Sharenting: Riskerna med för mycket sociala medier

När man utsätter sina barn för alldeles för mycket sociala medier kallas det sharenting. Det är viktigt att vi som föräldrar tänker på de potentiella farorna med internet och sociala medier.
Sharenting: Riskerna med för mycket sociala medier
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Gillar du att lägga upp bilder på dina barn på sociala medier? Vet du vem som kan se dessa bilder och vad de kan använda dem till? Om du inte vet vad sharenting är så fortsätt läs.

Sharenting refererar till ett vanligt fenomen där föräldrar utsätter sina barn för alldeles för mycket sociala medier. När vi delar med oss av våra liv på sociala plattformar känner vi oss nästan tvingade till att även visa upp bilder på våra barn.

Minderåriga är skyddade av lagen, och om man lägger ut för mycket bilder på dem på nätet kan detta faktiskt orsaka problem.

Man kan inte kontrollera vem som ser dessa bilder eller hur de används i framtiden. Man har inte någon aning om vilka faror man utsätter barnen för. Man måste också tänka på att man gör allt detta utan barnens tillåtelse.

Vad är sharenting?

Runt år 2000 exploderade användningen av sociala medier. Denna kommunikationsform kopplade upp oss till resten av världen, och det skapade ett nytt fenomen: sharenting.

Termen är kombinationen av två vardagliga ord i engelskan: sharing (att dela) och parenting (föräldraskap).

Att dela med sig av allt som händer med sina barn har blivit väldigt vanligt. Det är såklart inget nytt att dela med sig av bilder på sina barn med familj och vänner, men det är lite annorlunda på sociala medier.

Att lägga upp bilder på sina barn på Facebook, Instagram och Twitter ger inte bara vänner och familj tillgång, utan även bekanta, vänner till vänner samt främlingar vars avsikter man inte vet om.

Konsekvenserna av sharenting

Man behöver inte vara rädd för att dela med sig av bilder på sina barn på sociala medier, men man måste vara medveten om vilka risker som följer med det.

Mamma och dotter.

Som vuxna måste vi tänka på att det finns faror på nätet. Barnen inte tillräckligt mogna för att förstå detta till fullo och är inte heller förberedda för att möta konsekvenserna som följer av att utsättas för en hel värld.

Härunder följer en lista på några möjliga konsekvenser på kort och lång sikt:

  • Man utsätter sina barn för individer vars avsikter man inte känner till. Det finns tyvärr hemska människor där ute. Det är bättre att inte lägga fokus på barnen.
  • Dina barn kan växa upp och känna sig generade över en del av bilderna som du lade upp utan deras tillåtelse. Ingen vill att hela världen ska få reda på allt, även om du själv tycker att det är gulligt eller roligt.
  • Du visar inte dina barn en bra sida av sociala medier. Fråga dig själv vad de lär sig om du utsätter dem för sociala medier i en sådan unga ålder.

Några goda råd

Här är några tips som kan hjälpa dig att undvika att lägga upp för mycket information om dina barn på sociala medier.

  • Undvik att ge information rörande dina barns rutiner. Lägg inte upp information om var ni bor eller var barnet går på sina aktiviteter.
  • Lägg inte upp nakna bilder på barnen. Många föräldrar delar naivt med sig av bilder dånär barnen badar, men faktum är att du inte vet hur andra kommer att använda dessa bilder.
  • Lägg inte upp bilder på registreringsskyltar, adresser, telefonnummer eller någon annan känslig information om din familj.

Det är svårt att föreställa sig att något skulle kunna hända, men man kan aldrig vara för försiktig när det gäller sina älskade barn. Det är ok att använda sociala medier, men man måste också ha som prioritet att undvika faror.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.