Botemedel mot värmeutslag hos spädbarn

Värmeutslag är i grunden ett hudutslag som kännetecknas av en inflammation i huden, rodnad och klåda. Det är inte smittsamt eller allvarligt.
Botemedel mot värmeutslag hos spädbarn

Senaste uppdateringen: 11 februari, 2023

I grund och botten är värmeutslag (även känd som miliaria) ett utslag som kännetecknas av en inflammation i huden, rodnad och klåda. Även om det inte är smittsamt eller anses vara ett allvarligt tillstånd så är det ofta ganska obehagligt, speciellt för bebisar.

Utslagen som uppstår på läderhuden på grund av överskott av värme eller fukt kan uppstå som ett resultat av överflödiga kläder eller tyg som inte tillåter huden att andas ordentligt. Av denna anledning är det bäst att se över de material vi klär våra bebisar med.

Liksom i fallet med botemedel mot myggbett bör dessa inte appliceras på huden på spädbarn utan föregående medicinsk konsultation. Tänk samtidigt på att följande medel försöker lindra besvären, men de kan inte utrota det.

När du är osäker är det bäst att rådfråga din barnläkare eller en hudläkare.

Huskurer för att lindra värmeutslag hos spädbarn

Kassavastärkelse (tapioka)

Ta en kassava och riv den tills den blir till ett puder. Tillsätt pudret i en skål med dricksvatten och rör om. När pulvret löser sig i vattnet, sila blandningen. Kassera det fasta innehållet och lägg vätskan i direkt solljus i några dagar i en ren behållare.

När vattnet avdunstar kommer ett vitaktigt pulver att finnas kvar på botten av behållaren. Det är stärkelsen av kassavan som du kan applicera på barnets hud som om det vore talk.

Bikarbonat i vatten

Om du vill lindra klådan och förhindra att barnet ständigt kliar sig på området där värmeutslagen finns, då rekommenderar vi att du ger bebisen ett kallt vattenbad med bikarbonat. På så sätt kommer du att kunna lindra klådan och förhindra att huden skadas.

Du bör notera att detta botemedel är mycket effektivare om du, när badet är över, torkar ditt barns hud med en mjuk handduk och utan att gnugga. Samtidigt rekommenderar vi att du använder bomullsplagg, eftersom detta tyg låter huden andas.

Skivad gurka på en skärbräda bredvid en korg med hela gurkor.

Gurksmoothie

Ta en färsk gurka, skär den i skivor (utan att ta bort skalet) och lägg dem i en mixer. Tillsätt lite vatten och blanda tills allt faller samman.

Ställ i kylen några minuter men vänta inte tills det blir för kallt. När det är klart kan du applicera det på utslagen.

Gurka är en uppfriskande grönsak som kommer att lindra tillståndet. Kom ihåg att när du väl applicerat den ska du låta den verka i några minuter och skölj sedan försiktigt. Upprepa proceduren så många gånger som behövs.

Kamomillinfusion

Kamomill är en ört med flera fördelar och som samtidigt är helt ofarlig. Därmed kan den användas för att lindra ditt barns värmeutslag.

För att bekämpa effekterna av överskottsvärme behöver du bara förbereda en infusion av kamomill. Du kan antingen använda en påse kamomillte (sådana som du hittar i snabbköpet) eller blötlägga och sila blad av växten (som kan köpas i hälsokostaffärer). När infusionen är klar, placera den i kylskåpet i 15 minuter.

Applicera den med en bomullstuss på utslaget, dutta det försiktigt utan att applicera för mycket tryck. Det finns ingen anledning att skölja när du är klar.

Aloe-vera-vatten

Ta en stjälk aloe vera och skär den i små bitar. Lägg dem i en behållare med kokt vatten och låt allt stå i kylen i två dagar. För att applicera det behöver du bara använda lite bomull.

Majsstärkelse

Majsstärkelse är en annan ingrediens som kan lindra ett överskott av värmeutslag. Du behöver bara ta lite majsstärkelse och sprida försiktigt på den drabbade huden.

En skål med majsstärkelse.

Ringblomsinfusion

Precis som kamomill har ringblomman många fördelar och är en vanlig ingrediens i krämer och salvor för att bekämpa hudirritationer.

Om du har bladen och stjälkarna från denna växt till hands, då föreslår vi att du förbereder en infusion med dem, låter den svalna och applicerar den på utslagen (som ett omslag) flera gånger om dagen.

Ringblomsolja och -kräm.

Ett annat alternativ för utslagen

Det botemedel som vi föreslår nedan kan förberedas med receptfria läkemedel och i princip bör det inte innehålla något som kan vara skadligt för ditt barns hälsa.

Du bör dock först rådgöra med din barnläkare innan du applicerar det. Kom ihåg att en allergisk reaktion mot någon komponent alltid är möjlig.

Läkemedel för behandling av värmeutslag:

  • 1 tablett azitromycin
  • 5 prednisontabletter (5 mg)
  • 1 flaska zink- och kalaminlotion

Förberedelsemetod:

  • Krossa tabletterna och tillsätt dem i flaskan med zinkkalaminlotionen.
  • Skaka flaskan så att tabletterna löser sig väl.
  • Rengör försiktigt området där utslagen finns och applicera blandningen med lite bomull.
  • Vänta en stund tills huden absorberar läkemedlet och klä sedan ditt barn i ett rent bomullsplagg.
  • Var försiktig! Du bör aldrig utsätta barnet för solen eftersom detta medel kan fläcka huden, varmed det är bäst att applicera det över natten och ta bort det på morgonen innan du lämnar hemmet.

När är det nödvändigt att konsultera en läkare?

Utslagen som uppstår hos bebisar på grund av överhettning, trots att de är mycket irriterande, går oftast över snabbt. Om du applicerar några av dessa naturläkemedel kommer ditt barn att känna lättnad och huden kommer snart att regenereras.

Men om du efter en vecka ser att det förvärras eller inte förbättras, då är det dags för en konsultation med en läkare för att fastställa rätt behandlingsförlopp. Du kan behöva applicera en annan typ av salva. Även om det är receptfritt är det bättre om det är ordinerat av din barnläkare.

Att uppsöka läkare är också nödvändigt om andra symtom som feber eller halsont uppträder medan ditt barn har utslagen. Under utbrottet är det därför bäst att ta ditt barns temperatur minst en gång om dagen för att se till att allt går bra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.