Ditt barns frihet, efter ålder

Upptäck hur du på bästa sätt kan hantera ditt barns frihet för varje steg i utvecklingen.
Ditt barns frihet, efter ålder
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många föräldrar har stora tvivel och många funderingar om deras barns frihet. Är det okej för mitt barn att gå ut ensam trots att han fortfarande är så liten? När kan han gå till skolan utan att behöva en vuxen med sig? Är det okej för mig att skicka iväg honom på enkla ärenden eller be honom köpa något i butiken? I den här artikeln utforskar vi hur du bäst hanterar ditt barns frihet beroende på hans eller hennes ålder och mognad.

Det är helt normalt att ha tvivel. Numera har många föräldrar problemet att det finns för mycket information att tillgå. Detta gör dem rädda för att låta sina barn lämna huset utan att en vuxen är med och övervakar.

Men du kan inte låta störtfloden av dåliga nyheter förhindra att ditt barn får uppleva tillräcklig frihet för hans eller hennes utvecklingsfas och personliga mognad.

Stadierna för människors utveckling

Jean Piaget, en berömd psykolog, studerade barns naturliga utveckling genom att observera sina egna barn.

När barn befinner sig i de tre första utvecklingsstadierna, mellan 0 till 12 års ålder, bör de aldrig vara helt ensamma.

Men från 11 till 12 års ålder, när de närmar sig puberteten och tonåren, visar de sina egna kriterier och delar med sig av sin egen önskan om frihet, respekt och att få göra sina egna fria och personligt val.

ditt barns frihet: barn flyger på flygande matta

Från och med denna ålder kommer barn att kräva större autonomi, i både rörelsefrihet och tanke. Under puberteten och senare i tonåren är de redan självständiga med sin egen kapacitet att fatta beslut. Men de är fortfarande beroende av sin familj.

Ditt barns frihet, beroende på olika faktorer

Uppenbarligen är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när det gäller ditt barns frihet dess ålder. Med andra ord, beroende på vilket utvecklingsstadie barnet befinner sig i bör du övervaka ditt barn mer eller mindre.

Detta är dock inte den enda faktorn att tänka på. Detta förklarar psykolog Ana Asensio, skapare av Vidas en Positivo.

Ålder bestämmer ditt barns frihet

Helt klart är att, när ett barn är under 11 eller 12 år bör han eller hon inte gå ut själv eller gå till skolan utan att åtföljas av en vuxen.

Från 12 till 13 års ålder, beroende på barnets mognad, kan han eller hon till exempel gå ensam till skolan. Vid 13 eller 14 års ålder kan barnet träffa sina vänner, gå på bio eller gå ut och äta.

Från 16 års ålder kommer tonåringar kräva att få resa utan vuxenövervakning, gå ut på kvällen etc. Det är viktigt att komma överens om vilka tider de ska vara hemma och vilka scheman de ska hålla.

Andra saker att tänka på när det gäller ditt barns frihet

Du måste även överväga andra saker när det gäller ditt barns frihet. Här är de som är viktigast:

  • Geografi. I en liten stad, en förort eller ett bostadsområde, där det till exempel är färre trafikrisker, kan ditt barn uppenbarligen få större frihet än i hjärtat av en storstad.
    ditt barns frihet: tonåring vandrar i natur
  • Mognad. Alla barn mognar inte i samma takt. Därför bör föräldrar observera sina barn och bestämma när de är redo att vara mer eller mindre autonoma. Detta är särskilt viktigt från 14 till 15 års ålder när de kan börja hantera pengar, åka med kollektivtrafik, kanske köra mopeder etc.
  • Det är en gradvis process. Det är bäst om friheten kan gå hand i hand med ditt barns mognad och utveckling. Du bör inte gå direkt från att inte låta ditt barn lämna huset till att låta honom eller henne tillbringa hela dagen ute på egen hand. Dina barn måste visa att de kan ta ansvar och förtjänar sin egen självständighet varje dag.
  • Förtroende och tillit. Från 10 till 11 års ålder har barn för det mesta tillräckligt förtroende för sig själva och tror på sin egen kapacitet. Men du måste följa med dem under tiden de mognar, ge dem förtroenden lite i taget, tillåta och underlätta inlärningen av saker som de sedan själva kan fortsätta utveckla.
  • Kommunikation. Det är viktigt att skapa en miljö med ett djupt kommunikativt förtroende med ditt barn. Om du bryr dig om dina barns problem utan att predika dina åsikter kan du följa med dem i deras utveckling.
  • Föräldrarna kan kommunicera med varandra. Föräldrar i barns umgängeskrets känner vanligtvis varandra. I så fall är det en bra idé att prata med de andra vårdnadshavarna och vuxna för att komma överens om vad som gäller för barnen utan att kränka deras integritet, när barnen är ute med sina vänner.
  • Föregå med gott exempel. Det är viktigt att föregå med gott exempel. Du är ditt barns förebild.

Dina barns frihet börjar redan tidigt i barndomen. Från stunden de föds och under hela deras utveckling kommer de att be om större autonomi. Det är viktigt att följa med dem på denna resa och njuta av varje steg de tar på vägen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.