Lär din dotter att ha koll på sin menstruationscykel

Lär din dotter att ha koll på sin menstruationscykel

Senaste uppdateringen: 27 december, 2020

När ens dotter får sin mens för första gången har hon ofta många frågor och går igenom flera plötsliga förändringar, och det är helt normalt att hon känner sig lite förvirrad. Som föräldrar är det viktigt att förklara för våra döttrar varför kvinnor får mens och hur man håller koll på sin menstruationscykel.

Så hur kan vi ta itu med menstruationscykeln? Det är viktigt för din dotter att veta att hon kan lita på dig och berätta för dig om eventuella problem. Det är också viktigt för henne att veta allt om menstruationscykeln och hur hon kan hålla reda på dagarna tills hon kommer att få sin nästa blödning.

Ibland är en flickas första cykler oregelbundna. Men med tiden bör de börja komma mer regelbundet. Om du märker att din dotters menstruationscykel inte blir regelbunden efter ett tag kan det vara bra att kontakta en gynekolog för en utvärdering.

Hur ska hon övervaka sin menstruationscykel?

Din dotter har kanske inte lärt sig om det här ämnet i skolan ännu, och då är det mycket viktigt för föräldrarna att ta upp detta hemma.

Har du en yngre dotter är det aldrig för tidigt att på ett sakligt och naturligt sätt ta upp ämnet. Försök att inte dölja din egen mens och svara öppet och naturligt på alla frågor. Om du har en avslappnad och positiv attityd till din menstruationscykel är det mycket lättare att förmedla det till din dotter. Även pappor måste visa att det inte är något skamligt eller obehagligt.

Så varför är det viktigt för henne att veta hur hon ska ha koll på sin menstruationscykel? Svaret är enkelt: det hjälper din dotter att vara mer involverad i sin kropp och de förändringar som har börjat hända i den.

Det lär henne också att det är viktigt att övervaka och ta ansvar för sin egen hälsa. Oregelbundna menstruationscykler kan ibland vara kopplade till vissa sjukdomar.

Vidare kommer det att hjälpa din dotter på följande sätt:

  • Det hjälper henne att lära känna sin egen kropp.
  • Det ger henne möjlighet att lägga märke till avvikelser så att hon kan ta kontakt med en läkare.
  • Denna kunskap kan hjälpa till att informera henne om livets olika cykler.
  • Det hjälper henne att vara försiktigare.
menstruationscykel: mamma och dotter pratar på säng

Sätt att övervaka sin menstruationscykel

Det finns många sätt att hålla koll på sin menstruationscykel och nu kan metoderna också användas som ett mycket effektivt verktyg.

Här är några av de vanligaste sätten att hålla koll på sin menstruationscykel:

Använd en kalender

Det enklaste sättet är att helt enkelt skriva ner de dagar då menstruationscykeln varar och slutar i en kalender. Detta kan göras med en enkel kalender eller med en mobiltelefon.

Med mobiltelefoner kan man också ställa in ett larm som kan påminna om när nästa cykel ska börja. Det här är en av de mest använda metoderna idag.

Måndiagram

Ett måndiagram kan hjälpa till att göra din dotten uppmärksam på menstruationscykelns fyra faser. Denna uppdelning kan ge en djupare förståelse om kroppens och sinnets olika behov under varje del av menscykeln. Den här metoden används mindre än kalendermetoden men den har sina fördelar

Måndiagrammet består av tre eller fyra faser. De 28 dagarna av menscykeln placeras i diagrammet och justeras för att passa cykeln. Under nästa cykel ska dagarna skrivas enligt den gregorianska kalendern, det vill säga att om din mens börjar den 12 oktober måste du sätta det som dag 1 i din menstruationscykel.

Temperaturmetoden

Den här metoden lär kvinnor om de fysiologiska aspekterna av deras menstruationscykel. Vissa tecken hjälper till att indikera vilken fas av menscykeln de befinner sig i. Detta kan bestämmas genom att mäta kroppstemperatur, observera vaginala flytningar eller livmoderhalsens position.

Appar för mobilen

Appar blir allt vanligare idag. Dessa appar är mycket lätta att använda. Det finns många välkända appar som Iperiod eller Clue, vilket gör att kvinnor kan ange sina mensdagar och sedan gör appen en uppskattning om när nästa menscykel kommer att börja.

Informationen i dessa appar är huvudsakligen vägledande och man bör inte ta dem som 100% sanning.

En annan användbar app är Kindara. Till skillnad från Iperiod är Kindara mycket detaljerad och har mycket bra grafik.

hand ringar in nr 15 i kalender

Vad ska du göra när din dotter får sin första mens?

Först och främst måste du prata med henne, ge henne all information hon behöver för att få henne att förstå att det här är en förändring som hon kommer att anpassa sig till så småningom.

Här är några råd:

  • Gratulera henne på hennes första mens. Gratta henne för att den första blödningen är ett tecken på mognad och utveckling.
  • Undvik negativitet. Hennes första mens måste ses som en positiv händelse, inte en negativ.
  • Berätta för henne om hygien. Rådgör med henne om hur hon håller efter sin hygien under menstruationen.
  • Vägled henne. Ge henne den bästa informationen som finns tillgänglig om hennes menstruation och de förändringar som pågår i hennes kropp.
  • Lär henne att vara beredd. När din dotter lämnar huset borde hon alltid ha några tamponger eller bindor i sin väska.

Det viktigaste är att din dotter förstår att mensen inte är något negativt och att det inte heller kommer att förändra hennes livsstil. Det händer varje flicka som går igenom puberteten, inte bara henne.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.