10 förbjudna hudvårdsingredienser under graviditeten

Det finns vissa hudvårdsingredienser som du bör undvika under graviditeten. Vi berättar om några av dessa och varför de är hälsofarliga.
10 förbjudna hudvårdsingredienser under graviditeten
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 12 juli, 2023

Det finns några olika hudvårdsingredienser som är förbjudna under graviditeten. Detta beror på att hudytan är känslig och lätt kan bli irriterad eller hyperpigmenterad under denna period. Dessutom kan vissa av dessa ämnen tas upp av kroppen och kan därför också nå barnet.

Varför vissa hudvårdsingredienser är förbjudna under graviditeten

Under graviditeten genomgår huden förändringar orsakade av förhöjda nivåer av hormoner i kroppen. Några av dessa, enligt The American College of Obstetricians and Gynecologists, är följande:

  • Akne
  • Melasma (lokaliserad hyperpigmentering)
  • Xerosis
  • Telangiektasier

Förutom de förändringar som uppstår i huden, blir även naglar och hår i varierande grad påverkade av hormonella förändringar.

Var medveten om vilka hudvårdsingredienser du bör undvika under graviditeten

Det finns ingredienser i vissa hudvårdsprodukter som du bör se till att undvika eftersom kroppen lätt kan absorbera dessa, vilket kan orsaka negativa effekter. I USA måste hudvårds- och hygienprodukter uppfylla vissa krav upprättade av det amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) för att de ska vara säkra att använda. Dock krävs det inget godkännande för att de ska få säljas.

1. Undvik eteriska oljor

Eteriska oljor kan snabbt tränga in genom huden genom lipidstrukturer och interagera med proteiner i cellmembranet för att inducera vissa modifieringar.

Du kanske är intresserad av: En skönhetsguide under graviditeten

En gravid kvinna som håller en flaska kroppsolja.
Nyckeln när du använder oljor är att hålla sig till de rekommenderade mängderna och följa alla föreslagna anvisningar. Till exempel bör applicering av dem undvikas under graviditetens första trimester.

2. Hudvårdsingredienser att undvika under graviditeten: Retinol eller vitamin A

Vissa produkter som ingår i hudvårds- och hygienrutiner innehåller en variant av retinol som kallas retinoider. Receptfria produkter innehåller låga mängder medan receptbelagda innehåller högre koncentrationer.

Rollen hos retinoider är fortfarande omtvistad publicerade fallstudier gällande embryopati, så användningen rekommenderas inte under graviditet.

3. Koffein

Krämer avsedda att minska uppkomsten av celluliter innehåller ofta höga koncentrationer av koffein. Faktum är att det är en av de mest använda aktiva ingredienserna på grund av dess lipolytiska fettförbränningsverkan.

Det är dock kontraindicerat under graviditet på grund av dess förmåga att passera moderkakan och passera över i bröstmjölken under amningen. Det är bäst att undvika denna aktiva ingrediens i alla dess presentationer, såväl som hudplåster.

4. Salicylsyra

Denna typ av syra är mycket effektiv mot akne tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper. Produkter som innehåller höga koncentrationer av salicylsyra bör du dock undvika när du är gravid.

Salicylsyra kan absorberas systemiskt, och det rekommenderas att inte använda detta under amning och graviditet på grund av bristen på information om dess säkerhet.

5. Glykolsyra

Glykolsyra är en av de mest använda alfahydroxisyrorna i kosmetika och peeling för att behandla akne. Även om det vanligtvis inte uppvisar hög absorption och negativa effekter är det ändå bäst att undvika att använda det under graviditet. Detta på grund av risk för hudreaktioner vid känslig hud och predisposition för hyperpigmenterade lesioner.

6. Hydrokinon

Hydrokinon används som ett topiskt pigmentblekande medel vid hudtillstånd som melasma. Även om det inte finns några tecken på missbildningar eller negativa effekter på foster eller ammande barn är det bäst att minimera exponeringen för denna produkt på grund av kroppens höga absorptionsförmåga av ämnet.

7. Parabener

Parabener används som konstgjorda konserveringsmedel i kosmetika och hud- och kroppsvårdsprodukter. Med andra ord, de läggs till för att förhindra och minska tillväxten av mögel eller skadliga bakterier.

De är kopplade till endokrina störningar och reproduktionsskador hos män och kvinnor. Dessutom kan huden bli sensibiliserad för produkter som innehåller parabener, vilket leder till irritation.

8. Hudvårdsingredienser att undvika under graviditeten: ftalater

Ftalater är kemikalier som tillsätts i vissa skönhetsprodukter som liksom parabener orsakar endokrina störningar. Dessa skadliga ämnen kan ha kraftigt negativa effekter på medfödd reproduktiv hälsa.

En gravid kvinna häller lotion på hennes hand.
Även om UV-skydd är effektiva för att skydda huden, kan de ha negativa effekter på både miljön och vår hälsa. Faktum är att oxybenzon är ett hormonstörande ämne som kan orsaka störningar hos både mamma och barn.

9. UV-skydd

Solskyddsmedel används för att skydda huden från ultravioletta strålar och för att behandla eller förebygga melasma. Oxybenzon och dess derivat, som är vanliga UV-skydd i dessa produkter, kan dock vara skadliga för både människa och miljö.

10. Triklorättiksyra

Triklorättiksyra tar bort döda hudceller och stimulerar tillväxten av nya celler på hudens yta. Därför är detta en vanligt ingrediens i peelingkrämer tillsammans med olika kombinationer och koncentrationer av syror.

Är du gravid bör du undvika att utföra djup peeling på grund av hudens känslighet och sårbarhet för att utveckla hyperpigmentering.

Förbjudna hudvårdsingredienser under graviditeten

Graviditeten är ett tillstånd där hormonella förändringar hos kvinnans orsakar förändringar i olika organ i kroppen. Huden inte undantagen från detta. I själva verket har den en tendens att bli mer irriterad och känslig, med större benägenhet för akne. Därför är det ytterst viktigt att ta hand om huden i detta skede, liksom att veta hur du väljer den mest lämpliga produkten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lipson AH, Collins F, Webster WS. Multiple congenital defects associated with maternal use of topical tretinoin. Lancet. 1993 May 22;341(8856):1352-3. doi: 10.1016/0140-6736(93)90868-h. PMID: 8098487.
  • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Seguridad de los productos para el cuidado de la piel durante el embarazo. Puede Fam Physician . 2011; 57 (6): 665-667.
  • Vora RV, Gupta R, Mehta MJ, Chaudhari AH, Pilani AP, Patel N. Pregnancy and skin. J Family Med Prim Care. 2014;3(4):318-324. doi:10.4103/2249-4863.148099

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.