Semester utan barnen: Hur man hanterar skuldkänslorna

Att semestra utan era barn betyder inte att ni slutar älska dem eller att ni försummar dem. Faktum är att det är en bra idé för att stärka autonomin för alla familjemedlemmar. Lär er några strategier för att planera er resa och lämna skulden hemma.
Semester utan barnen: Hur man hanterar skuldkänslorna

Senaste uppdateringen: 10 april, 2024

Skulle du vilja ta en semester utan barnen, men känner dig tyngd av skuldkänslor? Har du en önskan att njuta av en parsemester med din partner, men du är orolig för vad andra kommer att tycka? Är du orolig för att dina barn ska ha det dåligt när ni är borta?

På grund av föräldraskapets enorma ansvar och krav är det mer än naturligt att önskan någon gång kommer för att få ta en paus från leksaker, raserianfall och barnens krav. Det är klart att det har sin charm att resa med barn, men att göra det utan dem är också befogat.

För att hantera skuldkänslorna som uppstår när ni bestämmer er för att ta en semester utan sällskap med era barn, är det viktigt att prioritera planering och se till att barnens rutin inte plötsligt förändras. Fortsätt läsa och lär dig fler strategier för att befria dig själv från skuld!

Är jag en dålig förälder om jag mår bra utan mina barn?

En kvinna som säger adjö till sin partner från fönstret på ett tåg.

Föräldraskap är kanske det svåraste jobb som en person kan utföra. Det är klart att prioriteringarna ändras när vi blir föräldrar. Våra önskningar och behov får stå tillbaka för det faktum att det nu finns en liten varelse som är beroende av oss.

Men när våra barn blir äldre blir de mer självständiga. Betyder det att de behöver oss mindre? Att successivt få tillbaka de individuella och sociala utrymmen ni brukade njuta av innan ni fick barn är viktigt för att ta hand om både er själva och era barn.

Samma sak gäller er partnerrelation: Det är viktigt att skapa intima stunder för att återupptäcka varandra och återskapa känslan av samhörighet. Enligt den kliniska psykologen Laura Markham är man inte en dålig förälder om man njuter av fritiden utan sina barn. Faktum är att det har en positiv inverkan på hela familjen.

Samtidigt betonar en artikel publicerad av FN:s barnfond (UNICEF) tanken att det att ta tid för sig själv och ta hand om egenvård gör oss mer tålmodiga och empatiska med våra barn.

Strategier för att minska skuldkänslorna för att åka på semester utan barnen

Du har rätt att ta semester utan barnen och inte känna skuld för det. Faktum är att du förtjänar det. Så ta till dig av de här tipsen för att hjälpa dig att känna dig bekväm med att ta en kortare resa utan barnen och samtidigt hjälpa dem att anpassa sig så bra som möjligt.

1. Planera framåt för att kunna ta semester utan barnen

Det är viktigt att låta barnen veta om er semester några veckor innan den inträffar. Det finns inte någon specifik tidpunkt för detta, utan det beror på behoven hos varje familjemedlem och familjens dynamik.

Det är viktigt att inte överraska dem. Om det är första gången de ska tillbringa flera dagar hemma utan er närvaro, måste ni ge dem tid att bearbeta situationen och låta dem ställa alla frågor de vill.

Dessutom måste ni se till att de tas om hand av en person som de absolut litar på. I detta avseende är sista minuten-lösningar olämpliga.

2. Se till att deras rutiner inte drabbas av några större förändringar

Att upprätthålla konsekventa rutiner hjälper barn att känna sig lugna och kunna prestera bättre i skolan. Att hålla ett konsekvent schema för att vakna upp, äta och gå och lägga sig är viktigare än många föräldrar inser, som forskning publicerad i tidskriften Early Childhood Research Quarterly förklarar.

Förändringar i deras dagliga liv försvagar deras känsla av trygghet, vilket leder till oro och obehag. Därför är det viktigt att barnen kan hålla samma struktur även när föräldrarna inte är hemma, och att de inte avbryter sina dagliga aktiviteter. Så klart finns det också ändringar som inte kan undvikas. Det viktiga är att dessa är så omärkbara som möjligt.

Du kanske också vill läsa: Hur man övervinner relationskriser

3. Håll kommunikationen öppen

En mamma som utövar föräldraskap på långa avstånd.

Ingen vill sitta med mobilen under sina lediga dagar. Men om ni lämnar era barn hemma är det ingen bra idé att också avbryta kommunikationen med dem. För även om de är tillsammans med en annan ansvarig vuxen, kan de ha en nödsituation eller helt enkelt bara behöva höra mammas och pappas röster.

Ni kan föreslå att ni ska ringa och prata med dem varje kväll, åtminstone i några minuter, så att de kan berätta hur deras dag varit, och ni kan dela er med dem.

4. Ha kul hemma innan ni åker på semester utan barnen

Vem säger att det är tråkigt att stanna hemma? För barnen blir detta också en paus utan föräldrarna. Därför kan barnen också uppfatta föräldrarnas semesterdagar som en möjlighet att ha kul med vänner, grannar eller andra familjemedlemmar.

Ett bra alternativ är att ni, innan ni reser iväg, tillsammans kan planera utflykter, lekar eller aktiviteter som barnen kan göra i er frånvaro. Ni kan också lämna överraskningar till dem för att underhålla dem. Till exempel förbereda en skattjakt eller gömma presenter runtom hemma.

För att ta hand om era barn måste ni ta hand om er själva

Att vara en bra förälder betyder inte att ge upp sin egen lycka. Tvärtom, för att utöva föräldraskap på ett respektfullt och kärleksfullt sätt är det avgörande att känna sig ifred med sig själv och ta hand om sina behov.

I slutändan gör föräldrarnas välmående deras barn lyckliga. Att ta en semester utan barnen är därför inte en självisk handling, utan ett sätt att främja autonomi, stärka familjebanden och lära barnen vikten av egenvård. Så vad väntar ni på, sätt igång och planera er nästa resa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.