Fysiska förändringar under puberteten

Det kan vara svårt att hantera tonårstiden om du inte är medveten om vad den innebär. Kommunikation är viktigare än någonsin under den här perioden i dina barns liv.
Fysiska förändringar under puberteten
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 mars, 2020

Att se sina barn växa upp är en lärorik erfarenhet för föräldrar, men eftersom man är så van vid att ha sina barn i famnen kan förändringen skapa stor ångest. Fysiska förändringar under puberteten är något som vissa föräldrar till och med kan vara rädda för, eftersom det symboliserar slutet på deras tid som beskyddare.

För barnen är det istället början på stigen till vuxenlivet. De fysiska och psykiska förändringarna är mera abrupta än någonsin tidigare. De känner sig ofta obekväma i sina kroppar och tvekar angående sin egen identitet.

De kanske tittar sig i spegeln och känner inte igen sig själva. Försök att knyta an till dem under denna föränderliga tid, och förklara att de snart kommer att gå igenom en mycket viktig period i livet.

Fysiska förändringar under puberteten: Barndomens slut

Under puberteten upplever barn förändringar som är starkt kopplade till specifika delar av kroppen. Vissa pojkar och flickor hanterar dessa förändringar bra, medan andra vägrar att acceptera dem. Det är helt förståeligt; du reagerade antagligen likadant själv.

Men vilka är dessa förändringar? Påverkar de flickor på samma sätt som pojkar?

Kroppsstorleken ökar

Benmassan växer och får barnet att öka både i längd och i många fall även i vikt. I puberteten brukar flickor växa mellan 15 till 23 cm och pojkar ännu mer, mellan 23 till 27 cm. Barn kan växa kontinuerligt mellan 13 och 21 år.

Tonåringar som kramas med varandra.

Generellt brukar flickor utvecklas tidigare än pojkar. Det är väldigt vanligt att se grupper av tonåringar där vissa verkar betydligt äldre än de andra. Ändå är de alla lika gamla.

De interna organen växer också. Specifikt levern, hjärtat, hjärnan och njurarna. Utöver detta växer lederna, men inte på samma gång. Först växer fötterna och benen, sedan följer torson, armarna och till sist huvudet.

Därför kan tonåringar ofta verka fysiskt oproportionella. Det kan göra att de känner sig olyckliga och skäms över sin kropp.

Sexuell mognad

För många föräldrar är det här ett tabubelagt ämne. Du måste dock acceptera att dina barn är mänskliga varelser, oavsett hur oskyldiga de verkar i dina ögon. Från en viss ålder kommer de att känna sexuella impulser som beror på hormoner.

Generellt är det gonadotropinfrisättande hormoner som stimulerar hypofysen, som i sin tur bildar follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH). Den senare är främst ansvarig för att orsaka de fysiska förändringar som ger våra barn huvudvärk.

Barnens könsorgan mognar, libidon ökar och hår börjar växa i ansiktet, runt könsorganen och under armarna. Utsöndringen av FSH- och LH-hormoner gör att testosteron produceras och produktionen av sperma tar fart.

Hos flickor är förändringarna lite mer komplexa. Äggstockarna mognar och börjar producera hormoner som skiljer sig något från män: östrogen och progesteron. Även testosteron (i lägre nivåer än hos män) som gör så att könshåret och håret under armarna växer. Sedan utvecklas även brösten och livmoderslemhinnan.

Ungdomen har en förmåga att sätta sina egna gränser utan att fråga om kroppen är kapabel att stötta dem. Men det är kroppen alltid.

Paulo Coelho-

Problem med självförtroende och självkänsla

Det är ganska vanligt för barn att uppleva en nedgång i sitt självförtroende. Ingen vill uppleva förändringar som de inte själva valt. I tillägg till de förändringar som redan nämnts kommer också svettlukt, akne och rörtförändringar.

En osäker tonåring tittar i en krossad spegel.

Kanske med undantag för röstens förändring tycker tonåringar oftast inte om dessa förändringar. Det är väldigt viktigt att du kan prata med dina tonåringar och svara på alla frågor de kanske har.

Under puberteten måste du vara mer förstående än någonsin. Försök hålla i minnet att när de är arga är det hormonerna som ger sig tillkänna.

Dina barn måste anpassa sig till många kroppsliga förändringar och det är inte alltid lätt. Som tur är så kvarstår inte problem från tonåren hela livet, utan de är helt enkelt en del av människans utveckling.

Lär dina barn att älska och acceptera allt som händer med dem, för det är något som alla går igenom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.