Tillväxtspurten under puberteten

Puberteten är en tid full av förändringar som står ut i allas minne. För att hjälpa dig förstå den komplexa processen som ditt barn går igenom så delar vi med oss av allt som har med tillväxtspurten att göra och som drabbar alla under den här tiden.
Tillväxtspurten under puberteten
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 15 april, 2019

Bland de många fysiska förändringar som tonåringar går igenom under puberteten är den stora tillväxtspurten. Det är en framträdande växtperiod i ungdomen som präglas av några olika punkter som vi kommer att förklara i den här artikeln.

I början av ungdomen är det första steget i resan från barndom till vuxen ålder puberteten. Det är en tid med djupa hormonella förändringar som påverkar barnets sinne och kropp.

Bland dessa förändringar är tillväxtspurten. Din tonåring kommer att växa betydligt samtidigt som han eller hon går upp i vikt och utvecklar egenskaper som markerar en betydlig kroppslig förändring.

Vid vilken ålder går barn igenom tillväxtspurten?

Denna snabba tillväxt sker vanligtvis hos barn mellan åldrarna 9 och 14. Det är vanligast efter att de har fyllt 10 år.

För tjejer är den genomsnittliga åldern för växtspurten mellan 8 och 13 år. Återigen är genomsnittsåldern i dessa kategorier den allmänna regeln.

Det finns vissa fysiska fenomen i unga kroppar som markerar pubertetens början. Några av dessa egenskaper är ökad testikulär volym och uppkomsten av sekundära sexuella egenskaper som kroppshår.

För flickor kan utseendet av bröstknopparna vara utgångspunkten för denna fas i deras liv. Sekundära sexuella egenskaper visas också.

Du bör inte förväxla menarche med puberteten. Menstruationen börjar vanligtvis efter att deras könsorgan har utvecklats.

kamping

Kännetecken på tillväxtspurten

Tillväxtspurtar under puberteten präglas av en betydande period av snabb tillväxt. Med tiden kommer denna tillväxt som du tydligt kan se att sakta ner tills den helt och hållet slutar. Det här är när de kommer att nå sin längd som de kommer att ha för resten av sina liv.

Hos tjejer sammanfaller tillväxtspurten med pubertetens början. De kommer förmodligen att sluta växa redan när de får sin första mens. Tvärtom händer detta fenomen vanligtvis senare för pojkar.

Medan flickornas tillväxtspurt vanligtvis händer mellan åldrarna 10 och 11 upplever pojkar detsamma mellan 12 och 13 år.

Ungdomen är en ålder av djupa hormonella förändringar som påverkar både barnets sinne och kropp.

Fysiska förändringar som kommer med växtspurten

Det är väldigt lätt att se när en kvinna går igenom denna fas. Det kännetecknas av följande fysiska förändringar:

  • Uppkomst av könshår och hår i armhålorna
  • Tillväxt av kvinnans bröst
  • I vissa fall kan man få akne
  • Ökad längd med ca 20-30 centimeter
  • Deras överkropp växer mer än deras lemmar eftersom de växte tidigare
  • Viktökning ca 7-10 kg

Vanligtvis slutar växtspurten tidigare hos tjejer. Det händer vanligtvis när de är runt 17 år gamla. Å andra sidan kan denna process hos män fortsätta tills de är i 20-årsåldern.

Frånvaro av en tillväxtspurt

Förutom det betydande genetiska inflytandet som denna process har finns det också andra faktorer som kan sakta ner utvecklingen. Till exempel tonåringens näringsstatus, fysisk aktivitet och socioekonomiska förhållande.

Hur som helst är det mycket viktigt att föräldrarna är medvetna om att denna process förekommer hos deras barn. Om den inte har startat när barnet har fyllt 13 år bör ni se en läkare. Barnläkaren kommer vara av stor hjälp.

Genomgår tillväxtspurten

Om tonåringen fortfarande inte har gått igenom tillväxtspurten när han eller hon är 16 år gammal bör du kontakta en läkare. Du vill vara säker att det inte finns något problem som hindrar hans eller hennes tillväxt. Under denna tid bör föräldrarna vara uppmärksamma.

Du bör också vara uppmärksam om tillväxtspurten händer för tidigt. Detta kan avreglera tillväxten så att den slutar för tidigt. Det kan påverka barnets storlek och längd när han eller hon når vuxen ålder.

Att gå igenom en tillväxtspurt är en process som alla tonåringar går igenom förr eller senare när de är friska. Du bör också vara medveten om att alla ungdomar har sin egen rytm och takt när det kommer till växande. Om det är något som inte står rätt till se till att kontakta din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Antona, A. Madrid, J, Alaez, M. (2003). Adolescencia y salud. Revistas Cientificas de America Latina, El Caribe,España y Portugal.
  • Gúiees-Hidalgo, M., Ceñal González-Fierro, M. ., & Hidalgo Vicario, M. (2017). Pubertad y adolescencia. Revista de Formación Continua de La Sociedad Española de Medicina de La Adolescencia.
  • Lee PA, Houk CP. (2007). Puberty and its disorders. In: Lifshitz F (ed.). Pediatric Endocrinology. New York: Informa Healthcare USA; 2007. p. 273-303.
  • Molina, T. (2009). Desarrollo puberal normal: Pubertad precoz. Pediatría Atención Primaria, 11, 127-142. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v11s16/original1.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.