8 leksaker som tränar färdigheter hos 2-åringar

Att leka med dina barn hjälper dem att växa upp friska och självsäkra. Dessutom lär de sig färdigheter som hjälper dem när de växer och leker med andra. Dessa leksaker som tränar färdigheter hos 2-åringar kan vara mycket användbara.
8 leksaker som tränar färdigheter hos 2-åringar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 april, 2019

Om ditt barn vill leka, så bör du inte försöka hindra dem. Att leka är viktigt för deras intellektuella och sociala utveckling. Du måste dock ge dem leksaker som är lämpliga för deras ålder. Läs mer om de bästa leksaker som tränar färdigheter hos 2-åringar.

Leksaker är ett utmärkt sätt för dina barn att utveckla nya idéer. De kan också stärka deras fantasi och till och med hjälpa dem att slappna av. Dessutom förbättras deras känslomässiga färdigheter också, och småbarn lär sig att dela med sig.

Välj dessa 8 leksaker som tränar färdigheter hos 2-åringar

Det är sant att barn har mycket fantasi. De kan leka med allt de kommer över. Ändå är det bättre för dem att ha sina egna leksaker eftersom de är där bara för dem.

I den här artikeln hittar du förslag som dina barn säkert kommer att älska.

1. Dockor

Tvååriga pojkar och flickor studerar sina mammor, pappor och andra människor som de beundrar. Det är därför de leker fantasilekar av vuxna liv, och dockor är bra för detta. Med dem kan de låtsas att de är som mamma eller pappa, läkare, lärare eller vilka andra rollfigurer som de kommer att tänka på.

2. En leksaksvagn

Eftersom de har små händer kan de inte bära alla sina leksaker på en gång. Om de har en liten vagn, blir det lättare för dem att leka sina lekar. Det är som om de har sin egna lilla vagn. De kommer säkert att älska den.

två barn leker med duplo

3. Lego

I denna ålder älskar barn att bygga höga torn och rasa ner dem igen. Genom att göra detta utvecklar de motoriska färdigheter.

De lär sig att manipulera objekt i enlighet med deras volym, storlek och form. De förbättrar också deras uppmärksamhet och visuella minne.

Samtidigt lär barnet sig att lösa problem, skilja färger och orientera sig i rummet. De legoklossar du väljer måste vara tillräckligt stora för att inte kunna sättas i halsen. Vid denna ålder brukar de försöka stoppa in allt i munnen.

4. Byggklossar

Klossar är en av de mest rekommenderade leksaker som tränar färdigheter hos 2-åringar, men varför? När man leker med klossar har barnet inte bara roligt, utan hon lär sig också att ha förtroende i sig själv.

Om de bygger upp ett torn och det faller ihop så gör det dem frustrerade. Men denna motgång lär dem att vara tålmodiga.

5. Målarböcker

Även om detta i sig inte är en leksak, gillar 2-åringar att rita. För oss vuxna ser det bara ut som kludd och klotter.

Men för dem är det en hel fantasivärld. De vill fånga allt de ser och upplever.

Därför, innan de använder alla dina böcker och pennor, ge dem giftfria målarfärger, kritor och färgpennor. Att ge dem egna saker att använda gör dem mindre benägna att måla på väggarna.

6. Leka mamma-pappa-barn

Barn tycker om att leka att de bor i en fantasivärld där de är vuxna. Om du skapar ett utrymme där de kan leka hus, kommer de ha så roligt. Det kan vara så enkelt som en kartong eller en liten koja.

Genom att bygga saker utvecklar barn motoriska färdigheter. De lär sig att manipulera objekt i enlighet med deras volym, storlek och form.

7. Leksaksdjur

Det bästa för barn vore att tillbringa tid med riktiga husdjur. På så sätt kan de röra vid dem, känna igen dem och interagera med dem.

En leksaksbondgård kan dock också hjälpa dem att lära sig mer om djurlivet. De kan till exempel lära sig hur de alla ser ut och hur de låter.

8. Musikinstrument

Med instrument som tamburiner, munspel, trummor, pianon, maracas och xylofoner, kommer barnen att ha det riktigt roligt. Kom ihåg, eftersom de inte vet hur man använder dem på riktigt, kommer de att göra mycket ljud (och oljud) i huset.

Men det kommer att vara värt det. De kommer att lära sig mycket om musik från en tidig ålder. Med tiden kommer det att göra dem väldigt lyckliga att ha musik i sina liv.

8 leksaker som tränar färdigheter hos 2-åringar

Hur man gör egna klossar hemma

Att göra egna leksaker som tränar färdigheter hos 2-åringar är lätt och roligt. Det här är vad du behöver:

  • Kartonger. Du kan använda lådor från frukostflingorna, skolådor eller medicinlådor. Det är viktigt att de har olika storlekar.
  • Tidningar
  • Vitt lim
  • Tejp
  • Färgpennor eller målarfärg

De är väldigt snabba och enkla att göra. Fyll först lådorna med tillräckligt med tidningar så att de inte blir krossade under tryck.

Limma sedan ändarna så att lådan är stängd. Täck dem med papper och måla eller färglägg dem som du vill. Förstärk slutligen med tejp över hela lådan så att den blir mer hållbar.

Kort sagt finns det många leksaker hos 2-åringar som kan hjälpa dem att utveckla sina färdigheter. Tveka därför inte att ge dina barn massor av olika leksaker som tränar färdigheter. Självklart, kom ihåg att du måste leka med dem så att de känner sig trygga och lyckliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.