Hur man främjar aktivt lyssnande med sina barn

Då man främjar aktivt lyssnande är det viktigt att veta hur man förblir tyst och noga lyssnar på vad barn och ungdomar säger.
Hur man främjar aktivt lyssnande med sina barn

Senaste uppdateringen: 19 januari, 2023

Alla familjer har en egen dynamik som bland annat gör att de kan etablera metoder för uppfostran samt vilken typ av kommunikation de använder med sina barn i hemmet. Här ger vi dig några tips på hur du främjar aktivt lyssnande med dina små, eftersom det är det bästa sättet genom vilket vi kan använda dialog som ett förmedlande verktyg.

Har du någonsin hört talas om aktivt lyssnande? Detta är en teknik inom positiv kommunikation som låter alla familjemedlemmar (men speciellt barnen) känna att deras behov tillgodoses och förstås. Detta uppnås genom att aldrig ge vika för våld eller aggression samt använda empati och respekt när man lyssnar på andra i vardagen.

Du kanske är intresserad av: Vikten av att lyssna på barn

För att aktivt lyssnande ska fungera måste du fokusera på positiv kommunikation

Positiv kommunikation är den typ av dialog som låter oss uttrycka våra känslor, vår oro, vårt missnöje och våra tankar på ett tydligt och lugnt sätt. Använder alltid ett vänligt språk som inte ger vika för feltolkningar eller förnedring som i slutändan påverkar andra negativt. Detta beror på att det är den typen av kommunikation där man inte bara tänker på sina egna känslor och behov, utan också på andras.

Ett barn stoppar fingrarna i öronen medan hans lärare talar till honom.
Om du alltid tar till skäll, skrik och straff inför problem, då är det mer troligt att barn inte lär sig att hantera sina misstag.

Undvik skrik och kränkningar eftersom dessa lätt skapar känslomässiga sår som inte tillåter barn att förbättra sig från sina misstag. Dessutom bör du ta bort etiketter från ditt ordförråd, undvika att säga saker som “för att jag sa det” som ett absolut svar och var medveten om att orden du använder i daglig kommunikation har stor inverkan på barns känslomässiga utveckling.

Det är bättre att skapa ett team med din partner och använda ett positivt föräldraskap, där självsäker kommunikation omsätts i praktiken så att alla kan höras. Att förstå att vi som föräldrar måste ha mer tålamod och takt så att barn kan förbättra sig genom sina misstag på ett respektfullt, empatiskt och kärleksfullt sätt.

Fortsätt läsa: Varför är min tonåring så upprorisk?

5 tekniker för att få aktivt lyssnande att fungera

För att kunna odla den här typen av dialog hemma är det mycket viktigt att först lära sig om emotionell intelligens för att veta hur man reagerar på stressiga situationer. Inom positiv kommunikation finns det inte utrymme för våldsamma reaktioner eller reaktioner som involverar någon typ av verbala eller fysiska övergrepp.

Här följer några tekniker för att främja aktivt lyssnande med dina barn.

1. Skapa ögonkontakt

En mamma tittar sitt barn i ögonen.
Att se dina barn i ögonen, oavsett om de är spädbarn, barn eller tonåringar, låter dem veta att du lyssnar på dem.

När dina barn pratar med dig om något som är viktigt, ta då ögonkontakt och använd ditt kroppsspråk för att låta dem veta att du uppmärksammar allt de säger. Se dem i ögonen, nicka med huvudet, le och, om möjligt, gå ner på deras nivå så att de vet att du alltid kommer att finnas där när de behöver dig.

2. Avbryt inte konversationen

Efter ett raseriutbrott, till exempel, kan det verka väldigt svårt att lyssna självsäkert när vi fortfarande har känslor inombords. Men om du vill hjälpa barn att förstå vad de känner och vad de kan göra för att uttrycka sig bättre, då är det viktigt att låta dem tala och uttrycka sig utan rädsla för att bli avbrutna.

Så försök att hålla dig lugn och lyssna noga på allt barnen säger. På det här sättet kommer du att kunna ge din synpunkt för att få dem att förstå med respekt och kärlek att deras beteende var olämpligt av någon anledning.

3. Undvik fördömande

Ord som sägs vid olämpliga ögonblick blir ingraverade i barnens minnen. Därav vikten av positiv kommunikation; etiketter och fördömanden bör vara så långt borta från ditt hem som möjligt.

Även om det ibland kan vara komplicerat att kontrollera ens känslor då vi blir medvetna om barns dåliga attityder så bör du, om du vill främja tolerans, lära dig att använda dialog och aktivt lyssnande, eftersom vi genom kommunikation och vårt exempel kan ge livslektioner till våra barn.

4. Klandra inte allt de säger

Det kan verka väldigt svårt ibland att hålla sig lugn när barn har fel, men det är nödvändigt. Att kasta allt de har gjort i ansiktet på dem utan att ge dem en självsäker lösning eller låta dem tala skapar bara väggar mellan er som kommer att driva isär er med tiden.

Kom ihåg att för att aktivt lyssna måste du låta dina barn uttrycka allt de har att säga till dig. Och även om du inte håller med så bör du undvika förebråelser och istället förklara respektfullt varför deras beteende inte är acceptabelt.

5. Var ett exempel för dina barn

Det sätt på vilket vi som föräldrar reagerar på de dagliga besluten ger barn instruktioner om hur de ska reagera i framtiden. Därför, om du inte vill att ditt barn ska ignorera dig under tonåren, lyssna då på deras behov från det att de är små.

De första förebilderna barn har i sina liv är deras föräldrar. Var därför försiktig i ditt sätt att uttrycka dig själv och det exempel du sätter. Visa dem att det är viktigare att prata om hur vi känner än att ta till det irrationella i att skrika.

För att främja aktivt lyssnande måste du känna empati med dina barn

Tack vare positiv kommunikation och aktivt lyssnande kan vi föräldrar lära barn hur de kan uttrycka sina känslor på ett självsäkert sätt, genom att ta hand om sig själva och andra. Dessutom är vi ett exempel på att ingen form av våld kan accepteras. Att förstå att prioritering av dialog och respekt framför skrik och förolämpningar alltid kommer att vara ett bättre alternativ.

Så glöm inte att känna empati med din lilla bebis och visa den att inom den själv finns det som krävs för att den ska lära sig att kontrollera sina känslor på ett intelligent sätt. Lyssna uppmärksamt på den och vägled den på dess väg genom livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.