Betydelsen av mikrobiomet under graviditet och amning

Mikrobiomet spelar en grundläggande roll under graviditet och amning för att skapa en hälsosam mikrobiota hos spädbarnet.
Betydelsen av mikrobiomet under graviditet och amning

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2024

Termen “mikrobiom” har revolutionerat hur vi ser på mikroberna i och utanför våra kroppar. Speciellt på grund av vetskapen om att det ärvs från livmodern och, vid födseln, förstärks av amning. Vilken är då betydelsen av mikrobiomet under graviditet och amning? Bland annat så påverkar uppsättningen av mikroorganismer som utbyts mellan barnet och modern hälsotillståndet för båda. Fortsätt läsa för att lära dig mer om detta ämne.

Idag anser experter att mikrobiomet är ytterligare ett organ i kroppen. Koloniseringen av mikrobiomet hos ett spädbarn beror på flera faktorer, såsom näring och tillväxtstadium vid födseln. Till exempel har en nyfödd som får bröstmjölk andra bakterier än ett spädbarn som får välling.

Hur skiljer man mikrobiom från mikrobiota?

Trots stor vetenskaplig forskning kring ämnena råder fortfarande viss förvirring när man talar om mikrobiom och mikrobiota. De används till och med ibland som synonymer. Vi ska förklara skillnaden.

Mikrobiota

Det första du behöver veta är att hela vår kropp är koloniserad av biljoner mikroorganismer (bakterier, virus, svampar m.m.). Dessa bildar gemenskaper i olika organ, såsom hud, slida, mun, urinvägar och tarm bland annat.

Den spanska tidskriften Revista Española de Enfermedades Digestivas klargjorde 2018 att mikrobiota är de samhällen av mikroorganismer som finns på en specifik plats i kroppen. Med andra ord så har vi en mikrobiota som på huden, en i tarmarna – kallad tarmflora – och en som populerar munnen. Det intressanta är att var och en av dem har sina egna egenskaper.

Mikrobiom

Å andra sidan innefattar begreppet mikrobiomet alla samhällen av mikroorganismer, såväl som deras gener och de metaboliter som de bildar. Det varierar från person till person. Man kan säga att mikrobiomet är som ett fingeravtryck, eftersom det är unikt för var och en av oss.

Du kan också läsa: Autism och tarmens mikrobiom

Tarmmikrobiomet.
Mikrobiomet innehåller mikrobiotan. Medan den förra är hemmet, är mikrobiotan varje del av detta hem med sin särskilda och olika invånare.

Betydelsen av mikrobiomet under graviditet och amning

Under graviditet och amning inträffar förändringar i hormoner, immunförsvar och metabolismen som särskilt modifierar tarmmikrobiotan . Detta har stor inverkan på hälsan hos moder-barn-binomialen. Som konstateras av författare publicerade i tidskriften Infection and Gut Resistance, är förändringarna under graviditeten kopplade till modifieringen av tarmens sammansättning och den mångfald som bebor den.

Fördelar för mamman

Tidskriften Nature förklarar att under graviditetens trimester inträffar förändringar i tarmens mikrobiota. Dessa ändringar påverkar immuniteten, ämnesomsättningen, matsmältningen och den neurologiska utvecklingen hos den gravida kvinnan och hennes barn. Likaså är en obalans i mikrofloran associerad med vissa kroniska sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och inflammatorisk tarmsjukdom.

Det är också viktigt att notera att förändringar i mikrobiotan påverkas av genetik, vissa miljöfaktorer och den gravida kvinnans kostvanor. Detta enligt en studie publicerad i tidskriften Nature 2018.

Du kanske också vill läsa: Bröstmjölkens smak under amning

Fördelar för barnet

Enligt en analys publicerad i tidskriften Life kan barnets tarm koloniseras på flera olika sätt under fostrets tid i livmodern. Till exempel genom direkt överföring från moderns livmoder till barnet.

Födelsesättet påverkar också variationen av barnets tarmmikrobiota. Faktum är att mångfalden är större vid vaginal förlossning än vid kejsarsnitt. Graviditetstiden spelar också en roll. Till exempel finns det färre hälsosamma bakterier hos för tidigt födda barn.

