Misstaget att hjälpa barn när de inte behöver det

Att hjälpa barn när de inte behöver det hindrar deras utveckling och gör dem till beroende och osäkra människor.
Misstaget att hjälpa barn när de inte behöver det
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Generellt sett är de senaste generationerna av föräldrar mer medvetna och känsliga när det kommer till föräldraskapet. De strävar efter att tillhandahålla utbildning av hög kvalitet och skapa ett positivt känslomässigt klimat för sina barn när de växer upp. Men ibland förväxlas detta med tillåtelse, brist på gränser och överbeskyddande beteenden, vilket får allvarliga konsekvenser. För att förhindra att detta händer i ditt hem vill vi prata med dig om misstaget med att hjälpa barn när de inte behöver det.

Du kanske har sett videor, läst artiklar eller hört föreläsningar om föräldrastilar som uppmuntrar till autonomi. I dessa klär barn sig själva när de är så unga som två, de äter på egen hand, borstar tänderna och hjälper till med hushållssysslor. För vissa föräldrar orsakar detta beundran och överraskning, medan det hos andra väcker medlidande för barnet. Varför lägga så mycket ansvar på dem så tidigt i livet?

Många föräldrar försöker göra livet så enkelt som möjligt för sina små. Genom att göra detta förstår de att de befriar dem från tunga uppgifter och låter dem njuta mer av sin barndom. Detta kan dock vara ett allvarligt misstag.

Tendensen att hjälpa barn när de inte behöver det

Kanske har de goda avsikter när de hjälper barn som inte behöver det. Dessa föräldrar har förmodligen för avsikt att visa sin kärlek till sina barn genom dessa handlingar. De vill också lätta på deras dagliga bördor och få dem att känna sig älskade och stöttade.

Det är dock viktigt att komma ihåg att barndomen är en förberedelse för livet. Det är en period då barn kan lära sig, i en säker miljö, vad de behöver för att bli funktionella och självständiga individer. Om vi gör allt för dem berövar vi dem dessa möjligheter. När de måste möta världen kommer de således inte att ha verktygen för att göra det. All onödig hjälp utarmar den som tar emot den. Därmed vill vi berätta varför vi ska låta dem klara sig själva när det är möjligt.

En liten flicka som ger sin mamma en tvättkorg.
Barn tycker om att känna sig produktiva och att de bidrar till familjelivet. Därför är det ett bra alternativ att ge dem lite lättare sysslor eller låta dem delta när de visar intresse för det.

Barn vill känna sig användbara

Från en mycket ung ålder visar barn intresse för att göra saker på egen hand, som att hälla upp vatten, hjälpa oss att laga mat eller sätta klädnypor på klädstrecket. De tycker om att känna sig användbara, produktiva och självständiga, och de tycker om att delta i dessa dagliga uppgifter som en del av ett team.

När vuxna gör allt för dem försvinner dessa stunder. På så sätt blir de små en sorts prinsar eller prinsessor, och föräldrarna deras tjänare. Som ett resultat förlorar barn möjligheten att känna att de bidrar till familjelivet och att deras uppgifter är nödvändiga, uppskattade och erkända. Genom att misslyckas med att uppnå dagliga prestationer begränsar de sig till en passiv roll.

De behöver öva

Att ha förtroende för sig själv och för sina egna färdigheter och förmågor är grundläggande för att möta livet. Men för att utveckla detta självförtroende måste barn öva, göra misstag och lära sig av dem i en säker miljö som i hemmet. Genom att göra allt för ditt barn berövar du dem möjligheten att förbättra och bygga upp sin självkänsla.

Ett barn som har blivit utmanat, tillåtits göra misstag och uppmuntras att fortsätta kommer att vara bättre förberett på att ta sig an nya utmaningar på egen hand. Å andra sidan kommer ett barn som aldrig har haft behov av att gå igenom denna process inte ha de nödvändiga verktygen när det väl behöver göra det.

De måste lita på sig själva

Ett barn som klättrar på en lekplats.
Barn måste lära sig att lita på sig själva, vilket bygger på deras egna prestationer. Om vuxna gör allt lätt för dem får de dem att känna sig svaga och beroende.

En av de mest värdefulla gåvorna föräldrar kan ge sina barn är att hjälpa dem att bygga upp självförtroende, eftersom detta är nyckeln som gör att de kan avancera och anpassa sig inom alla miljöer och sammanhang. Men detta självförtroende bygger inte på tomt beröm, utan på verkliga prestationer. Barnet måste se att det kan göra det och bevisa det för sig själv för att få självförtroende.

Det är därför att hjälpa barn när de inte behöver det förmedlar tanken att vi inte litar på dem. Vi ger dem idén att vi anser dem vara svaga och oförmögna, och de tror på det. Det gör att de kan bli beroende människor som behöver oss till allt och inte vågar prova saker på egen hand.

De måste lära sig att tolerera frustration

Slutligen, genom att göra saker på egen hand lär sig barn inte bara den specifika färdigheten, utan också värdet av ansträngning och förmågan att tolerera frustration. Om deras föräldrar alltid finns där för att lösa barnens problem och behov, då utövar de inte denna förmåga. Som ett resultat kan de bli för lätt frustrerade, tendera att ge upp och inte hålla ut. Dessutom kommer de sannolikt att känna sig obekväma när de får ett negativt svar, eller när något inte går som förväntat.

Att hjälpa barn när de inte behöver det hindrar deras utveckling

Kort sagt, även om vi vill göra livet enklare för våra barn så är det viktigt att komma ihåg att vi inte alltid finns vid deras sida. De måste veta hur de ska klara sig själva. Föräldrarnas uppgift är att underlätta dessa möjligheter till lärande genom att tilldela ansvar och utmaningar i enlighet med barnens åldrar och förmågor. Deras uppgift är att modellera färdigheter, följa med dem när de snubblar och uppmuntra dem att försöka igen.

Ett barn som från tidig ålder lär sig att vara självständigt, att lita på sig självt och att ta sig an utmaningar, kommer att bli mycket mer framgångsrikt och lyckligt i senare skeden. Att överbeskydda hindrar utvecklingen och dömer barnen till att alltid behöva hjälp. Därför behöver vi så långt som möjligt uppmuntra deras oberoende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kamii, C., & López, P. (1982). La autonomía como objetivo de la educación: implicaciones de la teoría de Piaget. Infancia y aprendizaje5(18), 3-32.
  • Ramos, J. L., Arranz, P., Hernández-Navarro, F., Ulla, S., & Bitencourt, E. R. (2003). La sobreprotección como un factor de riesgo en la reducción de la autoestima en niños con hemofilia. Psiquis: Revista de psiquiatría, psicología médica y psicosomática24(4), 37-42.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.