Frukost under graviditeten

Det är viktigt att optimera sin frukost under graviditeten för att uppnå ett tillräckligt intag av viktiga näringsämnen.
Frukost under graviditeten
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 04 december, 2022

Att optimera sin frukost under graviditeten är viktigt för att möta alla näringsbehov för att säkerställa en korrekt utveckling av fostret. Annars kan både mammans och bebisen hälsa påverkas negativt. Som en generell regel bör alltid prioritet läggas på konsumtionen av färska, näringsrika livsmedel.

Innan vi börjar är det viktigt att notera att gravida kvinnors kost har ett antal restriktioner. Var till exempel försiktig med industriellt bearbetad eller fermenterad korv, presskinka och råa animaliska livsmedel. Det är bäst att undvika dem helt för att inte drabbas av infektioner som kan få ödesdigra konsekvenser (en färsk egentillverkad korv som inte innehåller tillsatser som nitriter går naturligtvis bra, bara den tillagas ordentligt).

Vad ska en frukost under graviditeten innehålla?

Först och främst måste en frukost under graviditeten innehålla tillräckligt med protein. Dessa näringsämnen är viktiga för att främja vävnadstillväxt och säkerställa fostrets utveckling. Faktum är att kraven ökas under denna period, vilket framgår av forskning publicerad i Annals of Nutrition & Metabolism. I detta avseende är det bäst att förtära mer än 1 gram protein per kilo som mamman väger, och den mängden bör förtäras dagligen.

En gravid kvinna som gör en omelett.
Att inkludera ägg eller mejeriprodukter till frukost under graviditeten är viktigt på grund av just de proteinernas höga biologiska värde.

Inkludera mejeriprodukter eller ägg i din frukost under graviditeten

För att möta detta behov är det bäst att inkludera mejeriprodukter eller ägg i dagens första måltid. Dessa livsmedel ger proteiner med ett högt biologiskt värde och alla essentiella aminosyror. Dessutom har de bra resultat när det gäller smältbarhet, så deras absorptionshastighet är en annan positiv aspekt. Mamman kommer att vara mindre benägen att uppleva ett underskott allteftersom veckorna går.

Säkerställ fiber- och kolhydratintag

När du väljer en kolhydratkälla för din frukost under graviditeten är det bäst att se till att dessa är komplexa. Det är viktigt att säkerställa en hög mängd fiber också. På så sätt kontrolleras ditt glykemiska index och tarmmobiliteten stimuleras för att undvika förstoppning. Förstoppning är särskilt vanligt under graviditeten och kan orsaka betydande obehag. En studie publicerad i BMJ Clinical Evidence bekräftar detta. Några livsmedel som med fördel kan bidra till kolhydratsbehovet är följande:

 • Mjölk
 • Apelsinjuice
 • Gröt
 • Fullkornsbröd
 • Banan
 • Kiwifrukt

Vikten av grönsaker i din frukost under graviditeten

En kvinna som ställer färsk frukt och grönsaker på köksbänken.
Grönsaker ger en bra mängd mikronäringsämnen och antioxidanter, så det är bra att ta med dem i din frukost under graviditeten.

Glöm inte bort vikten av att inkludera grönsaker i din frukost under graviditeten. Dessa livsmedel kan ge en hög mängd mikronäringsämnen och fytokemikalier med antioxidant aktivitet. De kan också neutralisera bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader. Tack vare detta kommer mamman att bli mindre benägen att drabbas av metabolisk ineffektivitet, som graviditetsdiabetes.

Denna typ av mat har också mycket fibrer, detta stimulerar transiteringen och fungera som ett energisubstrat för bakterierna som lever i tarmen. Därmed undviks situationer som kan påverka upptaget av näringsämnen och öka det inflammatoriska tillståndet i den inre miljön. Dessutom undviks symtom som gaser, diarré eller buksmärtor som kan vara riktigt obekväma.

En komplett frukost under graviditeten kan till exempel bestå av följande:

 • Mejeriprodukter och ägg
 • Ett spannmål, till exempel havregryn
 • En bit frukt

Dessutom kan du som ett fettrikt föremål välja mellan extra jungfruolivolja eller avokado. Även nötter skulle vara ett utmärkt alternativ. Dessa kan också tillhandahålla viktiga mineraler som selen, järn och zink.

Planera en god frukost

Som du har sett i den här artikeln är det lätt att designa bra frukostar under graviditeten som klarar av att täcka behovet av viktiga näringsämnen för att säkerställa en korrekt utveckling av fostret. Det som bör undvikas vid denna tidpunkt är industriellt bearbetat korv och presskinka, vissa typer av ost gjord på opastöriserad mjölk och rått kött eller rå fisk, såsom kallrökt lax. Detta förhindrar eventuella förgiftningar som i värsta fall kan orsaka missfall.

Slutligen, kom ihåg att det inte är någon bra idé att äta enkla sockerarter eller transfetter vid någon måltid under dagen. Annars kan blodsockret rusa och inflammatoriska tillstånd kan utvecklas, vilket leder till uppkomsten av sjukdomar som graviditetsdiabetes. Det är bäst att prioritera fetter av god kvalitet och komplexa kolhydrater. Om du har ytterligare tvivel, kom ihåg att konsultera en specialist för att få en plan som är personligt anpassad till dina omständigheter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
 • Vazquez JC. Constipation, haemorrhoids, and heartburn in pregnancy. BMJ Clin Evid. 2010;2010:1411. Published 2010 Aug 3.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.