Hur du vinner din dotters förtroende

Hur du vinner din dotters förtroende
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 april, 2019

Att vinna din dotters förtroende är inte alls lätt, särskilt i vissa åldrar när hennes liv blir mycket mer komplicerat. Bara för att det är svårt betyder det inte att det är omöjligt.

Att skapa ett bra förhållande med din dotter är helt klart möjligt. Det kräver bara att du antar vissa attityder och fattar vissa beslut, och du bör snart kunna se goda resultat.

För att du ska uppnå en hög nivå av tillit hos din dotter, behöver du bara följa några tips som vi ska ge dig i den här artikeln.

Tips för att vinna din dotters förtroende

Allt eftersom åren går och generationerna förändras är det förtroende som barn kan ha för sina föräldrar viktigt. Det faktum att din dotter berättar saker är ett mycket viktigt tecken på hennes förtroende för dig.

Med dessa tips kan du vinna din dotters förtroende och förbättra ditt förhållande med henne:

1. Lyssna på henne när du kan. Ge henne lite av din tid, tillbringa tid med henne, se henne som en vän du kan lita på.

2. Uppskatta de saker som är viktiga för henne. Värdera hennes smak, de aktiviteter hon är inblandad i, de saker som är väldigt viktiga för henne. Tillbringa så mycket tid som möjligt med henne, för att stärka ert band.

3. Fråga henne vad hon känner. Hon måste få veta att du lägger märke till hennes humörförändringar och känslor. Även om de kanske inte alltid berättar allt för oss som händer eller allt de känner, kan vi ge dem lite stöd så att de känner att de kan göra det oftare.

4. Respektera hennes integritet. Även om det är bra att fråga henne hur hon känner, ska hon inte känna att du snokar för mycket. Hon behöver sin egen integritet, utrymme och tid för att bearbeta saker.

Var alltid där när hon behöver dig

5. Du är alltid där när hon behöver dig. Om det finns en sak som barn värderar mycket är det att deras föräldrar är där för dem när de behöver dem. När de känner det här, förutom att stärka anknytningen mellan er, hjälper det dem att se dig som deras största stöd.

6. Du lyssnat på hennes åsikt om allvarliga frågor. Barn värdesätter också att vi tar hänsyn till deras åsikter. Om det finns ett allvarligt problem som vi måste lösa, kan vi be om deras åsikt. De kommer att känna att deras synvinkel också är viktigt för dig.

7. Ta det första steget för att vinna hennes förtroende. Döttrar är ofta rädda för att närma sig sina mödrar, eftersom de ser oss som en myndighet som kan döma dem. Närma dig din dotter lite i taget och visa henne att hon kan lita på dig helt.

8. Visa henne att du litar på henne också.  Låt henne se att du litar på henne, eftersom det gör det lättare för henne att kommunicera med dig.

mamma och dotter håller om varandra


Betydelsen av att vinna din dotters förtroende och tillit

En studie utförd av Världshälsoorganisationen, WHO, visade att bristen på förtroende mellan föräldrar och barn ökar risken för svåra och potentiellt farliga situationer som uppstår under tonåren. På grund av detta är det mycket viktigt att du arbetar aktivt med att vinna din dotters förtroende från en ung ålder.

Bland de fördelar som kommer från detta är följande:

1. När barn har ett bra förhållande till sina föräldrar tenderar de att vara mindre aggressiva och det minskar sannolikheten för att de kommer att fastna i missbruk av alkohol eller droger.

2. Ju mer du vinner din dotters förtroende, desto svårare blir det för att detta band att brytas.

3. Ett starkt förtroende från din dotter gör det möjligt för henne att förbättra sin självkänsla och sitt självförtroende.

4. Det kommer att föra modern och dottern mycket närmare varandra.

5. Om hon har några svåra situationer eller problem, blir du den första som hon vänder sig till.

mamma och dotter skålar med kaffekoppar

Skillnaden mellan dig och din dotter är bara ytlig. I bakgrunden är hon densamma som vi alla, en person som behöver kärlek

Don Barthelme

Varför flickor ibland inte litar på sina mammor

Det finns många anledningar till att flickor kanske inte litar på sina mammor. Här är några av dem:

1. De tror att deras mamma inte förstår dem. Det är mycket vanligt för döttrar att tänka så, speciellt i tonåren.

2. De tror att du kommer att bli arg eller upprörd om de berättar något. Vi måste alltid se till att vi visar förståelse i alla situationer.

3. Ibland föredrar de inte att berätta något för oss eftersom de skäms. Det viktiga här är att visa förståelse för dem.

4. De känner att vi inte tar dem på allvar. Ibland kan de tro att vi inte bryr oss om deras känslor, därför måste vi visa dem att vi gör det.

5. Ibland vill de inte att oroa oss. Hon kanske tror att hon kommer att göra dig orolig och därför kan hon välja att hålla saken för sig själv. Vi måste visa att vi alltid är där för henne och att hennes problem är viktiga för oss.

6. Hon kanske tror att du kommer att bli besviken på henne. Hon kan vara rädd för att hon kommer att göra dig besviken, så vi måste vara så förstående som möjligt och få henne att förstå att detta inte är fallet.

Det är viktigt att etablera en god kommunikation med vår dotter från en tidig ålder, och på det sättet vet hon att hon alltid kan lita på oss.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.