Ömma bröstvårtor: Hur du tar hand om dem vid amning

Ömma bröstvårtor är ett vanligt besvär som kan skapa en ond cirkel när du ammar. Så här gör du för att förebygga besvären och behandla ömheten.
Ömma bröstvårtor: Hur du tar hand om dem vid amning
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 19 januari, 2024

Under amning är ömma bröstvårtor ofta ett stort besvär för mammor. Det finns sätt för att förebygga eller behandla ömma bröstvårtor, men det är inte alla som vet hur man gör. Därför ska vi i den här artikeln berätta allt du behöver veta om ämnet, så att du kan fokusera på dessa speciella stunder som skapar vackra band mellan mor och barn. Notera!

Varför kan bröstvårtor bli ömma vid amning?

Bröstvårtorna omges av vårtgårdar, och dessa kan av olika anledningar bli ömma vid amning. Även om detta inte är någon större skada, kan ömma bröstvårtor skapa besvär och även orsaka smärta för mamman, vilket gör det svårt att mata bebisen.

Besvären uppstår vanligen på grund av friktion och hudtillväxt runt mjölkkanalerna. Detta kan göra att små mängder bröstmjölk hålls kvar och kan skapa ett svullet utseende.

Varför uppstår detta? I allmänhet beror det på att mamman inte får ut all bröstmjölk vid amningen. En anledning till detta kan vara att bebisen suger för ytligt på bröstvårtan, vilket genererar ett överdrivet tryck på ett specifikt område av bröstet. En annan anledning kan vara att bebisen suger fast i bröstet från fel vinkel.

En kvinna med smärta i bröstvårtan under amning.

Enligt en artikel publicerad i Journal of Midwifery & Women’s Health är följande några av de vanligaste orsakerna till dessa besvär:

 • Problem med att få rätt vinkel på bebisens mun vid amning eller bebisens tunga
 • Hög mjölkproduktion
 • Övertryck på ett visst område av bröstet
 • Infektion i bröstvårtan som orsakas av en svamp som lever i barnets munhåla

Besvären är också ofta förknippade med olika tillstånd eller sjukdomar:

 • Blockering av mjölkkanalerna
 • Otillräcklig friktion
 • Hudinfektioner
 • Kontaktdermatit

Hur bröstvårtor kan påverkas av amning

Bröstvårtorna och vårtgårdarna är oregelbundna i form och kan lätt gå sönder vid mindre tryck eller friktion. Men även om detta kan vara väldigt synbart, är det inte alltid som det gör ont.

Till exempel kan du ha tydliga eller gulaktiga förhöjningar i huden, något som är vanligt vid amning. Dessa förhöjningar uppstår i änden av mjölkkanalen och innehåller vätska.

Så tar du hand om ömma bröstvårtor vid amning

Du kan förhindra att få ömma bröstvårtor med korrekt amningsteknik och frekvent amning. En rekommendation är att du innan du börjar amma placerar en varm, fuktig kompress på bröstvårtan i 3 minuter. Detta hjälper till att frigöra mjölkkanalerna.

Det är också tillrådligt att hålla området kring bröstvårtorna återfuktat för att minska obehag om förhöjningar uppstår i änden av mjölkkanalerna. Att applicera olivolja eller lanolinsalva med en bomullstops med  kan vara effektivt för att hålla området fuktigt. Detta visar en jämförande studie publicerad i tidskriften Skin Pharmacol and Physiology.

Att ändra amningsställningen minskar också sannolikheten för att för mycket friktion ska uppstå, och därigenom skador på bröstvårtorna. Att undvika åtsittande kläder eller bygelbehåar hjälper i sin tur till att förhindra att mjölkkanalerna blir igentäppta.

När ska man gå till läkare?

Det är inte så vanligt att någon större smärta uppstår i bröstvårtorna, men det kan kännas nog så obekvämt. Och vanligtvis går det om av sig självt, särskilt om du fortsätter amma, enligt Australian Breastfeeding Association.

Om bröstvårtorna inte börjar kännas bättre med hemvård, är det dock viktigt att kontakta sjukvården för att få råd. Du kan till exempel tala med en barnmorska om eller en läkare. Dessa kan ge ytterligare vägledning och bedöma om det finns en underliggande infektion eller tillstånd som kräver behandling.

Dessutom, om besvären inte försvinner spontant, kan din vårdgivare ordinera lämpliga åtgärder för att förhindra blockering av mjölkkanalererna, mastit och svullna bröst, bröstvårtor eller vårtgårdar.

En kvinna som ammar bekvämt.

Hur kan man minska smärtan?

Ömma bröstvårtor kan leda till en blockering av mjölkkanalerna. Detta eftersom det kan göra att mamman inte vill amma. Dock är frekvent amning nödvändig för att upprätthålla bröstmjölksförsörjningen och för att hjälpa till att rensa mjölkkanalerna, vilket hindrar blockering av mjölkkanalerna.

Kalla kompresser kan hjälpa till att lindra svullnad och minska smärta. För detta ändamål kan du göra egna kylomslag med is. Lägg några isbitar i en tunn trasa för att undvika direktkontakt med den känsliga huden.

Vikten av läkarövervakning under amning

Sammanfattningsvis är ömma bröstvårtor vanligtvis inte ett allvarligt tillstånd, men det kan vara en obekväm situation och orsaka svårigheter att amma. Faktum är att det är vanligt att ammande mödrar behöver konsultera en läkare på grund av ömma bröstvårtor. Det är viktigt att få till rätt pumpnings- eller amningsteknik för att kunna fortsätta amma, eftersom detta hjälper till att minska besvären. Ömheten kommer i sin tur att gå över av sig själv inom några dagar.

Ibland kan en allergisk reaktion eller ett virus orsaka blåsor som du bör vara uppmärksam på när du ammar. Så om du har några tveksamheter eller funderingar, tveka inte att rådfråga din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Abou-Dakn M, Fluhr JW, Gensch M, Wöckel A. Positive effect of HPA lanolin versus expressed breastmilk on painful and damaged nipples during lactation. Skin Pharmacol Physiol. 2011;24(1):27-35. doi: 10.1159/000318228. Epub 2010 Aug 18. PMID: 20720454.
 • Australian Breastfeeding Association. White spot on the nipple. 2023. [Internet] Disponible en: https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/white-spot-nipple
 • Tait P. Nipple pain in breastfeeding women: causes, treatment, and prevention strategies. J Midwifery Womens Health. 2000 May-Jun;45(3):212-5. doi: 10.1016/s1526-9523(00)00011-8. PMID: 10907330.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.