Tack för att du inte är min bästa vän mamma

Tack för att du inte är min bästa vän mamma
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 10 september, 2018

Mamma tack för att du aldrig försöker vara min bästa vän. Du vet inte vilken oerhörd tjänst du har gjort mig. Tack vare dig är jag den jag är idag. Jag tror inte du kunde ha gjort det mycket bättre. Glöm vad folk säger som menar att de är sina barns bästa vänner. De vet inte vilket enormt misstag de begår.

En mor borde sätta gränser. Du har alltid sett det bästa i mig även om jag inte alltid hållit med. Ibland trodde jag det var för att irritera mig, men det var mitt misstag: allt du gjorde, gjorde du av kärlek. Du har uppfostrat en självständig dotter som kan försvara sig själv och som idag är väldigt stolt över sin mor. Det är därför jag tackar dig.

Tack för att du är där i mina dåliga stunder

Jag kommer ihåg när jag var liten och inte hade många vänner. Jag var väldigt blyg och de andra barnen hade roligt åt mig. Du var den första som talade om för mig att inte lyssna på dem, att de inte hade någon anledning att skratta åt mig.

Du sa att jag var bra och speciell, och att folk som får andra att känna sig dåliga inte är värda någon uppmärksamhet. Tack för alla nätter du läste sagor för mig. Att du aldrig glömde bort att tala om för mig hur mycket du älskade mig.

Ditt stöd var så stort att jag trodde att du en dag skulle bli min bästa vän. Men du sa nej, du kunde inte bli min bästa vän, du kunde bara vara bättre: du kunde vara min mamma. Jag förstod inte riktigt då, men du hade rätt.

Tack för alla gånger du sa NEJ, grälade på mig eller bestraffade mig. Tack, för genom din styrka har jag lärt mig att lära mig av mina misstag. Tack vare dig, vet jag hur dyr den där telefonen är och vilket hårt arbete som ligger bakom att skaffa den.

Tack mamma för din vägledning

Tack för alla de där timmarna du spenderade bredvid min sjuksäng. För alla febernätter, fall, ärr och sjukhusvistelser jag utsatt dig för. För att du hjälpte mig komma över vattkoppor och påssjuka, och spenderade en mindre förmögenhet på min hälsa.

För att du höll mitt hår medan jag kräktes och för att du lugnande talade om för mig att jag skulle bli okej. För de vacciner du tvingade mig att ta eftersom även om de gör ont var de för mitt eget bästa. 

“Mamma, det vackraste ordet sagt av den mänskliga rasen.”

-Khalil Gibran-

Tack för att vara min axel att gråta mot efter mina första besvikelser i kärlek.  För att du lärde mig vad respekt är och att inte underordna mig eller konformera mig till människor som låtsas att de älskar mig.

Tack, för ofta förtjänade jag en örfil utan att du gav mig en. Du fick mig att lita på mig och förstå att det finns saker i den här världen som inte kan fixas.

Tack för de goda stunderna

Jag uppskattar de lyckliga stunderna. Med dig delar jag inte bara sorgerna utan även mina glädjestunder. Du har alltid varit min största tillgång. Du har lärt mig hur man reser sig efter livets slag. Du har firat mina triumfer som om det var dina.

Du litade på mig utan ett ögonblicks tvekan. Du har aldrig tvekat på mitt mod även om jag är mänsklig och gör misstag. Du har alltid uppmuntrat mig att vara självständig, att leva och förhålla mig. Du har aldrig ljugit för mig, inte besparat mig någon konstruktiv kritik. Och du vet inte hur mycket jag uppskattar det.

Tack för att du finns mamma

Du har alltid haft rätt mamma. Du uppfostrade och utbildade mig och lät mig sedan gå. Du gjorde det med tårar i ögonen, för du visste att nästa gång du såg din dotter skulle hon vara en kvinna.

Men var inte ledsen mamma. Om det inte varit för dina uppoffringar hade jag aldrig kommit så långt. Du övertygade mig om att jag var tapper. Tack igen för din visdom. Därför att om jag blir mor en dag hoppas jag att jag kan bli lika bra som dig. Jag älskar dig mamma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.