Kan man undvika förändringar i bröstvårtorna under graviditet och amning?

Förändringar i bröstvårtorna under graviditet och amning är fysiologiska och som regel oundvikliga. Vissa kan dock förebyggas med viss försiktighet och praxis.
Kan man undvika förändringar i bröstvårtorna under graviditet och amning?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 21 april, 2024

Graviditet och amning är naturliga och underbara processer i en kvinnas liv, men de för också med sig en rad förändringar i kroppen. Bland de vanligaste förändringarna som gravida kvinnor upplever under detta skede och som vissa skulle vilja undvika är förändringar i bröstvårtorna.

Många kvinnor undrar om det finns ett sätt att förhindra eller minimera dessa förändringar. I den här artikeln ska vi ta upp de förändringar i bröstvårtorna som kan ske under graviditet och amning och berätta om några olika sätt för att undvika eller mildra detta. Notera!

Förändringar i bröst under graviditeten.

Vilka förändringar sker i bröstvårtorna under graviditeten?

Under graviditeten förbereder kvinnans bröst sig för amning. Detta involverar en serie hormonella förändringar som påverkar vårtgården och bröstvårtorna, som beskrivs i en artikel publicerad i Cardiovascular Journal of Africa.

Mörkare färg

Bröstvårtorna blir känsligare, kan göra ont och kan mörkna. Vårtgården, det pigmenterade området runt bröstvårtan, kan också bli större och mörkare.

När amningen upphör kan vårtgården återgå till en ljusare nyans men förblir vanligtvis mörkare i färg jämfört med före graviditeten.

Montgomerys körtlar

Dessutom kan små knölar dyka upp på bröstvårtornas yta, så kallade Montgomerys körtlar, som utsöndrar ett smörjande ämne för att skydda huden under amning.

De kan även producera en lätt lukt. Tillsammans med den mörkare färgen på vårtgården anser Baby-Friendly Hospital Initiative att detta är en hjälp för barnet att hitta bröstvårtan och lättare börja amma.

När amningen sedan upphör, krymper dessa körtlar och strukturen på vårtgården återgår till sitt tillstånd som det var i före graviditeten.

Förändringar av bröstvårtan under amning

Under amning genomgår bröstvårtorna vanligen ytterligare förändringar. Själva amningen kan göra att dina bröstvårtor blir spruckna eller röda av barnets konstanta sugande. Detta kan orsaka obehag och smärta för vissa kvinnor. Det finns dock åtgärder som du kan vidta för att minimera dessa effekter.

Skador på bröstvårtorna

Det är viktigt att se till att barnet fäster ordentligt vid bröstet under amning. En korrekt sugteknik kan minska risken för skador på bröstvårtorna. Därför kan det vara till hjälp att konsultera en amningsspecialist eller hälso- och sjukvårdspersonal för att lära dig korrekta amningstekniker.

Oadekvat sugteknik kan orsaka irritation eller nötning av vårtgårdens vävnad. Skador på vårtgården kan i sin tur påverka bekvämligheten i amningen, och att barnet får i sig tillräckligt med mjölk.

Ökad fuktighet hjälper dig att undvika förändringar i bröstvårtorna

Amning kan orsaka ömma bröstvårtor, torrhet och sprickor. Vårtgården kan också spricka, bli öm och irriterad på grund av bröstmjölksläckage. Ibland kan fukt på huden leda till hudskador och infektioner som mastit eller trast.

Därför är det tillrådligt att hålla dina bröstvårtor rena och torra. Att bära en ordentlig amningsbh som andas kan dessutom hjälpa till att hålla brösten torra och förhindra att fukt byggs upp. Det finns också specifika krämer och salvor för bröstvårtorna som du kan smörja på efter amning för att hålla huden korrekt återfuktad och främja läkning.

Svullna bröst

National Institute of Child Health and Human Development listar smärtsamma, hårda och svullna bröst som vanliga symtom vid graviditet. Detta tillstånd kan göra att bröstvårtorna plattas ut och få vårtgården att kännas hård, vilket gör det svårt för barnet att suga fast.

För att minska symtomen rekommenderas amning efter att du först har masserat brösten eller för hand pressat ut lite mjölk. Detta underlättar amningen. I sin tur är regelbunden amning det bästa sättet för att behandla och förebygga svullenhet.

En kvinna med smärta i bröstvårtan under amning.

Hur mildrar du förändringar i bröstvårtorna?

Även om förändringar i bröstvårtorna för det mesta är oundvikligt under graviditet och amning, finns det några metoder för att minimera detta. Följande är några rekommendationer.

Hudvård för att undvika förändringar i bröstvårtorna

Håll huden på bröstvårtorna återfuktad och skyddad för att minimera torrhet och sprickbildning. Att använda speciella krämer eller salvor för bröstvårtorna kan vara fördelaktigt.

Stödjande behåar

Att bära välsittande, bekväma amningsbehåar kan ge extra stöd till brösten och minska obehag under amning.

Korrekt amningsteknik

Att lära sig och träna korrekta amningstekniker, inklusive bra sugning, kan hjälpa till att förebygga skador på bröstvårtorna.

Rådfråga en specialist

Om det uppstår problem under graviditet eller amning som sitter i under en längre tid, är det viktigt att söka hjälp av en amningsspecialist eller sjukvårdspersonal.

Alla förändringar är naturliga och syftar till att förbereda brösten för amning och göra det lättare för barnet att äta. Därför finns det inget sätt att helt undvika dessa förändringar, eftersom de är resultatet av de hormonella och fysiologiska förändringar som inträffar under graviditeten.

Förändringar i bröstvårtorna är övergående

Förändringar av bröstvårtorna under graviditet och amning är för det mesta oundvikliga, eftersom de är en del av kvinnokroppens naturliga processer. Även om de inte helt kan undvikas, är det möjligt att vidta åtgärder för att minimera effekterna.

Det är alltid tillrådligt att söka stöd och vägledning från vårdpersonal om ihållande problem eller oro relaterade till bröstvårtorna uppstår under graviditet och amning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.