Barnets immunförsvar börjar alltså bildas före födseln för att eventuella skadliga bakterier ska kunna hanteras. Enligt en artikel på webbplatsen Only About Children sitter 70 % av barnets immunförsvar i tarmen. Denna mikrobiota hjälper dessutom till att förbättra matsmältningen och näringsupptaget och stimulerar produktionen av signalsubstanser som kontrollerar känslor av rädsla och oro.

Fördelarna med amning för mikrobiomet

Kolonisering av barnets tarmbakterier sker inte bara i livmodern. Vid födseln ökar bröstmjölken den biologiska mångfald däri. Vissa vetenskapliga data visar på förekomsten av laktobaciller och bifidobakterier i vätskan, vilket ökar tarmmikrobiotans hälsofördelar med 85 %. Det är dessa vi kallar probiotika.

En artikel publicerad av University Isabel I, 2022, förklarar att bröstmjölk även innehåller speciella kolhydrater vilka vil kallar prebiotika. En genomgång av artiklar publicerade av tidskriften Nutrients, 2020, beskriver att dessa gynnar mognaden och utvecklingen av immunsystemet, liksom integriteten hos tarmslemhinnan och produktionen av IgA-antikroppar.

Dessutom, som beskrivs i en recension i tidskriften Pediatrics, minskar probiotika också risken för fetma, diabetes, högt blodtryck och ökat kolesterol i blodet hos spädbarn och i vuxen ålder. Detta är några anledningar till varför hälsomyndigheter rekommenderar exklusiv amning under bebisens första 6 månader.

En mamma som ammar sitt barn.
Kosten under graviditeten och amningen är stora bidragande faktorer till barnets mikrobiomet, eftersom det påverkar den bakteriflora som överförs till barnet.

Hur ska kosten för gravida och ammande kvinnor se ut?

Enligt en studie publicerad i tidskriften Gut Microbes har moderns näring under graviditet och amning en inverkan på mängden och förekomsten av tarmmikrobiotan.

Vad man ska inkludera och vad man ska undvika i kosten

Några rekommendationer för en kost som främjar tillväxten av nyttiga bakterier för mammans och barnets hälsa är följande:

  • Öka konsumtionen av prebiotiska fibrer, enligt Journal of Food Science and Technology. Bra alternativ är fruktooligosackarider som finns i bland annat banan, lök, sparris, jordgubbar, äpplen och cikoria. Dessutom ger fibrer från fullkorn, grönsaker och baljväxter också näringsämnen för tarmmikrobiotan i tjocktarmen.
  • Ät mer probiotiska livsmedel som är lämpliga vid graviditet, som bland annat yoghurt, tempeh, kefir och surkål.
  • Öka konsumtionen av omega-3- och omega-9-fetter. Detta kan du göra genom att inkludera linfrö, sardiner, makrill, lax och tonfisk i kosten. När du väljer rena fetter, välj främst olivolja.
  • Ät mer frukt, mellan 4 till 5 frukter om dagen.
  • Håll en kost låg på mättade fetter och transfetter och ultrabearbetade livsmedel, såsom socker, desserter, bakverk, kakor, chips, munkar och snabbmat.
  • Följ en hälsosam kost, rekommenderad och vägledd av sjukvårdspersonal under graviditeten.

Vad vi behöver göra för att hålla mikrobiomet friskt under graviditet och amning

Det råder ingen tvekan om att mikrobiomet är en del av våra liv och att det är särskilt viktigt under graviditet och amning. Och för att forma det från tidig ålder krävs en sund graviditet och exklusiv amning under de första 6 månaderna av livet.

Ett hälsosam mikrobiom gynnar inte bara moderns hälsa utan även barnets. Det ökar också kroppens försvar och minskar bland annat risken för vissa kroniska sjukdomar i vuxen ålder.

En hälsosam graviditet är avhängig på en bra kost som innehåller näringsämnen som stärker tarmmikrobiotan. Med avseende på detta bör du inkludera prebiotiska fibrer, såsom oligosackarider som finns i grönsaker, frukter och baljväxter. Dessutom bör du även inkludera hela sädesslag och fullkornsprodukter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.