Tips för att sluta amma på natten

Idag svarar vi på alla dina frågor om att sluta amma på natten, något som är vanligt när man har en bebis på mellan 4 och 6 månader.
Tips för att sluta amma på natten
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 november, 2019

Alla barn och familjer är olika, men om du funderar på att sluta amma på natten kommer här några tips för att lyckas så bra som möjligt.

När en mamma beslutar sig för att avvänja sitt barn från amningen uppstår många frågor. Dessutom kan hon få höra många åsikter om det från utomstående.

Det är viktigt för mammor att komma ihåg att beslutet är hennes och bara hennes och att det inte finns någon “rätt” ålder för att sluta amma. Snarare är det ett högst personligt beslut. Men om du känner dig redo att sluta amma din bebis under natten har vi sammanställt lite information.

Oavsett om du ammar ditt barn eller matar honom eller henne med flaska finns det ingen brådska att sluta. Med tiden kommer ditt barn att sluta. Men om du känner dig trött, irriterad och tror att ditt barn är fysiskt redo för denna förändring är det en bra idé att börja avvänja på natten.

Frågor om att sluta amma på natten

Nedan diskuterar vi några av de vanligaste frågorna mammor har om att sluta amma på natten.

Hur kan jag veta om mitt barn är redo?

Ta det lugnt! Alla barn är olika. Om ditt barn är i åldern 4 till 6 månader är det en bra tid att börja avvänja på natten. Vid den här åldern får de flesta barn tillräckligt med kalorier under dagen för att sova upp till 5 eller 6 timmar i sträck.

Naturligtvis betyder det inte att ditt barn inte vaknar ofta för att amma. Men detta är mer av vana än ett svar på ett fysiologiskt behov. Din bebis är van vid att vakna ofta för att äta, så du behöver lite tid att bryta den här delen av hans eller hennes rutin.

sluta amma på natten: bebis som ammar

Amning är mer än bara näring

Dessutom bör du fråga dig själv om ditt barn försöker fylla ett behov av närhet och att knyta an till dig. Amning handlar om mer än bara näring.

Vissa mammor kan inte tillbringa speciellt mycket tid med sina barn under dagen. Så ditt barn kanske vill kompensera för förlorad tid och ha kontakt med dig under natten.

Ett annat skäl till att ditt barn kan vakna ofta beror på att hans eller hennes tänder börjar växa fram. Samtidigt kan ditt barn känna något annat slags obehag, som en förkylning eller någon annan utvecklingsförändring.

Därför är det mycket viktigt att sluta amma ditt barn gradvis snarare än plötsligt. Ditt barn behöver dig och behöver känna sig trygg. Om du har några tvivel, tveka inte att diskutera dem med din barnläkare.

Vad måste jag göra för att sluta amma på natten?

Här föreslår vi vilka steg du kan ta för att avvänja ditt barn under natten.

  • Ta hänsyn till ditt barns känslor. När du bestämmer dig för att sluta amma din son eller dotter på natten måste du förstå att det kan få ditt barn att känna sig frustrerat. Ha respekt för ditt barns känslor, då de är helt förståeliga.
  • Förneka inte dina egna känslor som mamma. Det är vanligt att mammor känner både skuld och lättnad samtidigt. Försök att inte vara alltför hård mot dig själv.
  • Uppmärksamma tidpunkten för avvänjningen. Om du håller på att flytta, har blivit gravid med en ny bebis, om pappan precis ska ta över föräldraledigheten eller om barnet har börjat på förskola är det kanske inte det bästa ögonblicket att börja avvänja. Det är känsliga ögonblick och förändringar, så det är bäst att inte påbörja avvänjningsprocessen just för tillfället.
  • Din bebis kommer att behöva mer uppmärksamhet och tillgivenhet för att kompensera för frånvaron av amning.
  • Erbjud gott om mat och vätska. När ditt barn vaknar och vill amma, erbjud alternativ som mjölkersättning, välling eller vatten. Det fungerar också med komjölk om barnet är över ett år.
    mamma med bebis
  • Låt ditt barn sova i hans eller hennes egen säng. Detta kan göra att han eller hon känner sig mer vuxen. Alternativt kan bebisen få sova med ett syskon eller i ett annat rum för att göra processen enklare. Ditt barn bör dock inte se detta som en skyldighet, och du bör inte tvinga igenom det om det uppstår motstånd.
  • Engagera din partner i avvänjningsprocessen. Avvänjningen blir mycket effektivare när pappan förstår vad denna förändring innebär för hans barn. Pappan bör gå in för att trösta barnet när han eller hon är ledsen och frustrerad och erbjuda distraktioner, tillgivenhet och tröst.
  • Ta ett steg tillbaka eller avbryt vid behov. Det är viktigt att vara flexibel och villig att göra justeringar om saker inte fungerar. Även om du var säker på ditt beslut kan du alltid ta ett steg tillbaka och vänta lite längre om du behöver.

Vad säger experterna?

Det finns många experter som har yttrat sig om denna fråga. Först och främst rekommenderar WHO (Världshälsoorganisationen) exklusiv amning under de första sex månaderna av ett barns liv. Dessutom rekommenderar de att amningen fortsätter – tillsammans med en kompletterande kost – tills barnet är minst 2 år.

Barnläkaren Richard Ferber tar upp frågan i sin bok Solve Your Child’s Sleep Problems. Enligt Ferber kan barn vakna upp helt i onödan flera gånger på natten och det kan leda till sömnstörningar.

Ferbers teori säger att om ett barn vaknar upp flera gånger för att äta eller på grund av matsmältningsproblem kan detta skapa en ond cirkel med att vilja äta ännu mer.

Å andra sidan betonar barnläkaren William Sears fördelarna med att amma på natten för att stärka banden mellan barnet och föräldern. Han uppmuntrar föräldrar att inte sluta amma på natten eller att skjuta upp avvänjningen så mycket som möjligt – naturligtvis så länge som det inte är ett problem för familjen.

I sin bok The Baby Sleep Book erbjuder Sears strategier för hur du kan få ditt barn att sova och mata honom eller henne i sängen så att nattliga matningar blir lättare för föräldrarna.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill vi betona att tipsen i den här artikeln bara är förslag och åsikter som kan hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för din familj. Liksom alla andra föräldrabeslut är det bara du och din familj som kan välja om ni vill sluta amma på natten. Gör vad du tror är bäst för dig och ditt barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vandale-Toney, S., Rivera-Pasquel, M. E., KAGEYAMA-ESCOBAR, M. D. L. L., Tirado-Gómez, L. L., & López-Cervantes, M. (1997). Lactancia materna, destete y ablactación: una encuesta en comunidades rurales de México. Salud Pública de México, 39, 412-419. https://www.scielosp.org/article/spm/1997.v39n5/412-419/
  • Klein, M. (1936). El destete. Obras completas de M. Klein.
  • La lactancia materna de madre a madre. Lactando.org. 2018. http://www.lactando.org/wp-content/uploads/Lactando_Capitulo-22.pdf
  • María Marlen Avalos González, C. (2011). Comportamiento de algunos factores biosociales en la lactancia materna en los menores de un año. Revista Cubana de Medicina General Integral
  • Rosa Niño, M., Gioconda Silva, E., & Eduardo Atalah, S. (2012). Factores asociados a la lactancia materna exclusiva. Revista Chilena de Pediatria. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062012000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.