Barn med autismspektrumstörning är unika

Barn med diagnosen autismspektrumstörning är unika. Vi förklarar några av de vanligaste egenskaperna som dessa barn delar i artikeln nedan.
Barn med autismspektrumstörning är unika
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2023

Barn med autismspektrumstörning utvecklas annorlunda än andra barn inom de emotionella och kognitiva domänerna. Barn som har autismspektrumstörning har ett annat sätt att se världen på, och på grund av detta kan deras sätt att bete sig själva ibland verka besvärligt och oväntat.

För att förstå några av de viktigaste definierande egenskaperna har vi skapat den här artikeln om autismspektrumstörning. Du behöver komma ihåg att ju tidigare du ingriper för att hjälpa ett barn med autismspektrumstörning, desto bättre är prognosen och sannolikheten för att uppnå goda resultat. För att starta interventionen måste du dock först veta vad du ska leta efter och hur du känner igen tillståndet autismspektrumstörning.

“Personer med autism ser världen i ett annat ljus, på sätt som många inte kan föreställa sig.”

– Tina J Richardson –

Definitionen av autismspektrumstörning

Den första beteckningen som anses relevant bland de störningar som ingår i autismspektrumstörningen är de som Leo Kanner och Hans Asperger utvecklade 1943 och 1944.

Denna grupp av störningar kallas ett spektrum eftersom störningarna manifesterar sig i termer av ett kontinuum. De karakteristiska symtomen på autism kan visa sig på mycket olika sätt hos varje individ. Som ett resultat finns det en stor variation i gruppen av personer med ASD.

Enligt Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) är autismspektrumstörning en neurologisk utvecklingsstörning som har följande kännetecken:

  • personen har betydande svårigheter i social interaktion och kommunikation
  • visar begränsade intressen
  • uppvisar repetitiva beteenden
Egenskaper för autismspektrumstörning

Symtomen uppträder vanligtvis i tidig barndom och de kan begränsa och påverka barnets dagliga funktioner. Men i vissa fall visar sig symtomen inte helt, och ibland upptäcker man dem inte under de första levnadsåren. Som en konsekvens kan symtomen tillskrivas en intellektuell funktionsnedsättning eller en övergripande utvecklingsförsening.

Varningstecken i autismspektrumet

Filipek och andra författare har fastställt en serie varningstecken som föräldrar bör ta hänsyn till för tidig upptäckt av autism. Några av indikatorerna som lätt kan observeras hos spädbarn och småbarn är följande:

  • Vid 6 månader ler de inte fullt ut eller ger uttryck för tillfredsställelse
  • Efter 9 månader visar de inte på något utbyte av ljud, leenden eller ansiktsuttryck
  • Vid 1 års ålder kommunicerar barnet inte genom babblande och gör inga enkla gester, som att peka, vinka hejdå med handen etc.
  • De använder inte enkla ord efter 16 månader.
  • När de är 2 år säger de inte spontana meningar på minst 2 ord. I det här fallet kan de uttrycka ekolali eller upprepa något som någon annan säger, men dessa uttryck kommer sammanhangslöst och räknas därför inte.
  • De har svårigheter med språket och få sociala färdigheter oavsett ålder.

Karakteristika för störningar på autismspektrumet

Den social-kommunikativa dimensionen

Den social-kommunikativa dimensionen avser barnets språkliga utveckling och sociala färdigheter. Alla barn med diagnosen autismspektrumstörning behöver, i större eller mindre grad, hjälp inom området social kommunikation. Detta gör att de har svårt att relatera till andra människor.

