Nycklar för att främja en trygg anknytning till dina barn
Anknytning är en medfödd psykologisk tendens hos människor till att bilda nära och ihållande relationer med andra människor. Barns självförtroende bygger på den trygghet som deras föräldrar ger, vilket resulterar i färre svårigheter i framtida relationer. Därför är det avgörande för varje familj att lära sig hur man främjar en trygg anknytning till sina barn.
Föräldrar som är medvetna om sitt känslomässiga ansvar är villiga att göra allt som står i deras makt för att göra sina barn lyckliga. Och studier har visat att främjande av en trygg anknytning till barn gör det lättare att använda positiv kommunikation i hemmet och att vårda deras självkänsla och trygghet i processen.
Du kanske är intresserad av: Hur man bygger upp en god anknytning till sitt barn
5 tips för att främja en trygg anknytning till sina barn
Ett barns första och längsta förhållande är med sina föräldrar. Den starka anknytningen mellan en bebis och dess föräldrar hjälper den att utveckla och upprätthålla en sund kropp-själ-anslutning. Detta gäller särskilt för små barn som är mer mottagliga för ohälsosamma beteenden från sina vårdgivare.
Här följer några nycklar som hjälper dig att främja en trygg anknytning till dina barn.
1. Ge den din villkorslösa kärlek
Föräldrar är inte bara ansvariga för sina barns fysiska behov, utan också för deras känslomässiga hälsa. Av linje med detta har studier visat att om du vill främja en trygg anknytning är det viktigt att visa dina små hur mycket du älskar dem. Detta sker inte bara genom ord av tillgivenhet, utan också genom dagliga handlingar av villkorslös kärlek.
Kom ihåg att kärlek är grunden till utvecklingen av trygg anknytning. Så förneka inte dina små värmen från dina kyssar, kramar och uppmärksamhet. Detta tillåter dem att lära sig att knyta an känslomässigt till tillgivenhet och uppriktighet, inte på grund av rädsla eller nöd.
2. Acceptera dem i deras helhet
Alla små gömmer i sitt inre vackra särdrag som gör dem unika och speciella. Försök att inte släcka deras ljus genom illvilliga kommentarer eller fördomar. Visa dem istället att du alltid kommer att acceptera dem.
På så sätt kommer du att främja deras självkänsla och självförtroende. Genom att vara tydlig med detta så kommer, oavsett vilka hinder som kan uppstå i en fientlig värld, familjen alltid att vara den plats där de kan vara sig själva utan någon oro.
3. Lär dem om emotionell intelligens
Att förklara vikten av emotionell intelligens för barn, att hjälpa dem ta hand om sina egna och andras känslor, är viktigt för att utveckla empati och respekt för deras reaktioner. När raserianfall inträffar bör roten till problemet identifieras och dialog bör användas som ett utbildningsmedel.
Därmed respekteras och valideras barns känslor genom empati och kärlek. Men det ger också livsläxor som gör att de i framtiden kan reagera på liknande situationer, för att de ska lära sig hantera vad de känner och inte ta till ogrundat skrikande.
4. Sätt gränser hemma
Alla barn behöver lära sig vad som är tillåtet och vad som är förbjudet när det kommer till deras beteende. Men detta kan bara uppnås genom att sätta gränser hemma och förklara varför det är fel att överskrida dem. Detta hjälper till att främja en trygg anknytning genom att göra dem medvetna om att deras föräldrar bara försöker utbilda dem och skydda dem från potentiella faror.
Men för att sätta gränser är det viktigt att följa råden om sund kommunikation och positiv disciplin. Det räcker inte att bara säga “nej” eller “gör inte så” när barn har fel. Det är oumbärligt att de små förstår tydligt varför det är nödvändigt att respektera hemmets regler.
5. Visa dem din tillgänglighet och hängivenhet
Även om arbetsuppgifter ibland kan hindra föräldrar från att dela så mycket kvalitetstid som de skulle vilja med sina barn, är det viktigt att visa dem din tillgänglighet när ni är hemma tillsammans, och på detta sätt möta deras fysiska och känslomässiga behov.
Av denna anledning, överge aldrig dina barn utan låt dem veta att deras föräldrar alltid kommer att finnas vid deras sida för vad de än behöver. Från att spela boll en stund, till att lyssna på dem när de behöver berätta något. För att stärka en trygg anknytning och relationen mellan föräldrar och barn är det avgörande att visa den villkorslösa kärlek vi känner till våra barn i vardagen.
Fortsätt läsa: Nycklar till att förstå barns känslomässiga behov
Följ dessa nycklar för att främja en trygg anknytning till dina barn
Föräldrar spelar en grundläggande roll i sina barns känslomässiga utveckling. De kan antingen säkra denna kontakt med sina små genom positiva beteenden eller försvaga den med avlägsna attityder som undergräver deras barns mentala hälsa.
Trygg anknytning mellan ett barn och dess föräldrar främjar en trygg självutveckling under hela barndomen. Och hälsosamma anknytningar hjälper barn att bilda säkra självuppfattningar genom att främja effektiv social, känslomässig och beteendemässig utveckling. Själva anknytningen minskar risken för övergrepp och vanvård, vilket leder till mer socialt och känslomässigt trygga individer i framtiden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Barudy, J., & Dantagnan, M. (2005). Los buenos tratos a la infancia: Parentalidad, apego y resiliencia. Editorial Gedisa. Recuperado de: https://irp-cdn.multiscreensite.com/a8c32bb2/files/uploaded/318106899-286-Los-Buenos-Tratos-a-La-Infancia-Barudy-Dantagnan.pdf
- Delgado, A. O., & Oliva Delgado, A. (2004). Estado actual de la teoría del apego. Revista de Psiquiatría y Psicología del Niño y del Adolescente, 4(1), 65-81. Recuperado de: https://diazatienza.es/revista/numero4/Apego.pdf
- Karakaş NM, Dağlı FŞ. (2019) The importance of attachment in infant and influencing factors. Turk Pediatri Ars. 2019 Jul 11;54(2):76-81. doi: 10.14744/TurkPediatriArs.2018.80269. PMID: 31384141; PMCID: PMC6666355. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31384141/
- Lecannelier, F. (2018). La Teoría del Apego: Una mirada actualizada y la propuesta de nuevos caminos de exploración. Aperturas psicoanalíticas, 58. Recuperado de: http://www.aperturas.org/imagenes/archivos/cc2018n058a16.pdf
- Rodríguez, J., Rubio, C., Olaya, E., Gonzales, A., & Balanta, A. (2013). La comunicación en familia. Universidad de España. Recuperado de: https://www.academia.edu/download/47384506/comunicacion_en_familia.pdf