Saker föräldrar aldrig ska lägga upp på sociala nätverk

Saker föräldrar aldrig ska lägga upp på sociala nätverk
Eva Maria Rodriguez Diego

Skriven och verifierad av författaren och idrottsspecialisten Eva Maria Rodriguez Diego.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att publicera bilder på våra barn på sociala medier kan verka harmlöst, men det finns faktiskt ett antal saker man som förälder aldrig ska lägga upp på sociala nätverk.

För inte så länge sedan var det lite mer komplicerat att dela med oss av foton eller videor av våra barn, eftersom vi var tvungna att föra över dem till vår dator och skicka via e-post eller bränna en CD-skiva. Det låter otroligt bökigt idag.

Med sociala medier är det idag lättare än någonsin att dela foton och videor av barn och familj… men det är även farligare än någonsin.

Även om det verkar harmlöst att lägga upp saker på sociala nätverk kan det leda till en rad olika problem, framförallt om du inte har varit särskilt uppmärksam på sekretessinställningar och låter främlingar se din profil.

Vissa foton kan verka helt harmlösa och inte värda att tänkas på; så är dock inte alltid fallet. Om du till exempel lägger upp en bild på dina barn på allmänna platser kan du ge ledtrådar till var ni är och vilka mönster du som förälder följer.

Om fotona tas på platser med många barn, såsom i en vattenpark, kommer det dessutom finnas massor av barn med på bilderna, oavsett om de vet det eller inte.

Ett annat exempel är foton som visar intima scener med barn när de är delvis eller helt nakna. För att inte tala om privata bilder som ditt barn kan skämmas över när det blir äldre eller som kan ge upphov till mobbing, förföljelse eller till och med utpressning.

Undvik pottfoton

Pottbilder ska du inte lägga upp på sociala nätverk

Potträning är en milstolpe i varje barns liv, och för vissa kan det vara en utmaning. Det är jättebra att din lille har lärt sig att bajsa eller kissa själv, eller att du kan sätta honom på pottan precis när han ska gå.

Om du vill göra en sång och dans om händelsen ska du göra det, men lägg inte upp bilder eller videor av ditt barn på pottan.

På samma sätt ska du undvika att lägga upp bilder på blöjbyten och baddags, eller när du klär på ditt barn. Det faktum att de är små betyder inte att de inte har rätt till ett privatliv.

Nakna eller halvnakna bilder är speciellt farliga om de hamnar i fel händer.

Dela inte med dig av pinsamma händelser

Pinsamhet har länge använts som ett vapen av föräldrar och utbildare för att bestraffa barn. Men att skratta åt eller skämma ut dina barn framför andra får även dig att se dålig ut.

Problemet med sociala nätverk är att allt du lägger upp finns där, för alltid. Om du blir arg över något ditt barn har gjort kommer du inte göra saken bättre genom att visa upp det för alla du känner.

Det är något som bör stanna i hemmet. Du kommer inte må bättre efter att du berättat för världen om vad ditt barn gjorde.

Lägg inte upp foton som visar andra barn

Om du inte bryr dig om att dela bilder av dina egna barn så är det upp till dig. Som mamma, pappa eller vårdnadshavare är det ditt ansvar.

Men du får inte lägga upp foton eller videor som visar andra minderåriga.

Skrikande bebis

Ingen kommer hindra dig från att ta foton eller video i parken, vid tillställningar i skolan, på födelsedagskalas eller andra situationer där barn samlas. Men du bör inte lägga upp foton eller videor på andra minderåriga utan deras föräldrars medgivande. Andra bör i sin tur inte lägga upp bilder på ditt barn.

Dela inte bilder på dina barn när de är sjuka

Barn kan ibland vara urgulliga när de är sjuka. Men det är en sak att skicka ett foto till mormor för att visa hur gulligt hennes barnbarn är, trots att hon är sjuk; det är dock något helt annat att visa ditt barn i ett väldigt sårbart tillstånd för hela världen.

Du ska respektera ditt barn i detta sköra tillstånd. Vad som kan verka gulligt för dig kan se patetiskt ut för andra. Och du vet aldrig var dessa foton kan hamna när de väl finns online.

Personuppgifter – inte bra att lägga upp på sociala nätverk

En bild kan vara värd tusen ord. Att dela med sig av foton eller videor som innehåller personuppgifter kan vara väldigt riskabelt.

Du kan till exempel avslöja var ditt barn studerar, din adress och/eller telefonnummer (om det står skrivet på barnets ryggsäck eller dylikt), era dagliga rutiner, etc.

Att lägga upp personuppgifter online kan sätta ditt barn i riskzonen. Det är inget sammanträffande att regeringar i många länder förespråkar striktare sekretesslagar.

Glöm inte att du utsätter ditt barn och dig själv för fara genom att avslöja personuppgifter.

En sista reflektion och varning

Det faktum att många inte tänker två gånger innan de väljer foton på sina barn att lägga upp på sociala nätverk betyder inte att du måste göra samma sak. Det är upp till dig att behålla din familjs sekretess online.

Men bilderna i den här artikeln då? De är köpbilder som inhandlats från en välrenommerad bildsida med alla godkännanden som krävs.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.