7 saker att undvika när man uppfostrar tonåringar

För att uppfostra tonåringar krävs tålamod, styrka och att man själv är en bra förebild. Men det är nästan alltid bäst att undvika vissa specifika saker.
7 saker att undvika när man uppfostrar tonåringar
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När man uppfostrar tonåringar är det viktigt att vara mycket försiktig med vad man gör och säger. Tänk på att de håller på att forma sina egna identiteter och försöker bestämma sig för vem de vill bli.

Det är bäst att inte vara för sträng, men inte heller för slapp. Det hjälper din tonåring att utvecklas till en mer balanserad person.

Även om du inte vill att dina barn ska behöva gå igenom någon form av lidande eller obehag är det faktiskt mycket viktigt. Varför? Eftersom du inte alltid kommer att finnas där för att skydda och försvara dem, och du kommer inte heller alltid kunna trösta dem. De måste lära sig att de är kapabla att klara saker själva, även när de står på egna ben.

Vuxenlivet är fullt av hinder och prövningar, och det är viktigt att vi föräldrar förbereder våra barn på bästa sätt och att de lär sig att ta hand om sig själva.

De vanligaste misstagen när man uppfostrar tonåringar

1. Låt dem tro att de är universums mittpunkt

Naturligtvis är dina barn det viktigaste som finns i ditt liv, och det är fantastiskt att visa dem att du älskar dem. Men barn som blir idoliserade snarare än älskade växer istället upp och tror att världen kretsar kring dem.

Älska dina barn så mycket du kan, men låt dem inte bli egoistiska och självcentrerade. Hjälp dem att utveckla en hälsosam självkänsla samtidigt som du ger dem en sund världsuppfattning.

2. Att tro att dina barn är perfekta

Skolpedagoger och lärare kan intyga att föräldrar aldrig vill höra något negativt om sina barn. En förälder kan reagera genom att attackera den som berättar något de inte förväntade sig att höra om sitt barn. Försök att vara öppen för åsikter från andra människor som interagerar med ditt barn även om dessa åsikter skiljer sig från din egen bild av din tonåring.

Det bästa du kan göra när du uppfostrar tonåringar är att lyssna på dem innan situationen blir mer komplicerad. Ungdomar håller fortfarande på att forma sina identiteter. Det betyder att det är en bra tid att hjälpa dem att välja rätt väg.

tonåring med kamera

3. Att förverkliga sig själv genom sina barn

Ett barn är inte någon förlängning av dina hopp och drömmar. Barn har sina egna mål, önskningar och ambitioner. Fira deras framgångar, men undvik att pressa dem.

Allt du gör bör ha som mål att ta dina barn närmare sin egen lycka istället för att jaga efter din egen. Tonåringar är inte en andra chans för deras föräldrar, utan de är självständiga individer som måste följa sina egna vägar.

4. Vara deras bästa vän

Ett stort problem idag är föräldrar som inte är bekväma i sitt föräldraskap och inte är redo att uppfostra tonåringar. När man vill ha kärlek och acceptans från sina barn skapar det lätt förvirring om ens roll som förälder. Du ska inte vara din tonårings vän, utan hans eller hennes förälder.

Tänk på att det är normalt att ditt barn blir argt på dig och inte håller med om dina beslut. Men det är viktigt att inte vara alltför tillåtande om du vill uppfostra dina barn till att bli respektfulla.

”Det kan vara mycket skadligt att vara överskyddande eftersom det kan skapa osjälvständiga och ibland tyranniska människor. De har vuxit upp i tron att världen kretsar kring dem, att de styr och ställer hemma, inte att de är en del av en familj.”

–Javier Urra–

5. Strunta i familjetid

Det finns inget mer berikande för en familj än att tillbringa kvalitetstid tillsammans. Även om arbete, trötthet och hushållsarbete kan göra det svårt måste du ändå hitta ett sätt att hinna med det.

Det underbara med att ha tonårsbarn är allt ni har gått igenom tillsammans för att komma till denna punkt. En mamma eller pappa som är närvarande är den bästa gåvan du kan ge dem.

familj med tonåringar

6. Glömma vikten av vara en bra förebild

Handlingar säger mer än ord. Föräldrar har den svåra uppgiften att vara levande exempel på det som de förväntar sig från sina barn.

Om du vill att ditt barn ska vara den bästa versionen av sig själv är det dags för dig att vara ditt bästa jag. Kom ihåg att dina barn alltid observerar var du gör och lär sig av allt du gör.

7. Skydda dem från motgångar

För att barn eller tonåringar ska utveckla sin identitet, sitt självförtroende, sin motståndskraft och en stark uthållighet måste de övervinna sina egna motgångar.

Varje svårighet de övervinner i vardagen lär dem samtidigt nya värderingar. Tillfredsställelsen av att känna sig kapabel och självständig hjälper din tonåring att så småningom bli en stark, framgångsrik vuxen.

Det kan vara en riktig utmaning att uppfostra tonåringar, men även om det inte finns ett rätt sätt att göra saker på håller du dig på en säkrare väg genom att undvika dessa vanliga misstag.

Vägled dina barn med kärlek och tålamod genom ett av de vackraste och svåraste stadierna i deras liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Casado, I. (2013). Adolescencia. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(04)75726-6
  • Iglesias Diz, J. L. (2013). Desarrollo del adolescente: Aspectos físicos, psicológicos y sociales. Pediatria Integral.
  • Hurlock, E. (1995). Psicología de la adolescencia. Psicología de la adolescencia.
  • Naranjo, C. R., & González, A. C. (2012). Autoestima en la adolescencia: Análisis y estrategias de intervención. International Journal of Psychology and Psychological Therapy.
  • Roa, A. (1982). La adolescencia. Revista Chilena de Pediatria.
  • Silva-Escorcia, I., & Mejía-Pérez, O. (2014). Autoestima, adolescencia y pedagogía. Revista Electrónica Educare. https://doi.org/10.15359/ree.19-1.13

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.