5 brädspel för att förbättra fokus

Det finns ett antal brädspel på marknaden som är perfekta för att förbättra fokus hos barn. Idag föreslår vi några som du kan njuta av med din familj.
5 brädspel för att förbättra fokus
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Fokus och kapaciteten att hålla uppmärksamheten är ett komplext funktionellt system som underlättar bearbetning av information. Det gör att vi kan välja ut nödvändiga stimuli för att genomföra olika sensoriska, kognitiva och motoriska aktiviteter. Det är därför vi i dagens artikel kommer att föreslå fem brädspel för att förbättra fokus hos barn.

Det är viktigt att utveckla och arbeta med denna förmåga från att barn är små. Det beror på att det är viktigt att kunna hålla fokus för att optimera ens kognitiva processer. Så ta del av vår lista med roliga brädspel för att förbättra fokus och planera in en tid att spela dem med din familj.

5 brädspel för att förbättra fokus

Lince Educa

I Lince Educa, som är ett sällskapsspel med mexikanskt ursprung, drar spelare ett kort som visar en specifik bild. Sedan måste de leta efter samma bild bland mer än 200 objekt som visas på brädet. När de spelar utvecklar barn inte bara sin koncentration och uppmärksamhetsförmåga utan maximerar också utvecklingen av:

familj spelar brädspel för att förbättra fokus
Som spelets namn indikerar (Lince betyder lodjur på spanska) behöver du ett kattdjurs skarpa ögon för att vinna i det här spelet.

Simon, det elektroniska spelet

Simon är ett elektroniskt spel som först dök upp under 1980-talet. Men idag är det ett populärt spel för att förbättra en persons förmåga att hålla fokus och komma ihåg. Spelet har en skivliknande form som är uppdelad i fyra olika kvadranter: grönt, rött, blått och gult. Kvadranterna lyser upp och gör ett ljud i en specifik ordning och skapar sekvenser som spelarna måste memorera.

Därefter ska spelaren upprepa den sekvens de har sett genom att trycka på rätt färger. När de tar sig fram genom spelet blir det svårare och sekvenserna blir längre.

Dobble

Dobble (även känd som Spot it!) är ett annat bra brädspel som förbättrar fokus och mental smidighet. Det består av totalt 55 kort och 8 olika bilder visas på vart och ett av dem. Alla kort är olika, och en av bilderna matchar alltid en bild på ett annat kort.

I det här fallet är syftet med spelet att dra två kort slumpmässigt och identifiera föremål som de båda visar. Och naturligtvis måste du göra det så snabbt som möjligt för att vinna.

Speed ​​Cups

Detta spel, som förbättrar uppmärksamhetsförmåga, reflexer och mental smidighet, är unikt i det att det handlar om att använda sig av koppar. Spelare måste först observera en serie föremål i olika färger och sedan, baserat på denna serie, måste de ta 5 färgade koppar och placera dem i samma ordning så snabbt som möjligt. Den första spelaren som blir klar ska då ringa en klocka som ligger mitt på bordet.

Jenga

Jenga är ett enkelt spel, men det erbjuder flera fysiska och mentala fördelar. Till exempel kan det förbättra fokus, koncentrationen och mer:

brädspel för att förbättra fokus: penga
  • Logiskt resonemang.
  • Koordinationen mellan öga och hand.
  • Visuell och rumslig uppfattning.
  • Finmotorik.

Innan spelet börjar ska spelarna bygga ett torn av små rektangulära block. Först placerar man tre bredvid varandra, och sedan ytterligare 3 på toppen, vända i den andra riktningen, och så vidare. För att spela turas spelarna om att ta bort ett block från tornet och placera det på toppen. De måste vara extremt försiktiga med att inte göra så att tornet faller ihop. Den som får tornet att falla förlorar spelet.

Fördelarna med brädspel för att förbättra fokus hos barn

Brädspel är ett bra sätt att ha kul och tillbringa kvalitetstid tillsammans som en familj. Men dessutom är de också bra för att öva och träna i en mängd olika kognitiva förmågor… inklusive fokus och koncentration.

I den meningen är det viktigt att komma ihåg att det bästa sättet för barn att lära sig är genom att leka och spela. Spel ger stimulans på ett dynamiskt, roligt och attraktivt sätt. Med detta i bakhuvudet vill vi avsluta med följande fras från Diane Ackermans poesi:

“Att leka är hjärnans favoritsätt att lära sig.”

– Diane Ackerman –


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.