Disney- och Pixar-kortfilm som hjälper en att förstå autism

Disney och Pixar har släppt två nya kortfilmer för att hjälpa till när det kommer till att förstå autism. Ta reda på vilka de är här!
Disney- och Pixar-kortfilm som hjälper en att förstå autism
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 03 januari, 2023

Med ankomsten av Disney Plus, det berömda underhållningsföretagets streamingplattform, har en mängd animerade kortfilmer med mycket olika teman släppts. I följande artikel kommer vi att prata om några av dem, närmare bestämt två nya kortfilmer som är idealiska för att förstå autism. Vill du veta vilka de är? Fortsätt då att läsa!

Först bör du känna till att enligt Världshälsoorganisationens (WHO) så uppskattas 1 av 160 barn världen lida av någon form av autismspektrumtillstånd (AST).

Detta är en, gentemot det förgångna, relativt hög siffra som alltjämt stiger. Samhället måste förstå egenskaperna hos dessa människor så att de inte känner sig utestängda. Vilket bättre sätt att få befolkningen att förstå vad autism är än genom små animerade filmer? Det här är en underbar idé från Disney och Pixar!

En scen ur Float.
© Distribueras av Disney+. Producent: David Lally. Pixar Animation Studios

Kortfilm från Disney och Pixar för att förstå autism

De två kortfilmerna vi syftar på är Float och Loop. Nedan tar vi en titt på handlingen för var och en av dem.

Float

Float handlar om en pojke som heter Alex, som har förmågan att flyga, och hans far, som är ansvarig för att dölja den lilla pojkens konstiga förmåga för andra. Men en dag går far och son till en lekplats omgiven av andra familjer, och det är då hemligheten kommer fram och alla ser Alex flyga.

Faderns första reaktion är att fly, men efter en stunds eftertanke bestämmer han sig för att acceptera sin sons speciella karaktär och låter honom leka och njuta av sitt liv som vilken annan person som helst i samma ålder.

På bara 7 minuter och genom metaforer visar denna animerade kortfilm utmaningen som många föräldrar står inför när de tar hand om och uppfostrar ett barn med autism. Faktum är att historien är baserad på filmens regissör och manusförfattare, Bobby Rubio, som har en son med autism.

“Min fru såg att jag inte klarade av min sons autismdiagnos och frågade mig: “Varför berättar du inte din historia?”

-Bobby Rubios vittnesmål

Loop

Loop är en kortfilm på 8 minuter som berättar historien om två unga människor, en tjej med autism och en mycket utåtriktad pojke. De åker båda till ett läger där de blir utvalda till kanotpartners.

Under resan över sjön stöter de på en rad svårigheter orsakade av bristande förståelse. För att avsluta resan framgångsrikt måste de två ungdomarna lära sig att kommunicera, trots sina olikheter, och förstå hur den andre tänker.

På så sätt förmedlar filmen ett värdefullt budskap; för att kunna leva med alla typer av människor är det viktigt att utöva empati, det vill säga att sätta sig själv i andras plats, försöka förstå vad deras idéer, egenskaper och svårigheter är, samt att försöka anpassa sig till dem.

En scen ur kortfilmen Loop.

Vikten av att förstå autism

Kan du tänka dig att leva i en värld där ingen förstår dig? Det är precis så många människor med autismspektrumtillstånd känner. För att förhindra att detta händer är det viktigt att befolkningen är sensibiliserad och anstränger sig för att försöka förstå dem.

Float and Loop är två korta animerade filmer som är idealiska som hjälp när det kommer till att förstå autism. Förutom att de visar egenskaperna hos personer med autism på ett mycket realistiskt sätt, visar de hur omgivningen bör bete sig för att de ska känna sig inkluderade i samhället.

”Autistiska vuxna var autistiska barn. Vi växer upp och behöver också acceptans och förståelse.”

-Tina J. Richardson, en kvinna med diagnosen AST-

Därför bör dessa underhållande och pedagogiska filmer ses av alla, de har viktig lärdom för både barn och vuxna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baña, M. (2011). Los trastornos del espectro autista y generales del desarrollo: inclusión social y calidad de vida. Ciencias psicológicas5(2), 183-191.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.