cellerna från skador orsakade av oxidativ stress. Detta stoppar upp utvecklingen av fria radikaler. Många av dessa antioxidanter kommer från röda och gula pigment, samt från polyfenoler som finns i grönsaker och frukter.

Blåbär, hallon, pumpa, morötter, spenat, tomat, grönkål och nötter är några livsmedel med högt innehåll av antioxidanter, såsom karotenoider, lykopen, antocyaniner och tokoferoler.

En studie publicerad i tidskriften Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2022 visar på vikten av att använda antioxidanter som en del av behandlingsplanen för vitiligo.

Även om forskarna uttrycker att det är sällan som man använder dessa för detta hudtillstånd, tyder studien på att patienter med svårare aktiv vitiligo hade mest nytta av kombinerad oral och topikal antioxidantterapi, eftersom de hade ett stort överskott av oxidanter. Men de klargör att fler studier behövs för att bekräfta dessa resultat.

En annan studie undersökte effekterna av askorbinsyra i hudvård. Författarna beskriver i studien att denna förening, även kallad vitamin C, förhindrar produktionen av melanin trots dess antioxidativa och immunmodulerande kapacitet, vilket skulle kunna hjälpa till vid vitiligo.

I allmänhet är denna grupp av färgglada livsmedel väl uppskattad av barn. Men det skadar inte att göra upplevelsen ännu roligare genom rätter som tilltalar deras ögon och gommar.

Du kanske också vill läsa: Färgernas effekter på bebisar

2. Mat rik på vitamin B12 och folsyra

Vitamin B12, även kallat cyanokobalamin, är det vitamin som är mest associerat med vitiligo. Man har nämligen upptäckt en brist på detta när sjukdomen uppträder. Detta är detaljerat i forskning publicerad i Journal of The American Academy of Dermatology.

Likaså, i en artikel publicerad i tidskriften Cureus 2022, kommenterar en grupp forskare att vitamin B12, tillsammans med folsyra (B9), hjälper till att återpigmentera huden hos patienter med vitiligo, men att det måste ske i kombination med solexponering.

De vanligaste källorna till vitamin B12 är livsmedel av animaliskt ursprung, såsom kött, ägg och mejeriprodukter. Uppgifter från United States Department of Agriculture (USDA) om cyanokobalamin visar att för varje 100 gram av följande livsmedel får du:

Kött och mjölk täcker nära 100 % eller mer av de värden som National Institute of Health rekommenderar för barn upp till 13 år. Ägg täcker mellan 30 och 50 % av behovet.

Samtidigt lyfter Spanish Heart Foundation fram folsyran i bladgrönsaker, såsom mangold, spenat, grönkål, broccoli, ärtor, sparris, baljväxter, spannmål, jordnötter och hasselnötter.

Maträtter med spenat eller mangold, som grönsaksbiffar eller som ugnsbakade rätter, är hälsosamma alternativ för att öka folsyraintaget hos barn. Så även gratinerad broccoli och kikärtsmos, eller hummus.

3. Livsmedel med D-vitamin kan hjälpa till att förbättra vitiligo barn

Även om det inte finns tillräckligt med bevis och ytterligare forskning behövs, är det hittills känt att låga D-vitaminvärden kan orsaka vitiligo. Av denna anledning är det viktigt att upprätthålla ett tillräckligt intag av detta vitamin.

En studie publicerad i tidskriften Dermato-Endocrinology fann att genom att administrera 35 000 internationella enheter D-vitamin till vuxna med vitiligo, uppnåddes en återpigmentering av huden i 25-75 % av det drabbade området.

Ingen forskning har ännu gjorts på barn, men du kan fråga din läkare om det skulle kunna förbättra vitiligo för ditt barn genom att administrera D-vitamin.

De livsmedel som innehåller störst mängd är fiskolja, fet fisk som lax och sardiner, äggula, berikade mejeriprodukter, spannmål och vegetabiliska drycker berikade med D-vitamin.

4. Mat som innehåller zink

Zink är ett mineral som förekommer naturligt i huden och ingår i ett enzym med antioxidativa egenskaper (superoxiddismutas).

En studie publicerad i Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology visar att zink i vissa fall kan skydda melanocyter genom att förhindra deras celldöd. Således kan zinktillskott vara en fördelaktig behandling för vitiligo. Vissa negativa effekter på magen kan dock innebära vissa begränsningar.

För att undvika magproblem är naturlig mat ett bra alternativ. Livsmedel som innehåller mycket zink är baljväxter, nötter, frön, fullkorn, rött kött och fågel. Så granska din receptbok och knåpa ihop de bästa rätterna med dessa ingredienser till ditt barn.

Du kanske också vill läsa: 2 läckra recept med kikärter för barn

Kostrekommendationer för barn med vitiligo

Det finns inte många studier om konsumtion av vissa livsmedel och utvecklingen av vitiligo hos barn. Men med tanke på de effekter som vissa näringsämnen har på utvecklingen av sjukdomen är rekommendationen att du inkluderar detta inom ramen för en balanserad och varierad kost. Här är även några ytterligare rekommendationer:

  • Ett tillräckligt intag av magert protein, såsom baljväxter, kyckling, fisk och nötkött, för att bibehålla hudcellsomsättningen.
  • Inkludera omega-3-fettsyror i menyn, som de som finns i nötter och frön, lax, sardiner, öring och sill. Dessa är antiinflammatoriska och kan gynna hudens hälsa.
  • Undvik bearbetade och sockerrika livsmedel. Använd istället färska, naturliga livsmedel.
  • Upprätthåll återfuktning genom adekvat vätskeintag.
  • Rådfråga sjukvårdspersonal och glöm inte att besöka en dietist, och även om möjligt en psykolog eller kurator. De kommer att kunna ge dig individuella rekommendationer för ditt barn.

Alternativa produkter

Det finns också några kosttillskott som är populära att använda för behandling av vitiligo. En artikel i Journal of Alternative and Complementary Medicine nämner att enbart ginkgo biloba, aminosyran fenylalanin och P. leucotomos, tillsammans med andra terapier, kan ha positiva effekter vid behandling av vitiligo.

Studien drar dock också slutsatsen att det behövs fler studier för att utforska detta område. Även om denna studie utfördes på vuxna och det inte finns några resultat på barn, skadar det inte att rådfråga din läkare för att utvärdera om detta skulle kunna vara ett alternativ för ditt barn.

Slutsats

Det är sant att det inte finns något definitivt botemedel, men att inkludera mat med antioxidanter, vitamin B12, folsyra, vitamin D och zink kan bidra till att förbättra symtomen på vitiligo hos barn och främja frisk hud. Kom ihåg att alla barn är olika, så sök personlig rådgivning och vård!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.