Bröstmjölkens smak under amning

Det finns flera faktorer som kan göra att bröstmjölkens smak förändras under amning. Lär dig allt om detta i följande artikel.
Bröstmjölkens smak under amning
Angela Herrero Marin

Skriven och verifierad av farmaceuten Angela Herrero Marin.

Senaste uppdateringen: 21 juni, 2023

Bröstmjölkens smak är huvudsakligen söt, på grund av den laktos den innehåller. Det finns dock flera anledningar till att den kan anta olika smaker under amningsperioden.

Under graviditeten antar fostervattnet också olika smaker beroende på moderns kost. När kompletterande utfodring börjar kommer, intressant nog, vissa smaker av de livsmedel som mamman konsumerade mest att vara bekanta för barnet. Detta sker även vid amning. Det är bland annat därför det är viktigt för mamman att äta en varierad och balanserad kost både under graviditet och amning.

Smaken av råmjölk

Råmjölken är den första mjölken ett barn får från bröstet. Den är gulaktig, tät och ger alla de näringsämnen som den nyfödda behöver. Den har en hög koncentration av Immunglobulin A, vilket är särskilt viktigt för barnets immunförsvar. Dess smak är ganska salt, på grund av dess höga natrium- och klorhalt . När mamman börjar producera mogen mjölk, runt den andra veckan, då blir den också sötare.

En mamma ammar sitt barn.
Smaken av bröstmjölk är vanligtvis söt eftersom den innehåller mer laktos. Råmjölken är dock saltare, eftersom den innehåller natrium och klor.

Smaken av bröstmjölk på grund av mastit

När det förekommer mastit blir mjölken saltare. I dessa fall är det vissa spädbarn som inte gillar smaken och som till och med kan vägra mjölken. Men det betyder inte i något fall att mjölken är skadlig; den är helt säker att dricka. Faktum är att under mastit (en obstruktion) är det mycket viktigt att erbjuda barnet bröstet mycket ofta eller att pumpa ut mjölk för att få bra dränering av bröstet.

Smaken av utpumpad bröstmjölk

Utpumpad mjölk kan få en ganska sur smak i gommen på grund av lipas. Detta är ett enzym som bryter ner fettet i mjölken så att det smälts bättre av barnet. Mjölken antar en så stark, syrlig lukt och smak att den ger oss en känsla av att den är rutten. Men om du pumpar och förvarar den korrekt och med god hygien, då finns det inget att oroa sig för.

Denna mjölk kan konsumeras utan oro för barnet. Du bör dock komma ihåg att även om vissa bebisar inte har något emot smaken, så kan andra avvisa den. Därför bör mjölken gärna skållas innan den fryses in.

Bröstmjölkens smak då den påverkas av moderns kost

I många fall är bröstmjölkens smak kopplad till moderns kost. I detta avseende påverkar kvinnans kost de smaker som barnet tycker om. Ju större variation av livsmedel som konsumeras av mamman, desto bredare utbud av nya smaker kommer barnet att bli bekant med.

Att upprätthålla en balanserad kost som innehåller en mängd olika livsmedel kommer att hjälpa barnet att bli bekant med olika smaker. Detta berikar barnets smak för olika livsmedel och, möjligen, kommer de att få kompletterande matning att gå lättare, eftersom barnen kommer att känna igen smakerna.

En bebis som tittar upp medan hon ammar.
Ibland blir bebisar de första att upptäcka sin mammas graviditet, även innan hon vet om det. Detta beror på smaken som mjölken tar på sig i det skedet.

Bröstmjölk under graviditeten

Om en kvinna blir gravid medan hon ammar så ändrar bröstmjölken snabbt sin sammansättning. Som ett resultat ändras dess smak också. Därmed får mjölken en salt smak som är ganska märkbar och ibland får bebisar att vägra bröstet. Faktum är att vissa barn avvänjs genom en ny graviditet, vilket endast sker vid en tid där kompletterande matning redan har påbörjats: Exklusiv amning är en effektiv preventivmetod.

Bröstmjölk under amning

Vid menstruation ändrar mjölken också sin smak lite och får en saltare smak. Medan vissa bebisar inte har något emot denna förändring så märker andra det och ammar lite mindre under några dagar. Men det tar bara några dagar innan allt återgår till det normala igen, och även detta sker alltså normalt endast efter att den exklusiva amningen redan har avslutats.

Rätt kost är nyckeln

Som du kan se finns det många ögonblick då bröstmjölkens smak kan förändras under amningsperioden. Det beror på det fysiologiska ögonblick som vi befinner oss i, samt andra yttre faktorer som vi mammor kan kontrollera, som kost.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.