5 tips för en lycklig samexistens med tonåringar

Vill du ha en lycklig samexistens med dina tonåringar? Vi föreslår några tips som kan hjälpa dig med denna uppgift.
5 tips för en lycklig samexistens med tonåringar
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När barn är små blir föräldrarna ofta fysiskt utmattade: sömnlösa nätter, ständig övervakning så att de inte skadar sig själva, bland annat. Även om det är sant att allteftersom de växer upp så minskar den kroppsliga utmattningen, så är det också sant att vi då möter en mer komplex utmattning: mental trötthet. Och att försöka skapa en lycklig samexistens med tonåringar kan ibland bli komplicerat.

Vi vet alla att unga människor går igenom många förändringar under detta skede, vilket kan få oss alla att känna oss lite vilse. Av denna anledning är det viktigt att upprätthålla flytande kommunikation med våra barn, baserat på förtroende och tålamod.

Nedan ger vi dig några tips så att lycklig samexistens med tonåringar slutar att vara en utopi och blir verklighet.

En lycklig samexistens med tonåringar, är det möjligt?

Många föräldrar fruktar barnens annalkande ungdom, antingen för att de vet vad de har att göra med eller för att de har hört skräckhistorier från andra föräldrar. Är det ens möjligt att ha en lycklig samexistens med ett tonårigt barn? Visst, men du måste ta hänsyn till vissa aspekter.

Först måste du etablera kommunikation baserad på förtroende och respekt, med tillräckligt tydliga gränser och regler. Föräldrastilar är viktiga för att bestämma ungdomars beteende.

För det andra måste du ta hänsyn till följande serie med användbara tips för att förbättra samexistensen med dina tonåriga barn.

1. Uppmuntra din tonåring att spendera mer tid med familjen

En mamma skjuter sin tonårsdotter på en gunga.

Din tonåring kan tillbringa större delen av dagen inlåst i sitt rum, och det är helt normalt. Men låt inte detta hindra dig från att motivera den att lämna sitt rum då och då för att utforska världen.

Det är viktigt att du ger barnen de friheter och verktyg de behöver för att hantera motgångar. Du måste också låta dem göra misstag och låta dem veta att de kan räkna med dig när de behöver.

Med detta i åtanke kan du organisera familjeaktiviteter för att spendera mer tid tillsammans. Var noga med att välja planer som ditt tonåriga barn gillar. Till exempel planera en naturutflykt, besöka ett museum eller spela en omgång tennis.

2. Att betala eller inte betala?

Detta tvivel är mycket vanligt bland föräldrar. Huruvida du ger ditt barn pengar eller inte beror dock på varje familjs regler och livsstil.

Om du bestämmer dig för att ge dem pengar måste beloppet vara i linje med ditt hushålls ekonomiska nivå. Och när du bestämmer ett belopp måste du börja lågt, eftersom det alltid är lättare att höja det än att sänka det.

Oavsett om du ger dem pengar eller inte, måste du ta hänsyn till tre frågor för att kunna agera korrekt i detta avseende:

  • Behåll ditt beslut över tiden och ändra det inte enligt din bekvämlighet.
  • Introducera den unga personen till en ekonomisk utbildning gradvis så att när det är dags att bli självständig vet de hur de ska hantera sina pengar. Om de lär sig att administrera sin ekonomi från och med nu blir det lättare för dem som vuxna.
  • Håll koll på var de spenderar sina pengar för att hindra dem från att använda dem på kontraproduktiva utgifter.

3. Använd konsekvenser istället för straff

Att hota tonåringar är en vanlig metod i många hem. Men är det den typen av utbildning du vill ge dina barn?

Om det du vill är att ändra ett visst beteende är det bäst att tillgripa tålamod istället för att välja straff. Ett sätt att göra detta är att på förhand förklara konsekvenserna av missförhållanden och fördelarna med att nå vissa mål.

4. Respektera alltid deras integritet

Det är troligt att när du ger dina barn frihet kommer du att uppleva rädsla. Till exempel kan du vara rädd för att ditt barn kommer att få problem. Men att söka igenom deras mobil, läsa deras dagbok och rota i deras lådor är inte lösningen. Å det ena försämrar det förhållandet och å det andra förlorar du din tonårings förtroende.

Du får inte glömma att i detta skede av så många förändringar är ett förhållande med ömsesidigt förtroende nyckeln till att upprätthålla en lycklig samexistens. Så, låt oss odla det.

5. Lär dina barn att ha hälsosamt nöjen

Om ditt barn tillbringar varje vaken minut bänkad framför en skärm, har du ansvaret att vägleda dem och följa med dem så att de kan ha kul på något annat sätt. För att göra detta kan du erbjuda dem alternativ, som att spela brädspel tillsammans, titta på filmer eller åka på utflykter.

Tonåringar som spelar ett spel.

Slutsats om hur man får en lycklig samexistens med tonåringar

Att främja en lycklig samexistens med tonåringar är inte omöjligt. Du måste bara lära dig hantera vissa situationer.

Utbildning under den tidiga barndomen är också en avgörande faktor för framtida ungdomars beteende. Som vi redan har sagt, i detta skede spelar förtroendet en mycket viktig roll och tack vare detta kommer dina barn att kunna berätta om sina problem när de känner att de behöver det.

Om du upprätthåller flytande kommunikation med dina ungdomar, baserat på respekt och förtroende, kan du gå igenom detta skede på ett trevligare sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Melgosa, J. (1997). Para adolescentes y padres. Editorial Safeliz.
  • Oliva, A. (2006). Relaciones familiares y desarrollo adolescente. Anuario de psicología, 37(3), 209-223.
  • Pérez Ramos, M., & Alvarado Martínez, C. (2015). Los estilos parentales: su relación en la negociación y el conflicto entre padres y adolescentes. Acta de investigación psicológica, 5(2), 1972-1983. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S200747191530017X

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.