Råd för att lära barn ödmjukhet

Ödmjukhet är en värdering som gör att barn växer upp och känner sig säkra på vilka de är och kan uppskatta andra och lära av dem.
Råd för att lära barn ödmjukhet
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att uppfostra barn handlar inte bara om att ge dem mat, trygghet och kärlek. Som förälder är det också ditt ansvar att förmedla och lära dem viktiga värderingar. Genom att lära barn ödmjukhet kan de leva ett lyckligare liv och ha bättre relationer med andra.

Människor som inte är ödmjuka är presumtiva och arroganta och lägger sin energi på att känna och se ut som alla andra. Det leder vanligtvis till att de stöter bort andra. Däremot älskar folk att vara runt en ödmjuk person. Ödmjuka människor är toleranta, medkännande och kan lära av sina misstag.

Det är därför viktigt att lära ditt barn ödmjukhet från en mycket ung ålder. De värderingar du lär dina barn stannar ofta hos dem hela livet, så det är en stor gåva att lära sina barn ödmjukhet.

Vad är ödmjukhet?

För att införliva denna underbara och nödvändiga värdering i dina barns liv måste du förstå vad det innebär. Ödmjukhet är en mänsklig dygd som består av att kunna känna igen sina egna begränsningar. Man förstår därför att man inte står över någon annan.

Ödmjukhet: pojke leker

Egenskaper hos en ödmjuk person

  • En ödmjuk person vet sina egna gränser och har en positiv inställning till livslångt lärande.
  • De förstår att vi alla är mänskliga och att vi därför alla gör misstag. Därför underskattar de aldrig någon eller skryter om sina egna prestationer.
  • De behandlar alla levande saker med värdighet och respekt.
  • De kan be om hjälp när de behöver det och be om ursäkt när de gör något fel.

Hur man förklarar ödmjukhet för barn

Barn har ännu inte den kognitiva mognaden att förstå något så abstrakt endast utifrån sin definition. Därför är det bästa du kan göra att integrera det i vardagen. Då blir det lättare för dina barn att internalisera denna värdering genom att observera ödmjuka beteenden.

Att lära barn ödmjukhet genom vardagliga exempel

  • Saker som att misslyckas på ett prov eller inte komma med i ett lag är gör ett barn medvetet om sina begränsningar. Du måste hjälpa ditt barn att förstå att ingen är perfekt, att alla inte är bra på samma saker och att man kan arbeta hårt för att bli bättre. Således bör ditt barn inte fokusera på att vara bättre än sina kamrater utan på att förbättra sig själv.
  • När ditt barn å andra sidan lyckas med något måste du hjälpa ditt barn att visa medkänsla med de som inte fick ett bra resultat. Om ditt barn vinner ett fotbollsmatch, visa att man inte för det ska reta det andra laget. Berätta istället att det är viktigt att ha en vänlig inställning.
  • Om ditt barn känner barn från andra länder, eller barn med någon funktionell avvikelse eller andra särdrag, dra fördel av detta för att lära ut om tolerans och mångfald. Missa inte chansen att förmedla att alla människor förtjänar att bli behandlade med respekt och värdighet och att ingen är bättre än någon annan.
Ödmjukhet: pappa med två barn
  • Dessutom kan du ta dina barn till en park eller ut i naturen så att de kan uppskatta och utveckla respekt för alla levande varelser. Lär dem att hålla naturen och ens närområde rent och att ta hand om livet i alla dess former, från blommor till insekter och elefanter. Alla liv är lika värdefulla.
  • Att lära barn ödmjukhet består av att föregå med gott exempel genom att erkänna dina egna misstag och be om ursäkt för dem. Genom att göra det kommer dina barn att betrakta dessa handlingar som normala och kommer själva att införliva dem. Påminn på samma sätt om att det är lämpligt och fördelaktigt att be om hjälp när man behöver det.

Varför det är viktigt att lära barn ödmjukhet

Till skillnad från vad många tror är ödmjukhet inte synonymt med underkastelse eller svaghet. Ett ödmjukt barn kan uppskatta sina styrkor utan att skryta om dem och erkänna sina begränsningar utan att känna sig underlägsen. Med andra ord kan de respektera andra utan att för den saken tumma på respekten för sig själva.

Ett ödmjukt barn är ett lyckligt barn som inte behöver vara perfekt för att veta att han eller hon är värdefull. Därför förväntar barnet sig heller inte att andra ska vara perfekta. Dessutom vet ett ödmjukt barn hur man tolererar frustration, anpassar sig till förändringar och drar fördel av motgångar för att lära sig av dem.

Ödmjuka barn har också sunda och ärliga relationer med andra och framförallt har de en sund relation med sig själva, eftersom de kan älska och acceptera sig själva som de är.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Romañach, J., & Lobato, M. (2005). Diversidad funcional, nuevo término para la lucha por la dignidad en la diversidad del ser humano. Foro de vida independiente5, 1-8.
  • Sabater, V. (2019b, 6 junio). El poder de la humildad. Recuperado 5 noviembre, 2019, de https://lamenteesmaravillosa.com/el-poder-de-la-humildad/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.