5 planer för barn när det är riktigt varmt

Att skapa planer för barn när det är riktigt varmt är viktigt för att de ska ha roligt och samtidigt kunna svalka sig.
5 planer för barn när det är riktigt varmt
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 25 oktober, 2022

Sommaren brukar vara en tid av nöje och rekreation för barn, men samtidigt är värmen ibland irriterande och kvävande. Det är därför du måste hitta sätt att få dina barn att delta i aktiviteter som hjälper dem att klara de höga temperaturerna bättre. Här följer några planer för barn när det är riktigt varmt.

Att ägna sig åt vatten- eller utomhusaktiviteter när det skymmer på kvällen låter barnen att ha kul och samtidigt känna sig svalare. Tänk på att om de utsätts för mycket för höga temperaturer kan det vara skadligt för deras hälsa. Överdriven värme kan orsaka kramper, uttorkning, solsting eller värmeslag.

Som en allmän regel, håll barn borta från solen mitt på dagen. Se till att de dricker tillräckligt med vatten för att hålla en god vätskebalans, instruera dem att leka i skuggan och skydda huden med lämpliga kläder. Ingjut dessutom vanan att använda solskyddsmedel vid exponering för solens strålar.

Upptäck några planer för barn när det är riktigt varmt

När dagarna blir för varma är det viktigt för barn att undvika för mycket solexponering och höga temperaturer. Att vistas i luftkonditionerade miljöer kan tyckas vara det enklaste, men barn kan snabbt bli uttråkade och elräkningen kommer numera att kosta dig dyrt. Lyckligtvis finns det andra underhållande alternativ som kan få dem att svalka sig samtidigt som de har det bra. Låt oss se vilka de är!

Barn som hoppar in i en utomhuspool på sommaren.
Att gå till poolen är vanligtvis en favoritaktivitet för barn under sommaren, eftersom de har roligt, svalkar sig och får nya vänner.

1. Simning i pooler och vattenparker

Att simma i pooler, floder, havet, sjöar eller vid vattenfall kommer alltid att vara ett utmärkt alternativ för dina barn på sommaren. Vattenparker har vågbassänger, vattenlekar och rutschbanor som garanterar underhållning.

Se till att barn inte kommer ner i vattnet mitt på dagen när det är varmare och solen träffar huden nästan vertikalt. Innan du lägger dem i vattnet, klä dem även i lämpliga kläder och applicera solskyddsmedel i förväg. Användningen av hattar och skyddsglasögon kommer att skydda dem ännu mer.

Oavsett åldern på dina barn bör du alltid hålla ett öga på dem när de är inne eller i områden nära poolen för att undvika olyckor. Dessutom kan miljön vara osäker då äldre barn och ungdomar beblandar sig med yngre barn, konstant övervakning är ett måste.

2. Lek med vattenpistoler

Om din plan är att stanna hemma kan du samla några av dina små vänner för att leka med vattenpistoler, vattenballonger eller sprinklerslangar. Det är en plan som kan vara mycket tilltalande för barn och som kommer att kyla ner dem. Vattenaktiviteter är lätta att göra och ger mycket skoj på sommardagar när det är riktigt varmt.

3. Besök museer eller teatrar

Ett besök på ett museum, en teater eller ett bibliotek finns på listan över planer för barn när det är riktigt varmt. Att ta dina barn till dessa platser är ett bra alternativ på sommaren, eftersom de, förutom att lära sig, ofta får njuta av bra luftkonditionering som håller dem borta från värmen i flera timmar.

Utbildnings- och rekreationsplatser kännetecknas av att de är mycket väl acklimatiserade och dina barn kommer inte att drabbas av de höga temperaturerna. Ett annat bra alternativ är att ta dem och shoppa i ett köpcentrum, eller till en lekplats inomhus.

4. Gå och se en film på teatern

Biografer har det speciella med att vara ganska svala på grund av den effektiva ventilationen. Barn kommer att underhållas i två eller tre timmar när de tittar på en film som tilltalar dem och undviker då den oupphörliga värmen utanför.

Samtidigt finns det på vissa ställen utomhusalternativ för att se filmer som brukar visas på kvällen när solen står lågt och temperaturen sjunker. Dessa evenemang är vanligtvis gratis och riktar sig till barn och unga. Ta reda på om din kommun eller stad erbjuder denna typ av aktivitet.

Barn tittar på film på teatern.
Att gå på bio på sommaren är ett utmärkt alternativ för barn. Förutom att njuta av filmen kommer de att vara svala inne på biografen.

5. Gör läcker glass

En utmärkt plan för att svalka och underhålla barnen under dessa sommardagar är att göra läcker glass eller sorbet hemma med barnen. Att leka kock livar upp de flesta små, så att skapa enkla glasspinnar med fruktjuice kommer att vara roligt för dem. Dessutom är det ett alternativ som inte kräver stora kulinariska färdigheter.

För att göra glasspinnarna, använd citron, apelsin och jordgubbe och placera glasspinnarna i formar med saften av dessa frukter. Ta sedan med dem till frysen och när de är frysta, dela dem med barnen och de vuxna i huset.

Ha kul och svalka er på samma gång

Förutom listan som vi har delat här kan du lägga till andra planer du kan tänka dig för att ha kul och svalka er i sommar.

Kom alltid ihåg att organisera dessa aktiviteter i början av dagen eller i skymningen, när solen inte är så intensiv och temperaturen har sjunkit.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Linares C, Carmona R, Ortiz C, Díaz J. Temperaturas extremas y salud. Cómo nos afectan las olas de calor y frío. España: Instituto de Salud Carlos III: 2017. Disponible en: https://repisalud.isciii.es/handle/20.500.12105/9074
  • Montero P. Juegos populares infantiles y actividades lúdicas. La tradición oral en Extremadura: utilización didáctica de los materiales. 2004 : 66-118.  Disponible en: https://redined.educacion.gob.es/xmlui/handle/11162/93771
  • Rivero R. Crecer jugando paso a paso. 1° edición. España: Amat Editorial; 2017. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=jDsuDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP9&dq=juegos+para+entretener+a+los+ni%C3%B1os&ots=sXwAEIU3YM&sig=s4fK4f2YzN43Q3KoBBNY12-E5EI#v=onepage&q=juegos%20para%20entretener%20a%20los%20ni%C3%B1os&f=false
  • Rinderknecht P, Pérez L. Manual de juegos I para niños y jóvenes. 27° edición. Argentina: Editorial Bonum; 2008. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=NOPSMKqxQC4C&oi=fnd&pg=PA15&dq=juegos+para+entretener+a+los+ni%C3%B1os&ots=aJr4a3lay3&sig=KAznzHh80RJuQdEtx6co71Wkclk#v=onepage&q&f=false

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.