Några av de egenskaper som manifesteras hos barn med autismspektrumstörning i denna dimension är:

  • Problem med att utveckla muntligt språk. Vissa har svårt att lära sig tala. Det finns även vissa barn med autismspektrumstörning som inte kan lära sig att formulera ord. Av denna anledning lär många barn med denna störning sig att kommunicera med hjälp av tecken och piktogram.
  • Begränsad sinnesteori. Detta syftar på förmågan att förstå andras önskningar, avsikter och övertygelser. Därför är det svårt för dem att sluta sig till övertygelser, önskningar och känslor. De har även svårt för att tolka, förklara eller förstå sina egna eller andras beteenden. Dessutom uppvisar de svårigheter med att förutsäga och kontrollera sitt beteende.
  • Brist på att känna empati. De kan känna samma känslor på fysisk och fysiologisk nivå som andra människor men vet inte hur de ska uttrycka sig och agera med dessa människor. Av denna anledning finns ett behov att vi lär barn med autismspektrumstörning rätt beteendemönster. Detta så att de lär sig att reflektera och svara när dessa situationer inträffar. Detta handlar också om att hjälpa dem att utveckla empati men på ett kognitivt sätt.

Den beteendemässiga dimensionen hos barn med autismspektrumstörning

Den beteendemässiga dimensionen, som begreppet antyder, syftar på beteende och uppförande. I denna mening har barn med autismspektrumstörning två definierande egenskaper:

  • Svårighet att förstå kulturella normer. Det är svårt för dem att förstå på förhand etablerade sociala normer. Av denna anledning kan de ibland ha svårt att assimilera och utföra vissa beteenden som i vår kultur vanligtvis anses lämpliga.
  • Underskott i verkställande funktioner. De kan ha svårt med vissa färdighetsprocesser som planering, hålla sig organiserade och sekvensera information. De kan också ha svårigheter med självreglerande känslor. Dessa är de färdigheter som hjälper människor att själv påverka sitt eget beteende och hämma den negativa påverkan som vissa känslor kan ha. Det är också de färdigheter vi använder för att hålla fokus och uppnå mål och för att lösa komplexa problem.
Egenskaper för autismspektrumstörning

Detta hjälper till att förklara några av beteendena hos barn med autismspektrumstörning, som:

  • Behovet av likhet och insisterandet på jämlikhet
  • Begränsade och repetitiva beteenden
  • Svårigheter att kontrollera impulser
  • Svårigheter att initiera nya handlingar eller de som inte är rutinmässiga
  • Problem med sensorisk modulering
  • Stereotyper

Insatser för barn med autismspektrumstörning

I interventioner med barn med autismspektrumstörning är det viktigt att koncentrera sig på deras utveckling av en uppsättning färdigheter tillsammans. Detta hjälper samtidigt till att öka deras motivation att uppmärksamma sociala stimuli och kommunikativa utbyten.

Yrkespersoner och föräldrar måste samarbeta på alla dessa områden så att barnet i fråga så småningom kan utveckla dessa kompetenser och förbättras.

Samtidigt får vi inte glömma att barnen behöver detta för att uppnå en god livskvalitet, på ett sätt så att individen kan utveckla ett känslomässigt, materiellt och fysiskt välbefinnande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Psychiatric Association. (2013). Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales-DSM 5. Barcelona: Editorial Médica Panamericana.
  • Filipek, P. A., Accardo, P., Baranek, G. T., Cook, E. H. Jr., Dawson, G., Gordon, B.,…Volkmar, F. R. (2000). The screening and diagnosis of autistic spectrum disorders. Journal of Autism and Developmental Disorders, 29 (6), 439-484.
  • Mariscal, S. (2008). Los inicios de la comunicación y el lenguaje. En M. Giménez y S. Mariscal (Ed.), Psicología del desarrollo: desde el nacimiento a la primera infancia (pp. 129-157). Madrid: McGraw-Hill.
  • Sainz, A., Babarro, C., Urquijo, C., Martínez, C., Ortueta, L., Aliende, Y.,…, Bereziartua, J. (1996). El autismo en la edad infantil: los problemas de la comunicación. Gobierno Vasco: Departamento de Educación, Universidades e Investigación.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.