Hur man uppfostrar barn med en positiv självkänsla

En positiv självkänsla är en grundpelare för en hälsosam och välanpassad personlighet. Upptäck hur du kan hjälpa till att utveckla en sund självkänsla hos dina barn.
Hur man uppfostrar barn med en positiv självkänsla
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Självkänsla är ett koncept som får mer och mer uppmärksamhet. Medan termen ibland behandlas något vagt eller tvetydigt är det faktiskt en av de grundläggande byggstenarna för en hälsosam och välanpassad personlighet. Det är därför vi har samlat ihop lite information om hur man uppfostrar barn med en positiv självkänsla.

Vad är självkänsla?

Självkänsla berör de uppfattningar, tankar, känslor och bedömningar vi har om oss själva. Det är vad man tänker och känner om sig själv och hur nöjd man är med den man är.

Ens självkänsla är inte något man föds med. Istället är det ett koncept som utvecklas under hela livet och som kan modifieras. Även om ett barn har en låg självkänsla kan vi som föräldrar hjälpa till att förbättra den.

Varför är en positiv självkänsla så viktigt?

Vi hör ofta uttrycket “Du skall älska din nästa som dig själv.” Men av någon anledning och alltför ofta glömmer vi de tre sista orden; vi glömmer att älska oss själva.

Barn med positiv självkänsla

Barn med positiv självkänsla känner sig värderade, accepterade och trygga. De har det självförtroende de behöver för att prova på nya saker och utforska sin omgivning.

Denna tro på sina egna förmågor motiverar dem att göra sitt bästa för att möta varje ny uppgift. Det hjälper dem också att vara stolta över vad de kan göra.

positiv självkänsla: pojke gör segergest

Barn med en positiv självkänsla vet hur man tolererar frustration när saker inte fungerar på första försöket. De kan anpassa sig och försöka igen. Istället för att se sina misstag som misslyckanden accepterar de dem som en del av inlärningsprocessen. Därför är de mindre hårda mot sig själva.

Detta sätt att se livet gör att de kan prestera bättre, inte bara i skolan utan också socialt och inom familjen.

Barn med låg självkänsla

Barn med låg självkänsla saknar självförtroende för sig själva och känner sig osäkra. De känner sig mindre värda än andra, tvivlar på sina egna förmågor och tenderar att fokusera på det negativa.

De är ofta snabba på att ge upp eller inte ens försöka besöka nya platser och prova nya aktiviteter, då de har svårt att hantera misstag och misslyckanden. De kan vara mycket kritiska och ha svårt att förlåta sig själva.

Som ett resultat presterar de inte lika bra som de skulle kunna i vissa områden av sina liv. Med andra ord hindrar rädslan dem från att nå sin fulla potential.

Hur får man barn med en positiv självkänsla?

  • Älska dina barn ovillkorligt. Var kärleksfull och berätta för dem att du älskar dem oavsett vad de gör. När du korrigerar dem måste du se till att problemet har att göra med ett konkret beteende och inte dem personligen.
  • Ge dem din uppmärksamhet. Spendera tid med dina barn och se dem i ögonen när de pratar med dig. På det här sättet visar du dem att du verkligen lyssnar och att de verkligen är viktiga för dig.
  • Erbjud alternativ. När barn är 2 år gamla kan de börja fatta små beslut på egen hand. Att ge dem valmöjligheter ger dem budskapet att du litar på deras förmåga att fatta beslut.
  • Upprätta tydliga och konsekventa gränser. Att veta sina gränser hjälper dem att känna sig trygga.
    mamma och dotter firar
  • Låt dina barn göra misstag och stärk deras oberoende och självständighet. Uppmuntra dem att göra sina läxor själva och, om de gör ett misstag, ha inte för bråttom att korrigera dem. Låt dem istället upptäcka sina egna misstag och leta efter ett bättre alternativ.
  • Undvik jämförelser. Betona att vi alla är olika och att vi alla har våra egna styrkor och talanger. Lär dina barn att beundra och lära sig av andra istället för att avundas dem. Hjälp dem också att känna sig stolta över sina egna dygder och styrkor istället för att jämföra sig själva med andra.
  • Utveckla deras förmåga att anpassa sig och vara flexibla. Lär dem att möta utmaningar i livet. Påminn dem att det som är viktigt inte är att göra rätt första gången utan istället att anstränga sig och våga prova.
  • Acceptera deras känslor och utbrott. Hjälp dina barn att identifiera och hantera sina känslor.
  • Var ett gott föredöme som en person med positiv självkänsla. Uttryck hur stolt du är över deras prestationer och undvik att kommentera dina barn negativt.
  • Ge dem en positiv miljö att växa upp i. Gör det till en vana att prata med dina barn varje kväll om deras dag. Varje morgon, ta dig tid att påminna dina barn om deras stora potential.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.