Svettallergi hos barn: symptom och behandling

Vissa barn lider av allergiska reaktioner mot svett, på grund av många faktorer. I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om svettallergi.
Svettallergi hos barn: symptom och behandling

Senaste uppdateringen: 17 april, 2019

Svettning är kroppens respons på en ökning i temperaturen. När svett avdunstar från huden, blir kroppen svalare. Men ibland utvecklar barn svettallergi.

De vanligaste orsakerna till svettningar, som kan förvärra de här symptomen, är idrott, höga temperaturer, och känslomässig stress.

Svett kan hos vissa barn orsaka en hudreaktion i form av fläckar och röda prickar. Om det här händer med ditt barn, så är det viktigt att du uppsöker en barnläkare. Han eller hon kommer att analysera orsaken och berätta vilken medicinering du behöver.

Barn och bebisar har känslig hud, och ökningen i kroppstemperatur är det som orsakar den här allergin. Utslagen kan komma var som helst på kroppen, men det är vanligast att de kommer på magen, armarna, och benen.

Prickarna för ofta med sig klåda och obehag för barnet. De kan också drabbas av huvudvärk eller hjärtklappning.

Typer av svettallergi hos barn

Problem som dermatit, nässelutslag, eller pomfolyx associeras med svettallergi hos barn. Det här är de tre vanligaste varianterna:

1. Atopisk dermatit

Atopisk dermatit karaktäriseras av rodnad i ansiktet. Det uppträder i pannan och på kinderna. Det kan också uppträda på huvudet, handlederna, armbågarna, knäna, vristerna och i nacken.

Generellt kan atopisk dermatit uppstå av kontakt med sådant som kan vara irriterande för huden, som tvål eller rengöringsmedel. Det kan också uppstå på grund av värme och svett.

Vi rekommenderar att du varsamt sköljer och torkar barnets hud. Det här kommer att hindra svett och andra irriterande ämnen från att komma i kontakt med huden.

Utslag på benen.

2. Nässelutslag

Den andra typen av svettallergi uppträder på huden med röda prickar och ibland klåda. Framförallt armar, ben och bröst kan bli inflammerade. Men det kan uppkomma var som helst på barns kroppar.

Nässelutslag, som även kallas urtikaria, kan försvinna av sig självt på några timmar eller dagar. Men det här tillståndet är väldigt besvärande. Besök därför barnets läkare så att han kan skriva ut medicin för att minska svullnaden och klådan.

3. Pomfolyx

Svett och fuktighet är faktorer som kan orsaka det här tillståndet. Det kan ibland vara smärtsamt för bebisar. Den här typen av allergi är känd som en hudsjukdom som liknar eksem. Det påverkar vanligtvis händer och fötter.

Den här akuta eller kroniska hudåkomman, även kallad dyshidrotiskt eksem, orsakar blåsor på huden. Behandlingen är vanligtvis lokal. Applicera en antiseptisk och antiinflammatorisk salva för att lindra smärtan.

Utslagen kan komma var som helst på kroppen, men det är vanligast att de kommer på magen, armarna, och benen.

Hur man förebygger svettallergi hos barn

I de flesta fall försvinner barns reaktioner på svett inom några få dagar. Kom ihåg att fuktgivande salvor är bra för att lindra symptomen, då de lindrar klådan och hjälper mot utslagen.

Som alltid är förebyggande den bästa medicinen. Därför kommer här är en lista med några enkla tips för att behandla svettallergi hos barn.

 • Var försiktig med kemiska produkter, eftersom symptomen ofta blir värre av att man använder kemikalier.
 • När ditt barn duschar, ska han använda varmt eller kallt vatten. Det minskar risken för utslag.
 • Använd bomullskläder i stället för syntetiska material. Detta eftersom bomullskläder hjälper ditt barn att svettas bättre.
 • För idrott bör du välja kläder som “andas”, eftersom de förebygger överdriven svettning.
 • Undvik att använda tvättsvampar, så att du inte råkar skada ditt barn.
Hudutslag.
 • Klipp ditt barns naglar för att undvika skador på de drabbade områdena.
 • Anti-inflammatoriska krämer kan vara en perfekt lösning för att minska svullnaden.
 • Bli inte överbeskyddande mot ditt barn.
 • Tänk på temperaturskillnaden när man rör sig från en plats till en annan.
 • Håll barnets hud ren och återfuktad.

Konsultera din läkare

Den här allergin kommer av att huden är känslig och därför reagerar på svettning. Oroa dig inte för mycket, då det brukar bli bättre med de rätta försiktighetsåtgärderna. Den här typen av problem brukar också försvinna helt när barnet blir äldre.

Som mamma så är det viktigaste att man vet hur man ska agera. Huvudsaken är att man uppsöker en hudspecialist, som då kan identifiera orsaken och skriva ut rätt medicin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Álvaro Lozano M. Urticaria y angioedema. Protoc diagn ter pediatr. 2019;2:149-60.
 • Boguniewicz, M., Covar, R. A., & Fleischer, D. M. (2010). Trastornos alérgicos. In W. W. Hay, M. J. Levin, J. M. Sondheimer, & R. R. Deterding (Eds.), Diagnóstico y tratamiento pediátricos, 19e. McGraw-Hill Education. https://doi.org/10.1016/j.biocon.2004.03.011.
 • Escarrer Jaume M, Guerra Pérez MT. Dermatitis atópica. Protoc diagn ter pediatr. 2019;2:161-75.
 • Young, S. H. (2005). Alergias. Ediciones Granica SA.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.