Vikten av att lära våra barn att respektera naturen

Barn är de som ska vårda jorden i framtiden. Från tidig barndom måste de lära sig att ta hand om naturen. Att lära dem att respektera naturen betyder emellertid inte att vi bara ska förmana dem. De lär sig dessa värden genom vårt goda exempel och genom att utveckla en kärlek till naturen.
Vikten av att lära våra barn att respektera naturen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 08 juli, 2019

När barn börjar bli medvetna om världen runt omkring dem är det viktigt att lära dem att respektera naturen. Lär dem att uppskatta sin miljö och dra nytta av den utan att skada den. För att göra det måste du först förklara att Jorden är allas hem.

Lär din familj att respektera naturen

De etiska och sociala reglerna du lär dig från din familj har en tendens att stanna hos dig livet ut. Att ta hand om miljön ska vara en del av din familjs vardag. Dessutom vidarebefordrar man dessa vanor från en generation till en annan.

En kärlek till växter

Ibland kan vi dock inte alltid föregå med det bästa exemplet för våra barn. Vi kan välja en blomma för att sätta i håret eller bryta av en gren för att använda den som svärd i en lek. Sanningen är att dessa små handlingar verkligen kan skada växter.

Om du har en trädgård eller krukväxter kan dina barn hjälpa till att vattna dem. De kan också hjälpa till att plocka frukterna och grönsakerna när de är mogna.

För ett barn kommer det att vara fascinerande att plantera ett frö och se det växa och förändras. Barn kan lära sig om livets cykler. De kan även ta hand om sina egna växter.

Att vandra i naturen kan vara en bra aktivitet för att identifiera olika typer av växter och inse deras värde. De är levande, unika och vackra saker som spelar en viktig roll i miljön.

En kärlek till djur

Du kan använda dig av husdjur för att lära barn att respektera livet. De är också bra att lära dem att etablera relationer och anknytningar med djur. Att ha husdjur är ett bra sätt för barn att lära sig att de inte ska skada eller göra illa djur.

Ett annat sätt är att lära barn att vissa djur är utrotningshotade. Skapa medvetenhet om dessa arter och de åtgärder vi kan vidta för att bevara dem.

En kärlek till vatten

Vatten är grundläggande för livet på jorden. När du lär barn att respektera naturen, inkludera vikten av att skydda våra vatten. Vi bör inte förorena floder, hav och sjöar. Du kan också lära dem att välja biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel.

Om barn lär sig att läsa etiketter och vikten av det när de är små blir det till en vana som de tar med sig in i vuxenlivet.

liten flicka sitter på trädstam

Camping

Familjeutflykter i naturen eller campingturer är bra sätt att knyta an till naturen. På dessa vandringar kan barn få kontakt med djur, växter och vatten. Förutom att de är kul är de också en god möjlighet att lära sig nya saker.

Under promenader eller vandringar bör vi hålla oss till stigar och vandringsleder. På detta sätt hjälper du till att förhindra jorderosion. Du bör bara campa på de platser där det är tillåtet. Detta är bra för säkerheten för både campare och naturen.

Skräp

Alla kan vi arbeta tillsammans. Barn bör lära sig att kasta skräp i papperskorgen. Om det inte finns någon soptunna kan du stoppa ner det i en påse som du bär med dig tills du kan hitta en soptunna. Målet är att lämna platsen som du hittade den. Alla levande saker drar nytta av dessa små handlingar.

Lär dina barn att respektera naturen genom att återvinna

Återvinning är en vana du kan införliva från barndomen. Barn kan sortera sopor och hjälpa till att räkna ut hur man återanvända saker. Återvinning kan också bli till en lek, eftersom du kan tillverka leksaker med återvunnet material tillsammans som familj. Dina barn kommer att lära sig många viktiga värderingar.

Konsumera med ansvar

Det finns saker och vanor som lite i taget bidrar till behovet att bevara miljön. När du går till snabbköpet kan du använda återanvändbara tygpåsar. På så sätt kan du undvika att använda plastpåsar som förorenar miljön.

Att köpa lokalt producerade produkter är ett annat bra sätt att handla på ett ansvarsfullt sätt. Tanken är att minska de föroreningar som transporten av mat och andra varor genererar.

Du kan också välja att gå eller cykla när du ska någonstans som ligger nära. Då kommer du inte att släppa ut förorening genom att använda bilen. Alla dessa små handlingar hjälper till att forma barnets personlighet och vanor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.