Naturläkemedel mot atopisk dermatit hos barn

Atopisk dermatit hos barn är ett relativt vanligt tillstånd. Här presenterar vi några naturliga läkemedel för att lindra deras symtom.
Naturläkemedel mot atopisk dermatit hos barn

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Atopisk dermatit hos spädbarn och barn är en av de vanligaste hudsjukdomarna bland dessa grupper. Det är också en av de mest irriterande eftersom det orsakar utbrott av kliande utslag på olika delar av kroppen.

Nedan kommer vi att dela med oss av några exempel på naturläkemedel som du kan implementera redan idag. Fortsätt läsa!

Hur man förebygger atopisk dermatit hos barn

Karakteristiskt är att atopisk dermatit hos spädbarn vanligtvis uppträder runt den andra levnadsmånaden. Hos dessa barn är det huvudsakliga drabbade området ansiktet (kinderna) och blöjområdet. Då det förekommer hos äldre barn är dock de mest drabbade områdena armar och ben.

För att förhindra dess uppkomst är det viktigt att ta hänsyn till några av följande rekommendationer:

 • Håll huden ren.
 • Använd milda hygienprodukter.
 • Välj kläder som är gjorda av naturliga material, som bomull.
En pojke med eksem på kinderna.

Strategier för att förbättra klåda

Även om atopisk dermatit hos barn inte har något absolut botemedel så finns det terapeutiska alternativ för att minska klådan, vilket är ett av de vanligaste och mest karakteristiska symptomen. Ta del av tipsen som vi kommer att ge dig här nedanför!

 • Håll naglarna korta, eftersom rivsår kan orsaka inträde av bakterier på den skadade huden.
 • Undvik torr hud eftersom det gör klådan värre. Experter rekommenderar att du alltid håller huden väl återfuktad med lämpliga produkter.
 • Det finns inga kontraindikationer gentemot att använda parfymerade produkter, men helst bör du i så fall applicera dem på kläder och inte på bar hud.
 • Ta bort etiketter från kläderna före användning, eftersom de irriterar huden.

Naturläkemedel mot atopisk dermatit hos barn

Det viktigaste i hanteringen av atopisk dermatit är att respektera de medicinska indikationerna för att minska utbrotten. Men dessutom kan vissa naturliga läkemedel implementeras som fungerar som ett komplement till den ordinarie behandlingen.

Kolloidala havregrynsbad

Havregryn har klassats som ett bra skydd för huden tack vare dess antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper. Dess höga halt av ferulsyra, vitamin E och avenantramider gör det till ett bra alternativ för att förbättra klådan vid atopisk dermatit.

I allmänhet är kolloidalt havregryn säkert för de flesta, eftersom det inte tenderar att orsaka allergiska reaktioner vid denna typ av användning.

Men om detta är barnets första havregrynsbad är det bäst att först utföra ett test. För detta måste lite av blandningen placeras på ett litet område av huden och frånvaron av tecken på allergi måste bekräftas efter 15 minuter.

En annan fördel med denna naturprodukt är att den innehåller polysackarider som binder till sig vatten och skapar en skyddande barriär mot uttorkning.

Produkter med aloe vera

Aloe vera har flera bevisade antiseptiska, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Dessa hjälper till med att ge lättnad, lugn och en svalkande känsla till huden.

Eftersom den består av polysackarider bidrar den dessutom till att stimulera tillväxten och läkningen av hudbarriären.

Detta naturliga läkemedel används ofta för att behandla följande tillstånd:

 • Akne
 • Brännskador
 • Utslag
 • Psoriasis

Jättenattljusolja

Jättenattljusolja kommer från en växt som heter Oenothera biennis och används ofta för att lindra hudirritationer. På grund av sitt höga innehåll av gamma-linolensyror och omega-6 förhindrar denna lösning hudinflammation när den används lokalt.

Dock bör det noteras att flera studier som analyserade fördelarna med dess användning vid atopisk dermatit uppvisade motsägelsefulla resultat.

Calendulaolja

Calendulaolja har en antibakteriell och antiinflammatorisk effekt, vilket gör den fördelaktig för att lindra eksem och dermatit. Dessutom har den svampdödande egenskaper och är ett bra antiseptiskt medel.

Dess användning kan förbättra kvaliteten och utseendet på huden. Detta enligt en studie publicerad i Acta Poloniae Pharmaceutica.

Teträdolja

Teträdolja har olika komponenter som hjälper till med att lindra symtom och begränsa utbrott av atopisk dermatit hos spädbarn och barn.

Bland dess många fördelar sticker följande ut:

 • Det hjälper till att minska irritation
 • Lindrar klåda
 • Bekämpar hudens patogena bakterier
 • Minskar spridningen av infektioner
 • Lugnar obehag

Enligt en recension i International Journal of Dermatology har den till och med antivirala och antibakteriella egenskaper och är ett bra läkande medel.

Ett barn applicerar salva på sin arm.

Naturläkemedel är ett komplement vid behandling av atopisk dermatit

För korrekt behandling av atopisk dermatit hos spädbarn och barn är det alltid bäst att gå till barnläkaren. Fackmannen kan ställa den korrekta diagnosen och fastställa sjukdomens svårighetsgrad.

Behandlingen av detta tillstånd är specifik och individuell, eftersom det finns barn som bara behöver optimera hudens återfuktning medan andra behöver mer aggressiva åtgärder. Tänk därför på dessa rekommendationer och anpassa dem till ditt barns tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kurtz ES, Wallo W. Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties. J Drugs Dermatol. 2007 Feb;6(2):167-70. PMID: 17373175. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17373175/
 • CALENDULA EXTRACT: EFFECTS ON MECHANICAL PARAMETERS OF HUMAN SKIN. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research, Vol. 68 No. 5 pp. 693ñ701, 2011  [Internet]. 2011 Disponible en: https://ptfarm.pl/pub/File/Acta_Poloniae/2011/5/693.pdf
 • Pazyar N, Yaghoobi R, Bagherani N, Kazerouni A. A review of applications of tea tree oil in dermatology. Int J Dermatol. 2013 Jul;52(7):784-90. doi: 10.1111/j.1365-4632.2012.05654.x. Epub 2012 Sep 24. PMID: 22998411. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998411/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.