Mina vänner gillar inte min partner: Vad kan jag göra?

Ibland när vi träffar någon ny så oroar vi oss för att han inte kommer att accepteras av våra vänner. Hur mycket vikt ska vi ge till våra vänners åsikter?
Mina vänner gillar inte min partner: Vad kan jag göra?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2019

Du har nyligen träffat någon ny och påbörjat ett förhållande. Förr eller senare kommer ögonblicket när du presenterar din partner för dina vänner. Detta är ett viktigt steg för att bekräfta ert band. Men du kanske undrar: “Vad ska jag göra om mina vänner inte gillar min partner?”

Om de är gamla vänner som du verkligen kan lita på så kommer de att berätta för dig rakt ut. Om de inte vet hur de ska uttrycka sig, kommer de att visa dig på något sätt.

Av den anledningen är det viktigt att hitta ett tillfälle för er att träffas och umgås. Detta ger dem en chans att uttrycka sina bekymmer högt, men alltid med respekt.

Mina vänner gillar inte min partner… Hur hanterar jag problemet?

Bekymrad kvinna med vänner som inte gillar hennes pojkvän

Innan du pratar med dina vänner är det en bra idé att ställa några frågor till dig själv. Till exempel, vad betyder mina vänner för mig? Vad har de tänkt om andra, tidigare partners? Kan jag tänka mig någon anledning till att mina vänner inte gillar min partner? Känner de min partner? Vad tycker de?

Ibland är vänner som systrar. Detta är inte nödvändigtvis positivt om vi tänker på familjen som restriktiv eller förtryckande. När en grupp vänner är en slags klan, måste en ny ankomst gå igenom många tester innan den godkänns av gruppen.

Är det därför dina vänner inte gillar din partner? Om du tror att det är fallet så stör det förmodligen inte dig. Det är uppenbarligen inte möjligt att behaga alla, eller passa in i alla grupper.

Om du är i ett förhållande med någon som gör att du mår bra i dig själv, kan resten bara vara en fråga om tid.

Reflektera över romantisk kärlek

Det finns något väldigt viktigt för alla att göra när de är i ett förhållande: Tänk på ditt eget koncept om kärlek. I synnerhet ditt koncept om romantisk kärlek.

Medeltida illustration av kärlekspar

Syftet med denna övning är att hitta en solid, realistisk bas som kan få dig att må bra. Detta hjälper dig att förtydliga din vision, lämna bakom dig omoderna idéer och frigöra dig från orealistiska idealiserade bilder.

Med andra ord kan du inte förvänta dig att bygga ett riktigt förhållande baserat på gammaldags idéer i mitten av 2000-talet.

Människor som tror att kärlek är synonymt med känslomässigt beroende, avundsjuka, förödmjukelse, förlust av individualitet och självkänsla samt lidande, slösar bort sin tid.

Efter att ha reflekterat djupt på konceptet romantisk kärlek, är det en bra idé att tänka på hur bra dina idéer och förväntningar matchar verkligheten.

Gillar du din partner?

Om “mina vänner inte gillar min partner” är ett problem som du känner igen dig i, är det viktigt att du seriöst ifrågasätter vad du själv tycker om din partner. Kom ihåg att välbefinnande är viktigt för alla relationer.

Min partner

I avseende på din partner, om du väljer det andra alternativet i merparten av nedanstående frågor kanske du bör lyssna på dina vänner.

  • Känner du dig respekterad, eller kritiserad för varje beslut du fattar?
  • Älskar han dig som du är, eller letar han ständigt efter fel?
  • Tycker han om att du har vänner, eller vill han helst tillbringa 24 timmar om dygnet med dig?
  • Skrattar du mycket, eller är du olycklig, bitter och ledsen?
  • Är du rädd för din partners vrede? Undviker du att konfrontera honom?
  • Bryr han sig om dina behov, din tid och dina rädslor, eller blir han avvisande när du ber om hjälp?

Hitta balansen mellan vad dina vänner säger till dig och vad du själv tycker, upplever och känner med din partner. Undvik att ignorera andras åsikter, men låt dig inte vara helt övertygad av vad de säger.

Prata med dina vänner, kommunicera med din partner, men var framförallt ärlig mot dig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.