Aktiviteter för att utveckla barns sociala färdigheter

Från att inleda en konversation till att ge komplimanger eller be om ursäkt, sociala färdigheter är nödvändiga i barns liv. Med dessa aktiviteter kan de lära sig hur de går tillväga på ett enkelt och roligt sätt.
Aktiviteter för att utveckla barns sociala färdigheter
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Oavsett om de är öppna eller reserverade, blyga eller utåtriktade måste alla barn upprätta sociala relationer. Att kommunicera, interagera och dela med andra är nödvändigt för en sund fysisk och psykologisk utveckling. Förmågan att relatera på rätt sätt är dock inte alltid inneboende och måste läras och undervisas. Därför föreslår vi några aktiviteter för att arbeta med barns sociala färdigheter.

Att inte ha rätt sociala verktyg kan orsaka allvarliga svårigheter för barn. Från problem med självkänslan, sorg, och rädsla för avslag till stress eller social ångest.

Så det är viktigt, från deras tidiga år, att vi ger dem tillräckliga resurser. På så sätt kan de se social interaktion som något enkelt och givande.

Aktiviteter för att utveckla barns sociala färdigheter

Det finns många sociala färdigheter som vi använder dagligen och som vi kan förbättra hos barn. Från de enklaste, till exempel att presentera sig själv, ge en komplimang eller inleda en konversation, till de mer komplexa, till exempel att följa instruktioner, be om hjälp eller sätta gränser.

Barn gör vissa aktiviteter för att utveckla sina sociala färdigheter.

Nedan kommer vi att fokusera på några av de viktigaste och hur vi kan lära dem på ett enkelt och roligt sätt.

Empati

För att arbeta med empati med barn måste vi hjälpa dem att identifiera andras stämningar, förstå dem och reagera på lämpligt sätt.

För att göra detta är en av de enklaste övningarna att visa dem bilder av ansikten som uttrycker olika känslor.  Och därefter be dem säga vad de tycker att dessa människor känner. Vi kan också göra det tvärtom, dvs ge barnet en känsla och uppmana honom att representera det med sina egna gester.

Böcker och filmer kan också vara mycket hjälpsamma verktyg för att främja empati. Så vi kan fråga barnen vad var och en av karaktärerna känner och vad som får dem att känna så. På samma sätt är det intressant att uppmuntra dem att tänka på vilka känslor de skulle uppleva i den situationen och hur de skulle vilja bli behandlade av andra.

Bestämdhet

Att vara bestämd är en viktig social färdighet, eftersom det är nära besläktat med självkänslan. För att utveckla det är rollspel en av de mest lämpliga aktiviteterna.

Det handlar om att barnen delas in i par och att man därefter förklarar situationen de bör agera ut. Dessa kan vara att be om en tjänst, att säga “nej” till en begäran, att uttrycka en åsikt, att förhandla med den andra personen osv.

Innan du utför den här aktiviteten är det viktigt att förklara det korrekta sättet att uttrycka oss utan att visa respektlöshet för andra men att försvara våra åsikter och önskemål. Resten av barnen spelar rollen som åskådare och bestämmer vad de tycker om scenen, vad som är rätt och vad som kan förbättras.

Samarbete

För att lära oss att samarbeta måste vi konfrontera barn med lekar eller aktiviteter som kräver lagarbete. Lagskattjakt kan till exempel vara väldigt intressant. I denna aktivitet måste barn samla sina färdigheter för att lösa tester och pussel.

“Stora sköldpaddan” är en annan lek som är lika användbar som rolig. Ett antal barn går ner på alla fyra och ovanpå dem lägger man en matta, som är sköldpaddans skal.

De blir sedan uppmanade att flytta sig som sköldpaddan från en punkt till en annan eller att gå i en cirkel. Genom att göra det kommer de att se behovet av att samordna sina rörelser för att förhindra att skalet faller av.

Aktiviteter för att utveckla barns sociala färdigheter.

Andra aktiviteter för att utveckla barns sociala färdigheter

För att arbeta med sociala färdigheter med barn är det bäst att göra det på ett naturligt och roligt sätt i vardagliga sammanhang. Brädspel kan till exempel vara mycket användbara för att lära barn att vänta på sin tur.

Den traditionella leken “Simon säger” är idealiskt för att utveckla förmågan att följa instruktioner. Dessutom kan lekar med innehåll som ögonbindlar och vägledning med en partner förbättra mellanmänskligt förtroende.

Framför allt måste vi komma ihåg att familjen är den främsta socialiseringsaktören och föräldrar är de viktigaste referensfigurerna. Därför är vårt eget beteende den bästa guiden för våra barn.

Låt oss bli medvetna om hur vi förhåller oss till varandra, hur vi uttrycker oss och vilka idéer vi förmedlar till våra barn om social interaktion. Att förvärva dessa färdigheter i barndomen kommer att förbereda dem för framgång på många områden i deras liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.