Varningstecken på dålig självkänsla hos barn

Dålig självkänsla kan få barn att lägga sig till med vissa utvecklingsmässigt olämpliga attityder och beteenden. Läs vidare för att lära dig mer om detta problem.
Varningstecken på dålig självkänsla hos barn
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är viktigt för barn att lära sig att älska sig själva och se sig själva i ett positivt ljus så att de kan växa upp till att bli sunda och lyckliga vuxna. Men tyvärr gör många barn inte detta. I den här artikeln belyser vi några varningstecken på dålig självkänsla hos barn.

Att ha dålig självkänsla innebär bland annat att vi upplever känslor som underlägsenhet, osäkerhet, misslyckande, rädsla och skuld. Det kan få barn att bete sig på sätt som hindrar deras optimala utveckling.

“Dålig självkänsla är som att köra genom livet med handbromsen på.”

– Maxwell Maltz –

Varningstecken på dålig självkänsla hos barn

Enligt psykologerna Isabel M. Haeussler och Neva Milicic karaktäriserar ofta ett antal symptom, egenskaper eller attityder barn med dålig självkänsla. Nedan förklarar vi vilka dessa är. Du måste dock tänka på att varje barn uttrycker detta på sitt eget sätt beroende på:

Dålig självkänsla: flicka ser nedstämd ut

En alltför gnällig och kritisk attityd

Barn med låg självkänsla har en tendens att klaga på och kritisera allt eftersom de känner sig missnöjda när saker inte går som de förväntade sig att de skulle göra. Denna inställning kan leda till att de distanserar sig från sin miljö. Det kan få dem att känna sig missförstådda och främmande för andra. På detta sätt gör de sig själva till offer.

Ett stort behov av uppmärksamhet

De försöker ständigt locka till sig andras, särskilt vuxnas, uppmärksamhet för att känna sig värderade och godkända. Detta fungerar dock vanligtvis inte, vilket frustrerar dem eller gör dem arga.

Dålig självkänsla ger barn ett behov av att alltid vinna

Barn med dålig självkänsla har ett patologiskt behov av att vinna alla spel, tävlingar och aktiviteter. De värdesätter inte att de har kul under aktivitetens gång. Allt de vill är att vara bäst, för de tror att det hjälper dem att bli mer älskade och accepterade. Därför är dessa barn:

  • Dåliga förlorare. De accepterar inte nederlag.
  • Dåliga vinnare. De skryter alltför mycket om sina segrar.

Barn med dålig självkänsla är rädda för misslyckande och misstag

Dessutom brukar dessa barn undvika att ta risker på grund av sin rädsla för att göra misstag. Därför svarar de bara på en fråga eller försöker sig bara på en uppgift om de vet med säkerhet att de kommer att klara sig bra.

Denna inställning som domineras av osäkerhet tillåter dem inte att utveckla sin kreativitet. Dessutom kan de ha överdriven ångest eller oro över sina läxor och sitt skolarbete, vilket kan leda till att de låser sig.

Introvert och okänslig attityd

Många barn med dålig självkänsla har bristfälliga sociala färdigheter, eftersom de är rädda för att visa upp sig som de är. Så detta leder till att de har svårt att:

  • Interagera med kamrater
  • Få nära vänner

Sorg och nedstämdhet

Barn med låg självkänsla är vanligtvis ledsna och nedstämda. Detta leder till att de:

  • Sällan ler
  • Saknar motivation
  • Har brist på spontanitet
  • Visar brist på vitalitet
Dålig självkänsla: flicka med armarna i kors

Perfektionism hos barn med dålig självkänsla

Barn med låg självkänsla är vanligtvis ganska långsamma på att utföra vissa aktiviteter eller övningar eftersom de aldrig känner sig nöjda med vad de presterar.

De försöker hela tiden förbättra och korrigera vad de gör. Så följaktligen misslyckas de med att vara effektiva och produktiva, eftersom de lägger för mycket tid på uppgifter som är både basala och irrelevanta.

Aggressivitet

För att kompensera och dölja sin osäkerhet och rädsla kan de uppträda på aggressiva, utmanande och olämpliga sätt. Med andra ord blir de inte sällan defensiva mot andra. Så följaktligen är deras sociala interaktioner inte sunda.

Ett behov av andras godkännande

Barn som utvecklar en negativ självkänsla vill ständigt vinna andras godkännande. Därför söker de ständigt erkännande och uppskattning av andra, vanligtvis sina förebilder (föräldrar, mor- och farföräldrar, lärare med flera). Detta beror på:

  • För det första, alla deras rädslor
  • Deras brist på tillit
  • En rädsla för att tvingas möta sina egna känslor
  • Slutligen, en oförmåga att utvärdera sig själva

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Haeussler, I. M. y Milicic, N. (1995). Confiar en uno mismo: Programa de desarrollo de la autoestima. Editorial Catalonia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.