7 sätt att utveckla tolerans mot frustration

7 sätt att utveckla tolerans mot frustration
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Saker och ting går inte alltid som vi vill här i livet. Därför är det viktigt att veta hur vi utvecklar tolerans mot frustration och reagerar positivt i svåra situationer. Lär dina barn detta och du kommer att bespara dem en hel del framtida problem.

Förmågan att uthärda obehagliga känslor eller stressiga situationer är inte lätt att forma. Folk som inte har utvecklat tolerans mot frustration har en tendens att försöka lösa alla sina konflikter omedelbart.

Med andra ord försöker de lösa överväldigande situationer lätt och snabbt. Om de inte finner en lösning, känner de en djup känsla av rastlöshet och ångest.

För att förhindra att detta händer våra barn, är det viktigt att få dem att skapa tolerans.

Hur stärker du ditt barns tolerans mot frustration?

Barns immunförsvar utvecklas bäst när de utsätts för orenheter. Efter att de blivit utsatta skapas motståndskraft. Därför kommer barn som växer upp i sterila miljöer med större sannolikhet lida av allergier och andra sjukdomar.

Någonting liknande inträffar med tolerans mot frustration. Den blir starkare när ett barn utsätts för frustration. Detta är det första rådet till föräldrar.

1. Exponering mot frustration bidrar till emotionell utveckling

Det är normalt att vilja skydda våra barn från obehagliga situationer. Men när du undviker dessa situationer tillåter du dem inte att utveckla sina förmågor.

Ihärdighet, bestämdhet och förmågan att överkomma utmaningar förvärvas när vi möter de här hindren.

Barn som är toleranta mot frustration kommer att bli lyckliga och framgångsrika vuxnaDe kommer att förstå att upplevelser inte alltid är trevliga, men de kan gå igenom dem utan att lida av ett hemskt trauma.

“Vi har placerats här för att lära oss läxor som får våra själar att bli mer kompletta”.

-Eric Pearl-

2. Observera innan du kommer till undsättning

Var tålmodig och lös inte dina barns problem omedelbart. Lita på deras förmåga att överkomma deras egna utmaningar på deras eget sätt.

De behöver inte få alla lösningar färdiga. De behöver hjälp att upptäcka dem.

Frustrerad pojke

3. Hjälp dem att uttrycka sina känslor

Lär dem att det alltid är okej att gråta eller skratta när de känner sig ledsna eller glada. Att uttrycka vad de känner är det första steget mot att må bättre.

Alla känslor som dina barn upplever är värdefulla och de kommer att hjälpa dem att bygga deras karaktärer.

4. Etablera bestämda gränser

Ibland behöver barn få ett “nej.” Det är förmodligen inte vad de vill men vad de behöver.

Du är fullt tillåten att säga “nej” när de ber om en väldigt dyr leksak eller vill titta på tv till mitt i natten. På det här sättet etablerar du disciplin och de kommer att veta att de inte alltid får som de vill.

5. Lär dem strategier för att kontrollera sina reaktioner

Visa dem hur andning, promenader eller att lyssna på behaglig musik kan hjälpa dem att lugna ned sig. Avslappning är viktigt för att kunna röra sig från känslan av frustration mot upptäckten av en möjlig väg ut.

Det är också viktigt för dem att veta att om de inte finner en lösning så finns det inget fel i att be om hjälp.

“Om du faller sju gånger, res dig åtta.”

-Kinesiskt ordspråk-

6. Föregå med gott exempel

Du har säkert hört det många gånger men barn lär sig mer av dina handlingar än av dina ord. Om du agerar lugnt när någonting inte går som du tänkt dig, kommer barnet att internalisera din reaktion och applicera den.

Försäkra dig om att barnet utvecklas i en miljö där människor är toleranta.

Frustrerad flicka

7. Låt dem uppleva resultatet av sina beslut

Barn kommer att vara tvungna att göra val i sina dagliga liv, såsom vad de ska äta, vad de ska ta på sig och vad de ska leka med.

Få dem att förstå att varje gång de tar ett beslut, händer saker runtomkring dem och att de måste acceptera resultaten även när de inte är behagliga.

Detta kommer att hjälpa dem i framtiden och tillåta dem att lära sig att tänka efter angående vad de verkligen vill.

Dina barns framtid beror på riktlinjerna du ger dem under deras första levnadsår.  Goda värderingar, rättframhet och motståndskraft är nycklar som kommer att hjälpa dina barn att bli bättre människor.

Det går inte att undvika utmaningar eller bakslag. Om du hjälper dina barn att utveckla tolerans mot frustration, kommer de slippa lida av överdriven stress i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.