5 lekar för att arbeta med empati hos barn

Här är en lista över lekar för att arbeta med empati hos barn, så att de kan ha kul samtidigt som de lär sig goda värderingar!
5 lekar för att arbeta med empati hos barn
Samanta Ruiz

Granskad och godkänd av läraren Samanta Ruiz.

Skriven av Samanta Ruiz

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Lekar för att arbeta med empati hos barn är en mycket värdefull resurs för att stödja utvecklingen av känslomässig och social intelligens hos våra barn.

”Vad är empati? Det är en färdighet som gör att vi kan förstå och dela andras känslor, deras sätt att tänka utan att döma eller behöva hålla med dem.”

-UNICEF-

Nedan kommer vi att presentera en rad enkla och lekfulla aktiviteter som gör vanliga situationer synliga för barn, för att bättre förstå vad det att vara empatisk faktiskt handlar om.

Roliga lekar att utföra hemma eller i skolan för att arbeta med empati

Här presenterar vi flera alternativ där barn är huvudpersonerna i sitt lärande om värderingar.

1. Spindelnätet

Detta är en väldigt rolig lek och är ett perfekt verktyg för att presentera dig själv för en ny grupp. Dynamiken är enkel och allt du behöver är ett garnnystan.

Till att börja med sitter barnen i en ring och den som leder leken tar garnnystanet. Först presenterar den sig själv och berättar för alla andra något den gillar att göra, till exempel “Jag heter Emma, och jag älskar att cykla.”

Hon tar sedan ena änden av garnet och skickar garnnystanet till ett barn för att presentera sig på samma sätt. Detta upprepas med resten av deltagarna tills en väv av garn bildas inuti cirkeln som inkluderar och förbinder dem alla.

Ett barn som håller emoji-tecken som representerar lycka och frustration.
Att identifiera vad olika ansiktsgester representerar är ett bra sätt att främja emotionell intelligens hos barn.

2. Namnge den känslan

Tack vare emojis finns uttryckssymboler i stilar som barn älskar. Därför är en bra idé att använda emojis för att lära dem om känslor.

Aktiviteten består av att presentera ansikten, låta barnen säga vilka känslor de representerar, och var och en kan säga i vilken daglig situation de skulle använda det uttrycket i ansiktet. I slutet av leken måste varje känsla namnges.

När ett leende ansikte presenteras för det till exempel tankarna till en eftermiddag när din mamma gör din favoritefterrätt. I det fallet är känslan glädje.

3. I dina skor

Detta är ett av de enklaste sätten att arbeta med empati, men också ett av de mest effektiva. Eftersom det involverar en sensorisk aspekt låter det barnen snabbt förstå hur det känns att “vara i dina skor”.

Dynamiken är som följer: Barnen sitter i en cirkel och tar av sig skorna och skickar dem sedan till sin partner som sitter till höger om dem.

När barnet tar på sig det andra barnets skor bör moderatorn fråga vilken färg och modell på skor är din favorit? Och barnet ska svara efter vad den verkliga ägaren av skorna tycker.

Med den här aktiviteten inser barnen att det finns en stor mångfald av smaker och att alla är respektabla.

4. Hyresgästerna, ännu en bra lek för att arbeta med empati

Den här leken är en idealisk övning för att visa hur en person känner sig när den är utestängd från en grupp eller en aktivitet.

Dela in barnen i grupper om 3 och lämna ett par barn utan en tilldelad grupp. De två första håller hand och bildar ett hus, medan den tredje placeras i mitten och spelar hyresgästen.

Vid ljudet av: ”jordbävning!” faller husen isär och måste återmonteras med en annan hyresgäst inuti. När detta sker kommer det alltid att finnas två personer utanför av skäl som de inte kontrollerar, och debatten bör då handla om vad de utestängda individerna känner eller tänker.

Vad är känslan för små när de är utestängda från en grupp? Hur tänker dessa barn när det händer dem? Vad ska vi göra när vi ser den här situationen?

5. Den skeppsbrutna

Denna gruppbaserade lek är perfekt för barn över 10 år, eftersom tanken är att få dem att komma överens och att var och en samarbetar med den färdighet den är bäst på.

Bilda grupper på fyra eller fem barn och berätta att de är på en öde ö dit de anlände efter ett skeppsbrott. Berätta för dem att de måste hitta lösningen för att ta sig därifrån alla tillsammans, och ge dem en lista över material de har tillgängligt.

Tack vare denna aktivitet kommer barn att kunna uppmärksamma speciella förmågor hos varandra och förstå att vi alla är olika. Men varje aspekt som gör oss olika kan vara värdefull för det samhälle vi alla bildar och delar.

Barn tittar på en gammal karta.
Lagarbete låter oss upptäcka att varje aspekt som gör oss olika är en dygd som gör att vi kan komplettera varandra.

Varför använda lekar för att arbeta med empati hos barn?

Det har bevisats att barn lär sig bättre och snabbare när de lär sig genom lekande. Lekar skapar avslappnade och roliga miljöer där barn lättare kan uttrycka sina känslor.

Samtidigt hjälper de fiktiva situationer som utvecklas i en lek barnen att förstå hur andra kan känna under vissa omständigheter.

Med fokus på att arbeta med empati blir lekandet ett kraftfullt verktyg för att underlätta samexistens, främja inkludering och överge fördomar till förmån för en fullständig och verklig inkludering utan någon form av diskriminering.

Kort sagt, som uttryckt i UNICEF:s guide för att främja empati:

”Empati hjälper till att förbättra sociala relationer och att acceptera att vi alla är olika och att det är dessa olikheter som berikar oss.”


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.