Vad kan man säga när ens barn förlorar?

Då ditt barn förlorar i tävlingssammanhang är det viktigt att du uppmärksammar hur det känner sig och inte förringar nederlaget.
Vad kan man säga när ens barn förlorar?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fátima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 23 maj, 2023

Gråt, frustration och hjälplöshet. Det här är några av de känslor som dyker upp när ett barn förlorar i ett spel eller en sport, eller när det får ett lägre betyg än förväntat. Dessa känslor är att förvänta sig, och de bör tillåtas, men hur kan du hjälpa barnet i det ögonblicket? I den här artikeln kan du ta reda på vad du kan säga till ditt barn när det förlorar.

Ta reda på vad du kan säga och göra om ditt barn förlorar en tävlingssammanhang

Här följer några rekommendationer för att hjälpa ditt barn, om det nu skulle förlora någon gång.

Bekräfta barnets känslor

Om ditt barn förlorar är det viktigt att lyssna på det och känna empati för dess känslor. Oavsett om det är en lek eller en idrottsaktivitet så uppstår känslor och förväntningar som behöver bearbetas. Undvik fraser som: ”Det är väl inte någon stor sak, det gör väl inget?” Du kan kanske istället dela med dig av dina egna erfarenheter och reflektera över hur du kände dig i en liknande situation, vad du gjorde och hur du löste det. Det är viktigt att du kan fråga barnet vad det behöver för att må bättre och hjälpa det att hantera sina känslor.

Hjälp barnet att tänka och känna efter

Genom öppna och utforskande frågor kan du hjälpa barnet att fundera över situationen. Du kan till exempel fråga vad resultatet egentligen betyder, hur barnet tycker att det är att förlora och vinna, vad det tror att det skulle kunna göra bättre nästa gång och vad det tycker att det gjorde bra.

Lär dem att tänka på processen, inte bara på resultatet

Om barnet till exempel förlorade i en match kan du bjuda in det att tänka på hur det tyckte om att träffa nya vänner, vilka färdigheter det utvecklade och hur roligt det hade. Tanken är också att barnet kan värdera ansträngningen över tid och inte bara fokusera på ett ögonblick.

En ung tennisspelare som är frustrerad över att hon förlorade.
Det är viktigt att lära barn att värdera ansträngningen och processen genom vilken de har nått tävlingen. I detta avseende bör fokus inte ligga enbart på resultatet.

Arbeta med värderingar när ditt barn förlorar

Ibland är det viktigt att få tillbaka spelkänslan och en sund konkurrens. Det är viktigt att koppla samman aktiviteten med de värderingar den främjar: lagarbete, respekt, disciplin, uthållighet eller samexistens, bland annat. På så sätt kan barnen också lära sig att spel och sport är mycket mer än att springa efter en boll eller lösa en uppgift.

Prata med dem om förändringar

Uppmuntra barnen att tänka på allt som en tillfällig situation som de kan arbeta på för att förbättra. Det är också ett sätt att hjälpa dem att hålla sig motiverade, acceptera att de ibland vinner och ibland förlorar, och inte blir avskräckta.

Arbeta med motivation

Efter några dagar är det viktigt att du fortsätter samtalet och hjälper ditt barn att få kontakt med vad det älskar så mycket med spelet eller sporten. På så sätt guidar du barnet ut ur nederlagets plan för att återfå syftet.

Använd olika resurser för att närma dig ämnet

Kanske är ditt barn inte så bra på att börja med att uttrycka sina känslor, men det är lättare för det att tänka på det ur andras perspektiv. Av denna anledning kan du vädja till olika resurser som filmer, teckningar och berättelser.

Du kanske är intresserad av: Känslomässig självkontroll hos barn

Fraser eller resurser att använda om ditt barn förlorar

Några idéer som kan hjälpa dig att prata med ditt barn när det förlorar är följande:

  • Jag vet att det här var viktigt för dig, vill du tala om hur du känner?
  • Jag vet att du ville vinna den här matchen men det fungerade helt enkelt inte idag, fast det var ju helt klart värt ett försök.
  • Vill du gör en teckning över hur du känner dig just nu?
  • Jag är tillgänglig för att lyssna på dig och ge dig en kram när du behöver det.
  • Även om du inte kan se det nu, så var din ansträngning enorm och det är det som är viktigt.
  • Du är väldigt viktig och värdefull för mig, överallt och alltid, oavsett om du vinner eller förlorar.
  • Du behöver bara fortsätta försöka, du blir bättre varje dag.
  • Om det inte gick bra idag kan du försöka igen imorgon.
Ett barn som är frustrerad när han spelar fotboll.
När ditt barn förlorar i ett spel eller i en sport så är det viktigt att känna empati med det och uppmuntra det att försöka igen. Helst ska du aldrig bli arg på barnet eller göra narr av det.

Vad du helst ska undvika när ditt barn förlorar

Några av de situationer eller fraser du bör undvika om ditt barn förlorar är följande:

  • Bli arg och bråka med andra människor över resultatet.
  • Visa dina känslor med större intensitet än ditt barn gör. Med andra ord, att ta över ögonblicket.
  • Tala illa om barnets lagkamrater, det andra laget, tränaren eller domarna.
  • Sluta prata med ditt barn eller avvisa det.
  • Minimera ditt barns känslor och göra narr av eller skämta om det.

Du kanske är intresserad av: 7 sätt att utveckla tolerans mot frustration

Det är en dubbel möjlighet att lära sig

Om ditt barn förlorar i en sport eller i ett spel så finns det en dubbel inlärningsmöjlighet. Det handlar inte bara om att barnet får kontakt med dessa känslor, utan också om att vuxna ser över hur de reagerar på en liknande situation.

Det är ett bra tillfälle att analysera hur du upplever misslyckande i ett projekt du har arbetat hårt med, vilka föreställningar du har och vilka budskap du förmedlar om framgång och misslyckande. Förutom att ha sina egna idéer och personligheter lyssnar barn också på sin omgivning och påverkas av den. Att vara ett gott exempel för dem är värt mer än tusen ord.

Slutligen är det också viktigt att se över hur mycket förväntningar och press du lägger på ditt barns prestation eller resultat. Många gånger förlorar idrott sin lekfulla aspekt och blir ett krävande utrymme där barn känner ett behov av att bevisa något för sina föräldrar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Claudia Arlen Moreno Gómez; Cecilia Silva; Karla Edith González Alcántara (2021). Estrés percibido en niños deportistas: Análisis de grupos focales.  Interdisciplinaria, vol. 38, núm. 3, pp. 7-23, 2021. Centro Interamericano de Investigaciones Psicológicas y Ciencias Afines
  • LÓPEZ CASSÀ, È., (2005). La educación emocional en la educación infantil. Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 19(3),153-167.[fecha de Consulta 8 de Diciembre de 2022]. ISSN: 0213-8646. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27411927009

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.