5 filmer som arbetar med värderingar i barndomen

Vilka filmer kan vi hitta som arbetar med värderingar i barndomen? Vi har valt ut ett antal att reflektera över tillsammans med sina barn.
5 filmer som arbetar med värderingar i barndomen
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2023

Filmer utgör ett underbart verktyg för att förmedla ett antal budskap genom främmande verkligheter. Detta gör det särskilt användbart inom utbildning och psykologi, särskilt för att arbeta med specifika aspekter hos barn. Idag erbjuder vi dig ett antal filmer som arbetar med värderingar under barndomen.

Genom dem kan vi göra en resa genom så olika ämnen som känslor, liv och död, kärlek, ansvar, respekt, frihet och förlust. Vill du arbeta med några av dessa aspekter med dina barn på ett trevligt (och i många fall roligt) sätt så kan filmer vara en bra metod.

“En film är aldrig riktigt bra om inte kameran är ett öga i huvudet på en poet.”

-Orson Welles

Filmer som arbetar med värderingar i barndomen

Här följer 5 filmer som arbetar med värderingar i barndomen. De är idealiska för att prata om emotionella och sociala aspekter under barndomen och riktar sig till olika åldrar. De handlar också om värdefulla delar av livet, som vänskap, kärlek, sällskap och respekt.

Karaktären Joe Gardner från filmen Själen.
© Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures (Distributör: Disney+)

Dessutom kan några av dem vara användbara för att arbeta med barn i ämnen som liv, död och förlust. Variation är nyckeln!

Hitta Nemo (2003)

Denna film från 2003 vann en Oscarsstatyett som bästa animerad film och är nu en klassiker inom barnfilm. Den berättar historien om en liten fisk, Nemo, som bor i ett rev men ”kidnappas” av några fritidsfiskare. Hans pappa, Marlin, ger sig då ut på ett makalöst äventyr för att Hitta Nemo.

Detta är en film som rör upp känslorna och får en att skratta i lika delar, den är full av ironi och förmedlar värderingar som vänskap och vikten av att hålla ut i sina drömmar.

Själen (2020), en av filmerna som arbetar med värderingar

Själen är en amerikansk film som berättar historien om en musiklärare som har en dröm om att bli en känd saxofonist. Han råkar dock ut för en allvarlig olycka som tar honom till livet ”bortom”.

För att komma tillbaka till livet (och vi kan inte avslöja om han till sist gör det) måste han ge sig av på en resa genom sitt förflutna, sina känslor och sina upplevelser, vilket får honom att knyta an till meningen och betydelsen av hans liv.

Vi anser att detta är en av de bästa filmerna som arbetar med värderingar i barndomen eftersom den låter barn reflektera över aspekter som döden, livet, det förflutna, nuet och framtiden, sakers mening, vänskap, förluster och mer. Det är en berättelse full av känslor och värderingar.

Mulan (1998)

Mulan är en animerad film som berättar historien om huvudpersonen med samma namn. Den handlar om en ung kinesisk tjej som låtsas vara en man för att tillåtas kämpa mot invaderande hunner.

Det är en film som gör att vi tillsammans med våra barn kan reflektera över ämnen som jämställdhet. Den reflekterar över kvinnors roll i samhället och förmedlar ett budskap om kvinnors egenmakt.

Insidan ut (2015)

En annan film som arbetar med värderingar i barndomen är denna amerikanska film av Pixar, som släpptes 2015. Det är en kritikerrosad film som mottogs mycket väl av allmänheten. Den berättar historien om Riley, en tjej som njuter eller lider av alla möjliga typer av känslor.

Genom den får vi ge oss ut på en resa in i oss själva som gör att vi kan reflektera över alla sorters känslor, både positiva och negativa. En idealisk film för att förklara för de små vad varje känsla är och vilken funktion var och en av dem har, och att de alla är nödvändiga för att vi ska kunna växa och gå framåt.

De fyra känslorna representerade i Insidan ut
© Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

Hugo Cabret (2011)

En film av Martin Scorsese som är en hyllning till både filmkonsten och litteraturen. Den är full av otroliga specialeffekter och finns även i 3D. Berättelsen utspelar sig på en tågstation i Paris under 1930-talet. Dess huvudperson är Hugo, en föräldralös pojke som lever gömt tills en tjej upptäcker honom.

Det är en film som förmedlar värderingar som motståndskraft och kraften i kärlek och vänskap, bland många andra. Den har mottagit många priser, inklusive fem Oscarsstatyetter.

Som ni ser är barnbiografen full av filmer med högt filmvärde som också ger mycket intressanta budskap att arbeta med inom vissa aspekter av barndomen. Oavsett om det är gamla klassiker eller nya filmer, från dem alla kan vi ta fram ett giltigt och användbart budskap som hjälper oss att fortsätta uppfostra från en plats av kärlek och respekt.

“Utbildning är det mest kraftfulla vapnet du kan använda för att förändra världen.”

-Nelson Mandela-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.