Roliga helgaktiviteter för hela familjen

Att göra saker tillsammans som en familj kan stärka band. Här ger vi dig några förslag.
Roliga helgaktiviteter för hela familjen
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 25 februari, 2020

Att njuta av roliga helgaktiviteter med dina barn är ett utmärkt sätt att minska stress och tillbringa kvalitetstid tillsammans. Det kan vara lite svårt under veckan med tanke på till exempel skolan, arbetet, tidiga sängtider och andra hinder. Så det är viktigt att dra nytta av både lördag och söndag. Helgen är en utmärkt tid att ha kul som familj… Att prata, koppla av och stärka känslomässiga band mellan alla familjemedlemmar.

Familjetid kan vara en utmaning för föräldrar; det kan kräva en hel del planering och kreativitet. Därför ska vi idag dela med oss av några bra helgaktiviteter som hela familjen kan njuta av. Ni kan även bjuda in andra familjemedlemmar som till exempel far- och morföräldrar, kusiner osv.

Ut i naturen

Att bryta sig bort från rutinen och besöka platser man sällan åker till kan få barnen att känna att de är ute på ett stort äventyr. Här är några tips:

Temaparker

Temaparker är roliga för såväl barn som vuxna. Hela familjen kommer garanterat ha spännande och oförglömliga upplevelser tillsammans!

Utflykt till landet

För er som bor i innerstan kan det vara roligt och avkopplande att tillbringa en dag ute på landet. Att vara ute i naturen har både psykologiska och fysiska fördelar. Det ger hela familjen chansen att andas in frisk luft, ta in ett annat slags landskap och röra sig fritt i stora öppna utrymmen. Dina barn kan springa och utforska, rulla runt i gräset, cykla och bara njuta av naturen.

Familj sitter i gräset och njuter av en picknick.

En dag på stranden

Om du har en strand i närheten har du mängder av helgaktiviteter tillgängliga för din familj. Dina barn kan ta med spade och hink för att till exempel bygga sandslott och skulpturer. Om det inte finns en strand i närheten kan ni göra magisk sand hemma och leka med utomhus.

Både hav och sjöar är fantastiska platser att besöka under sommarmånaderna. Om ni har möjlighet att stanna fram till senare på kvällen kan ni titta på solnedgången och kanske till och med starta en brasa.

Besök zoo eller en lokal bondgård

Barn älskar djur. Ett besök till djurparken ger dina små chansen att se djur som de inte kan möta i något annat sammanhang. Djurparker som har ett barnens zoo och lokala bondgårdar ger också möjlighet att interagera med djur.

Sportevenemang utomhus

Det finns många sportevenemang som äger rum utomhus och ger en rolig upplevelse för hela familjen. Till exempel bilrace och fotbollsmatcher… bara för att nämna några. Dina barn kommer att njuta av spänningen. Plus, att titta på sport kan också hjälpa till att motivera din familj att hålla sig i form.

Kulturella eller pedagogiska aktiviteter

Helgaktiviteter med barnen är en utmärkt möjlighet att inte bara ha roligt, utan också lära er nya saker. Det finns flera alternativ:

Museer

Även om det kan låta mer som en vuxeninriktad helgaktivitet erbjuder många museer aktiviteter för barn i alla åldrar. Om du motiverar dina barn på rätt sätt kommer de att bli intresserade och njuta av upplevelsen.

Historiska platser

Att besöka närliggande historiska platser är ett bra sätt att hjälpa dina barn att relatera till platsen där de bor och även till sitt förflutna. När barn lär sig historia och tradition utvecklar de en känsla av tillhörighet.

Helgaktiviteter hemma

Ditt eget hem kan vara den perfekta platsen att njuta av en unik familjehelg:

Filmmaraton

En bioupplevelse hemma är en fantastisk idé. Låt varje familjemedlem välja sin familjevänliga favoritfilm. Sprid därefter ut filmerna över helgen och titta på alla tillsammans. Naturligtvis är ingenting bättre än en stor skål med hemlagad popcorn, läsk och också glass för att komplettera upplevelsen.

Barn tittar fram bakom popcornbehållaren.

Tävlingar för hela familjen

Välj helgaktiviteter som hela din familj kan njuta av och delta i. Du kan välja till exempel kortspel, brädspel, danstävling, utklädningstävling, olympiska familjespelen osv. Var kreativ! Om du behöver mer utrymme kan du alltid gå till en lokal park.

Speciell middag

Mat för folk samman. Planera en speciell middag tillsammans som familj, åk till affären ihop och laga varje förrätt, huvudrätt och efterrätt tillsammans. Ni kan också dekorera bordet för detta speciella tillfälle. Det är viktigt att hela familjen deltar.

Familjestädning

Ge varje familjemedlem en uppsättning sysslor samt symboliska priser för att faktiskt få saker gjorda. Att göra rent och städa tillsammans uppmuntrar lagarbete och även ansvar. Det betonar också vikten av samarbete och stärker positiva vanor för det dagliga livet.

Pyssel

Konst och hantverk gör sig till en perfekt helgaktivitet. Pyssel ger dina barn chansen att använda sin kreativitet och fantasi, samt förbättrar deras finmotoriska färdigheter.

Sociala medier

Ta bilder som dokumenterar era helgaktiviteter så att ni kan spara dessa roliga stunder och komma ihåg dem senare. När helgen är över, sätt er ner tillsammans som en familj och välj vilka bilder ni gillar bäst. Skapa sedan ett album på sociala medier med bildtexter skapade av hela familjen.

Ytterligare rekommendationer för en lyckad familjehelg

Varje familj är annorlunda, men här är några allmänna tips:

  • Välj helgaktiviteter som passar årstiden och som är lämpliga för klimatet. Vädret kan ofta vara en avgörande faktor för om aktiviteten blir lyckad eller totalt floppar.
  • Tänk på dina barns ålder. Alla kommer ha roligare så länge som de minsta medlemmarna i familjen också är glada.
  • Var redo. Om ni går hemifrån, ta till exempel med matsäck, vatten, extra kläder osv. Se till att ni har allt ni behöver för att täcka familjens behov och undvika problem.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.