Vad menar vi med tidig ungdom?

I början av tonåren förändras kropp, sinne och känslor hos unga människor. Fortsätt läsa för att lära dig mer om tidig ungdom.
Vad menar vi med tidig ungdom?
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ungdomen är en av de perioder under vilka föräldrarna, ibland med fog, är som mest oroliga. Utifrån de fördomar och generaliseringar som omger detta skede har många föräldrar nedslående förväntningar på sina barn. Under denna övergång mellan barndomen och vuxenlivet finns det dock flera olika stadier. Och det är viktigt att känna dem väl för att följa unga människor på bästa möjliga sätt. Idag vill vi berätta om den första: en tidig ungdom.

Vi vet alla att ungdomen innebär stora förändringar och att en 12-åring skiljer sig mycket från en 18-åring. Men vi kanske inte vet hur vi tydligt kan definiera vilken typ av transformationer som sker vid ett givet tillfälle.

Om du har ett barn som är på väg att gå i puberteten, hjälper den här informationen dig att veta vad du kan förvänta dig under de kommande åren. Missa inte det!

Vad innebär tidig ungdom?

Tidig ungdom är perioden mellan 10 och 13 år. Det är dock viktigt att notera att dessa åldrar är ungefärliga, eftersom varje ung person följer sin mognadsprocess i sin egen takt.

Därför kan detta skede i vissa fall börja vid åtta års ålder. Dessutom är förändringarna hos tjejer vanligtvis cirka två år före pojkarnas.

Föräldrar med sin tonåriga son i soffan.

Tidig ungdom är en övergångsperiod mellan barndomen och tonåren, under vilken märkbara förändringar sker med stor hastighet, vilket ger lite tid för assimilering.

Av denna anledning kan både föräldrar och barn bli överväldigade av händelser och det är viktigt att de förbereder sig för att uppleva processen på ett så naturligt och trevligt sätt som möjligt.

Stora förändringar i början av tonåren

De förändringar som sker i detta skede påverkar olika aspekter av ungas liv. De leds av hormoner och påverkar fysisk, känslomässig och psykologisk utveckling.

Här följer de viktigaste manifestationerna av tidig ungdom.

På det fysiska planet

Ungdomars kropp och fysiska utseende förändras kraftigt under dessa år. Tillväxthormoner och könshormoner (androgener för pojkar eller östrogener och progesteron för flickor) är de viktigaste hormonerna som ansvarar för denna process.

En av de mest märkbara förändringarna är pubertetens tillväxtspurt, som uppstår som ett resultat av snabb bentillväxt. Det sker också förändringar i kroppsbehåring (främst i armhålorna och pubis), i hur barn svettas och i huden som blir fetare.

Dessutom börjar sekundära sexuella egenskaper utvecklas, vilket är de typiska egenskaperna som skiljer det manliga och kvinnliga könet i sitt mogna utseende.

  • När det gäller pojkar sker det en ökning av testiklarnas och penisens storlek, rösten blir djupare och muskelmassa och styrka ökar.
  • Hos tjejer utvecklas däremot brösten, höfterna vidgas, och efter några år sker den första menstruationen.

På kognitiv nivå

Tidigare trodde experter att hjärnan under tonåren redan var fullt formad och mogen. Men de har sedan dess upptäckt vissa regioner som prefrontal cortex, som drabbas av betydande utveckling under puberteten.

Med andra ord skapar den tidiga tonårshjärnan ett stort antal neurala anslutningar i detta skede.

Eftersom prefrontal cortex är det område som ansvarar för planering, resonemang och självkontroll, är det normalt att viss impulsivitet och brist på eftertanke dyker upp i detta skede.

Dessutom har de ännu inte fullt utvecklat kapaciteten för abstraktion och fortsätter att tänka i konkreta och dikotomi-termer (allt är svart eller vitt).

En ung tonåring som ignorerar sin far.

På ett socialt och känslomässigt plan

Allt ovanstående är också förknippat med större emotionell labilitet och en tendens att uppleva markanta förändringar i humör.

Varje situation upplevs med stor intensitet och barnets kamratgrupp utgör fristaden och spegeln där de börjar reflektera.

Trotsiga och upproriska attityder kan komma fram, när den minderårige försöker fastställa sin identitet. Föräldrar fortsätter dock att vara de viktigaste aspekterna i deras utveckling.

Hur ska man följa sina barn under tidig ungdom?

Vissa ungdomar kan anta dessa förändringar med spänning och förväntan, men andra kommer att möta dem med ångest och rädsla. I alla fall, som förälder, kommer ditt ackompanjemang vara viktigt när de går igenom denna process.

Av denna anledning, tänk på följande:

  • Prata med ditt barn om de förändringar de genomgår och de som kommer: Detta hjälper dem att vara förberedda och minska osäkerhet och förvirring.
  • Var villig att svara på deras frågor, ge dem råd och vägleda dem: Till exempel om frågor som sociala relationer, sexualitet eller akademiska prestationer. Trots att de kommer in i tonåren behöver ditt barn fortfarande din vägledning.
  • Visa förståelse för känslomässiga förändringar och attitydförändringar: Kom ihåg att tonåren inte är en lätt tid för dem och att alla dessa förändringar är normala.

Kort sagt, tidig ungdom är en av de viktigaste perioderna i ditt barns liv. Och detta beror på det stora antalet förändringar som sker under detta skede.

Möt det lugnt och tålmodigt för att följa detta stadium på bästa möjliga sätt och njuta av ditt barns tillväxt. Om du har en bra grund kan detta skede vara väldigt vackert för alla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Picó, A. M. (1991). Factores que controlan el aumento de crecimiento durante el estirón puberal (Doctoral dissertation, Universitat d’Alacant-Universidad de Alicante).
  • Triskier, F. J. (2006). Algunas especulaciones respecto a las modificaciones neurobiológicas durante la adolescencia. VERTEX, Revista Argentina de Psiquiatría, 17(70), 424.
  • Águila Calero, G., Díaz Quiñones, J., & Díaz Martínez, P. (2017). Adolescencia temprana y parentalidad. Fundamentos teóricos y metodológicos acerca de esta etapa y su manejo. MediSur, 15(5), 694-700.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.