Återfuktande kost för barn under sommaren

Upptäck hemligheterna med en återfuktande kost för barn på sommaren. Det förhindrar att värmen påverkar deras hälsa negativt.
Återfuktande kost för barn under sommaren
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Visste du att du måste öka vätskeintaget i varmare klimat eller när du tränar? Även om det rekommenderas att vi dricker 1,5 till 2 liter dagligen kan du också få i dig vatten från din kost. Så du kan också täcka den dagliga rekommendationen genom maten du äter. Därför rekommenderar vi starkt att du ger en återfuktande kost till dina barn på sommaren eftersom våra små löper större risk för uttorkning.

Våra kroppar innehåller 60-75 procent vatten, så det att dricka vatten regelbundet är naturligt för oss. Vatten innehåller dessutom inte några kalorier och det ger oss mineralsalter. Vatten reglerar även kroppstemperaturen och underlättar matsmältningen. Dessutom minskar det aptiten och därigenom kaloriintaget, vilket är nycklar till att kontrollera vikten hos vuxna.

Vill du veta hur du undviker att dina barn blir uttorkade med hjälp av kosten? Läs vidare för att ta reda på det här nedan.

Återfuktande kost för dina barn under sommaren

barn dricker vatten

Olika livsmedels vatteninnehåll

Visste du att frukt och grönsaker innehåller 80-95 procent vatten? Och ändå är det de livsmedel som vi ofta kämpar med att få i oss tillräckligt av. Fem portioner av dessa livsmedel om dagen är idealt. Dessutom ger sommarsäsongen oss de typer av frukter och grönsaker som har högst vatteninnehåll, till exempel vattenmelon, melon, sparris och gröna bladgrönsaker. Därför är detta också en perfekt tid att lägga till dessa i kosten för dina barn.

Vi hittar också ett högt innehåll av vätska i mejeriprodukter, särskilt mjölk, följt av kött, fisk och ägg. Var dock medveten om att innehållet påverkas av hur du tillagar maten. Till exempel behöver många baljväxter blötläggas innan de tillagas och går under denna process från 7-10 procent vätska till 70-80 procent. Däremot är vätskehalten lägre i bakad eller grillad fisk jämfört med när den är rå.

Återfuktande drycker för barn

Som vi diskuterade tidigare är vatten en viktig dryck för barn som dricker för att släcka sin törst. Ibland tycker vissa barn inte om att dricka vatten eftersom det tycker det är för smaklöst, men det finns en lösning. Så vad gör man? Några droppar från en citrusfrukt eller några skivor gurka ger vattnet en tilltalande smak. Örter och teer är också gott att tillsätta i dricksvattnet. Du kan också lägga till några skivor färsk frukt och låta drycken stå och dra några timmar i kylen innan du serverar den. Sedan kan ni njuta av en hemlagad och barnvänlig drink!

När det gäller läskedrycker bör du begränsa konsumtionen av dessa, eftersom de bara bidrar med socker eller sötningsmedel och, även om det kan vara svårt att tro, så har de en uttorkande verkan. Ofta dricker man dessutom denna typ av dryck tillsammans med andra mindre fördelaktiga produkter, som salta snacks och godis.

Andra fördelaktiga drycker är mjölkdrycker och växtbaserade drycker, som vanligtvis är andrahandsvalet för barn hemma, enligt DONALD-studien. Dessa drycker har fördelen att de är rika på kalcium och vitamin D. När det gäller vegetabiliska drycker, som ersätter mjölk, är det viktigt att tänka på att dessa inte är rekommenderade till barn under ett år.

Smoothies och juicer som en del av en återfuktande kost för barn

En annan fördel med mjölk är att du kan göra en massa goda smoothies genom att tillsätta olika frukter och bär och mixa. Du kan även berika dem med nötter och frön eller krydda dem med kanel och kakaopulver. De är ett bra alternativ eftersom det ger barnen både energi och näringsämnen på samma gång.

smoothies är bra i en återfuktande kost

Slutligen finns det ett dilemma med juicer. Vad är bättre, färskpressade eller köpta? Ett som är klart är att juicer inte är desamma som hela frukter, eftersom så mycket fiber tas bort. Detta förfarande gör att sockret snabbare blir absorberat av kroppen. Det är därför dietister och nutritionister rekommenderar att vi låter barn dricka främst färskpressad fruktjuice och bara göra det ibland. Detta gäller alltså även köpta juicer utan tillsatt socker.

Några tips för en återfuktande kost för barn på sommaren

 • Frukost. Ett glas mjölk eller havremjölk med tillsatt kakaopulver (inte oboy) och naturlig yoghurt med röda bär (färska blåbär och hackade jordgubbar) och kanel.
 • Mellanmål (om barnet är hungrigt). Smörgås med jordnötssmör och bananskivor.
 • Lunch. Quinoasallad med linser, tomat, avokado och morot och tre aprikoser. Servera tillsammans med en hemlagad dryck med vatten med persika, citron och timjan.
 • Mellanmål. Två skivor rostat fullkornsbröd med hummus.
 • Middag. En skål gazpachosoppa med grönsaksbitar och krutonger, och osttortilla. Därefter vattenmelon med lime och mynta som dessert.

Tips för att förhindra uttorkning under sommaren

Kort sagt, barn är mer utsatta för uttorkning på sommaren, särskilt när temperaturen är mycket hög. Därför är det viktigt att frukt och grönsaker är en del av barnens dagliga kost. Därtill måste vi uppmuntra dem att dricka vatten, vilket är en viktig del av en återfuktande kost för barn på sommaren.

För att förebygga uttorkning bör barnen dricka vatten under hela dagen och försöka hålla sig svala under de hetaste timmarna. Det är också viktigt att de bär en solhatt eller keps som skyddar dem från solen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Agencia de Salud Pública de Cataluña. (2017) El agua. [Consultado el 21 de julio de 2020] Disponible en: https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/els_aliments/laigua/ 
 • Departamento de Salud de Cataluña. Hidratación en la infancia.
 • Julio Basulto y Carlos Casabona (2020) Beber sin sed: Guía para elegir bien lo que bebes. Editorial Paidós: España.
 • Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. BEDCA (Base de Datos Española de Composición de Alimentos).
 • StahlA; Kroke, A; Bolzenius, K; Manz, F (2007) Relation between hydration status in children and their dietary profile – results from the DONALD study. Eur J Clin Nutr, 61(12): 1386-92.
 • Bougatsas, D; Arnaoutis, G; Panagiotakos, D B; Seal, A D; Johnson, E C; Bottin, J H et al (2018) Fluid consumption pattern and hydration among 8-14 years-old children. Eur J Clin Nutr, 72(3): 420-27.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.